No Brains is een jonge energievolle punkband uit Utrecht die eind 2021 op het label van Plato Utrecht Records een eerste EP uitbracht. Op zaterdag 23 april speelt de band bij de PHONO Record Store Day Afterparty in EKKO. We spraken met twee van de bandleden af voor een interview. Volledig in (punk)stijl verschenen ze toch met zijn allen! In het gesprek vroegen we de bandleden naar de invloeden op hun muziek.

We laten het viertal van No Brains om beurten aan het woord en dat levert meteen ook een paar persoonlijke verhalen op.

Rube (gehuld in The Chats shirt) (vocals): The Chats

“The Chats waren voor mij de reden dat ik muziek wilde gaan maken en ze staan hoog op mijn lijst van meest beluisterde artiesten. Helaas speelde ik nog geen instrument, dus toen ben ik maar gaan zingen of beter gezegd: gaan schreeuwen! Het is een Australische punkband die harde muziek maakt met een dominante basslijn met een no bullshit attitude. De teksten hebben vaak random en ongebruikelijke thema’s en dit komt ook terug in onze muziek. Nummers als ‘MuggedBy a Hobo’ en ‘ToxicBoogers’ zijn gemaakt met The Chats in gedachten. Wij hebben in het voorprogramma bij The Bobby Lees gespeeld, die op hun beurt weer in het voorprogramma bij The Chats hebben gespeeld. Toen we er laatst achter kwamen dat The Chats ons volgden op Instagram, waren we ook wel een beetje starstruck! 4 juli gaan we naar hun show in de Melkweg.”

Bruno (bas):  Supercharger

“Supercharger ken ik van de muziek die mijn pa luistert. Zij combineren rock ‘nr oll met punk en dat vind ik heel erg tof. Nou ja, eigenlijk zijn ze niet heel erg punk, maar meer garage of trash-achtige shit. De gitaarpartijen zijn simpel maar steengoed en de sound is geweldig. Vooral de Chuck Berry-achtige solo’s in de snelle nummers vind ik sick. De slagpartijen zijn een belangrijke bron van inspiratie voor ons. Supercharger heeft ooit in een interview gezegd dat ze van andere bands de kritiek kregen dat hun songs te veel op elkaar leken. Hun reactie was simpelweg: wij maken de muziek die mensen leuk vinden en als dat herhalende stukken muziek zijn, dan doen we dat godverdomme nog een keer! Die mindset en instelling vind ik inspirerend.”

Kees (drums): Pig Frenzy

“Ik ga voor de band Pig Frenzy! Het is een Rotterdamse punkband. Dit was mijn allereerste punkervaring en die had ik samen met Bruno. We gingen naar hun show toen we beiden pas een jaar of veertien waren. De wereld van punk opende zich daar voor ons en ik heb toen non-stop naar al hun nummers geluisterd. We hebben nu zelfs een nummer van hen in onze set die we coveren! Met allemaal 1,5 minuten durende songs telt elke seconde materiaal.”

Step (gitaar): Priestess

“Het nummer ‘Lay Down’ van Priestess is voor ons een grote inspiratiebron geweest. Het lijkt niet veel op de muziek die we zelf maken, maar heeft wel een grote invloed gehad op ons als band. Bruno, Kees en ik kennen elkaar al sinds we heel jong waren, acht of negen jaar ofzo, Rube kwam later pas in beeld op de middelbare school. Op die jonge leeftijd waren we al gek op dit nummer. We speelden rugby en werden naar de trainingen gereden omdat het te ver weg was om de fiets te pakken. De vader van Bruno had een cd met allemaal soortgelijke nummers. Onderweg stond die dan op en luisterden we altijd naar ‘Lay Down’ om ons op te laden en kwaad te maken voor de trainingen. Terugkijkend is ‘Lay Down’ de aanleiding geweest voor het ontstaan van de band. De gitaarsolo in het nummer is voor mij ook een trigger geweest om de gitaar op te pakken.“

“Tot slot willen wij een shoutout doen naar Tender Chunks in Gravy! Wij kwamen ze tegen toen we een keer in het Slachthuis in Haarlem speelden. Zulke vette punk, veel meer mensen zouden hen moeten kennen!”

Te zien: No Brains samen met Talk Show en Wodan Boys op Phono (Record Store Day Afterparty), zaterdag 23 april 2022 @ EKKO