3voor12 Utrecht

Apeshit debuteert met vijf punk liedjes met grunge accenten

Fysieke EP verschijnt op Plato Utrecht Records

Begin dit jaar zagen we in ACU een staalkaart van de Utrechtse (post)punkscene. Bowl had daar No Brains en Apeshit uitgenodigd voor een editie van Bowl invites. Van dat drietal was No Brains op dat moment de enige band die al iets had uitgebracht. Vorige maand kwam ook Bowl met een eerste single en deze week hebben teenage punkers Apeshit hun debuut-EP Can I Be Your Monkey? uitgebracht. 

De vijf liedjes op Can I Be Your Monkey? vinden hun basis in rudimentaire punk, maar af en toe wordt ook een uitstapje gemaakt naar indierock of grunge. Thematisch blijven ze soms dicht bij de eigen leefwereld of behandelen ze juist meer universele thema’s. Openingstrack ‘Teacher’s Pet’, met een aanstekelijke gitaarriff, gaat wellicht over ervaringen met mede-schoolgenoten die het lievelingetje van de leraar waren. Het felle ‘No More Innocent Bystanders’, dat passend opent met een politie sirene, schetst het perspectief van iemand die middenin een demonstratie zit, terwijl omstanders toekijken wat er gebeurt en niet inzien dat het misschien ook tijd is om in actie te komen. 

Het korte en meer indierock-achtige ‘Pinocchio’ heeft een grappig refrein waarin de hoofdpersoon op de top van zijn longen “I’m a real boy (3 x) and I cry. I’m a real boy (3 x) and I lie.” zingt. Afsluiter ‘Sex Sells’ is langzamer, meer grungy en heeft een gastzanger/voice-over wiens stem goed contrasteert met die van Apeshit-zanger Kees. Het is tof om te zien dat er een hele nieuwe generatie punk acts actief is, die niet alleen energieke shows spelen maar nu ook op vinyl of via de streaming media zijn te beluisteren.

Can I Be Your Monkey? verschijnt op vinyl op Plato Utrecht Records. De officiële presentatie van de EP is op 10 juni bij Hondsdol in de Nijverheid.

Te zien: Hondsdol met No Brains, Apeshit, Slapende Honden, Psychose en Invain, zaterdag 10 juni 2023 @ De Nijverheid

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12