Op vrijdag 24 maart kleurt de lucht boven club BASIS rood en gaat een lang gekoesterde wens van Nuno dos Santos en Ben Spaander in vervulling. Dan organiseren de heren achter de elektronische act Ultrastation hun eerste clubavond samen: Red Skies. We spraken het duo over de weg ernaartoe en blikten alvast vooruit.

Een avond de baas zijn van club BASIS is niet voor iedereen weggelegd. Dos Santos en Spaander krijgen aanstaande vrijdag de eervolle taak om het technohol aan de Oudegracht volledig naar eigen hand te zetten. Erg interessant, want ook al hebben ze los van elkaar tal van avonden georganiseerd, onder hun gezamenlijke naam Ultrastation deden ze dit nooit eerder.

Het balletje begon zo een half jaar geleden te rollen, vertelt Dos Santos: “We waren al een tijdje met club BASIS in gesprek over dat we iets met hun wilden doen. Toen kwamen ze met een datum op de proppen en dat voelde voor ons als het juiste moment.” Spaander sluit zich daarbij aan: “Het had ook eerder gekund, maar wat Nuno zegt, dit is het juiste moment. We worden steeds vaker herkend en hebben inmiddels een trouwe fanbase opgebouwd. Het voelde voor ons logisch om deze vervolgstap te zetten.”

Meteen na de geplande datum werden de eerste plannen gesmeed en eigenlijk was line-up heel snel compleet. Met Ghost in the Machine, Mauro Moreno, Mirella Kroes en natuurlijk Ultrastation zelf krijg je als bezoeker een mooi gemêleerd gezelschap aan dj’s voorgeschoteld. Daar is bewust voor gekozen, legt Spaander uit: “Het zijn allemaal namen die dicht bij Ultrastation liggen èn dicht bij club BASIS. Bovendien zijn we met Mirella en Mauro goed bevriend en hebben we goed contact met de boys van Ghost in the Machine. Zij draaien ook steevast onze tracks, heel tof!”

De avond in vogelvlucht
Ultrastation zelf zal de avond aftrappen en de bezoekers muzikaal welkom heten. Dat doen ze zoals we van ze gewend zijn. Dos Santos rijgt de ene na de andere technoplaat aan elkaar en Spaander speelt daaroverheen met zijn modulaire synthesizer. Een bijzondere synergie tussen de twee. Iets wat je in Nederland nauwelijks ziet, en al zeker niet op deze schaal.

Dit muzikale onthaal moet het startschot worden van wat belooft een bijzondere avond te worden, legt Spaander uit: “We willen iedereen bij het feest betrekken en er zo een gezellige ‘bende’ van maken. Of je nou als bezoeker op de dansvloer staat of als dj je platen de zaal in slingert, samen maken we het feest!” Dos Santos vult hem aan: “Verwacht vuur, passie en heel veel energie. Dat is ook waar de naam Red Skies vandaan komt. Daarbij is dat ook de naam van onze nieuwe EP die vrijdag uitkomt.”. Op vinyl is hij overigens al een tijdje verkrijgbaar.

Reken maar dat de mannen ontzettend veel zin hebben in vrijdag. Dos Santos bevestigt dat: “Voor ons is het een droom die uitkomt om als Ultrastation een avond te cureren. En in het bijzonder in club BASIS in Utrecht, een club en stad waar we ons sterk verbonden mee voelen.”

Een droom die aanstaande vrijdag dus wordt gerealiseerd. En of dat nog niet genoeg is, lopen ze stiekem ook al op de muziek vooruit: “Spelen in de Bravo op Lowlands”, glimlacht Dos Santos. Een ambitieuze droom, maar ook realistisch volgens het duo. “Ik denk dat dit jaar nog te vroeg komt, maar volgend jaar gaan we ervoor!”, sluit Spaander beslist af terwijl Dos Santos net zo stellig jaknikt.

Te zien: Ultrastation presents: Red Skies, vrijdag 24 maart 2023 @ club BASIS, Utrecht