Op vrijdag 17 juni is de tweede editie van Hiphop State of Mind, de nieuwe hiphopavond van TivoliVredenburg. De avond is een initiatief van Raymond Ramdihal. We vroegen hem naar het idee achter Hiphop State of Mind en wat hij nog meer doet.

Bijna een jaar geleden is Ramdihal bij TivoliVredenburg begonnen als programmeur ‘connect’. Connect is een programma waarmee het muziekgebouw publiek wil bereiken dat niet vanzelfsprekend naar een concertzaal gaat of kan gaan. Dat doen ze door educatieprogramma’s voor scholen, participatieprojecten en programma’s voor specifieke doelgroepen en muziekstijlen. Ramdihal is opgeleid als danser en werkte al samen met TivoliVredenburg als één van de initiatiefnemers en organisatoren van het succesvolle hiphop festival Freedom City, dat dit jaar voor de vijfde keer plaatsvindt. “Freedom City is een evenement dat gaat over de hiphop danscultuur”, legt Ramdihal uit. “Voor de dansscene is het inmiddels het grootste hiphop festival van Utrecht. Sinds het eerste jaar van Freedom City was ik voor TivoliVredenburg eigenlijk de connectie voor de hiphop danscultuur. Ik kwam er steeds vaker over de vloer.” Toen de functie van programmeur vrijkwam, trok hij de stoute schoenen aan: hij solliciteerde en kreeg de baan.

Hiphop als jongerencultuur
Naast bijdrages aan het educatie- en familieprogramma, de viering van Keti Koti en het programmeren van Frenk de Slak, de familiehiphopshow van Rico, is Hiphop State of Mind één van zijn initiatieven. Met de hiphopavond wil Ramdihal een brug bouwen tussen het grote muziekcomplex en de underground hiphopcultuur. “Investeren in de toekomst, is investeren in de hiphopcultuur”, zegt hij daarover. “In de toekomst bestaat de jongerencultuur voor meer dan de helft uit hiphop. Tegen die tijd noemen ze het misschien niet eens meer zo.”

“Inhoudelijk programmeer ik lokale hiphopartiesten eerst, met daarbij een headliner. Op Hiphop State of Mind staan de mensen die nog niet hun eigen Pandora uitverkopen. Je hebt een degelijke reputatie, maar verkoopt nog geen zalen uit. Er krijgt altijd een nieuw iemand een kans. Hiphop State of Mind gaat over oud en nieuw bij elkaar. Daarnaast probeer ik altijd een dansact neer te zetten en proberen we te kijken of we iets kunnen met dj’s en hebben we rap-cyphers, waarvan de beats worden gemaakt door Utrechtse producers. De eerste keer waren dat NeighbUrs en dit keer is dat City Lights.” 

Utrechtse hiphop: underground en losse eilandjes
Op de eerste editie stonden acts als Josbros, Nelcon, Reazun, Duimalot en Lo Dosanto. Op 17 juni 2022 zie je Crooks, J.A.E., Naa & Raffaello, Ekio en Della Dix. Hiphop een vaste plek geven is een kwestie van lange adem heeft Ramdihal inmiddels ervaren. Voor underground hiphop is in Utrecht nog geen super groot publiek en op de line-up staan ook geen commerciële namen. Crooks is de meest populaire rapper van de komende editie, maar ook hij is nog underground. “Je hebt dus geen mainstream kaartverkoop. Een maand geleden stonden er 600 mensen bij Hef. Je zou denken dat een percentage daarvan af zou druppelen naar Crooks, maar dat gebeurt nog niet.“

Daarnaast helpt het niet dat in deze periode ook de festivals weer zijn begonnen. Je kunt je euro maar één keer uitgeven. Èn het is onhandig dat er op de avond van de komende editie ook nog een dance battle is in Nieuwegein. “De hiphopcrowd is hier nog niet. De mensen die in Utrecht naar hiphop luisteren, zitten niet allemaal op de site van TivoliVredenburg. Die weten niet dat er aankomende vrijdag een fucking dik hiphopfeest is. En de crowd is niet groot genoeg om meerdere events op één avond te hebben.” Dat klinkt somber, maar Ramdihal is strijdbaar: “Je hebt tijd nodig om dat te veranderen. Het geluid van hiphop is extreem sterker geworden in TivoliVredenburg en zal dat ook blijven. Het is mijn missie om de brug te zijn tussen dit gebouw en de hiphopcultuur.” “Wat bij VUUUR gebeurt, sluit ook heel erg aan op wat de bedoeling is van Hiphop State of Mind”, vervolgt hij. “In de hiphop in Utrecht zijn nog te veel eilandjes. Er zijn nu een paar mensen die proberen die eilandjes naar elkaar te brengen, te verbinden, mensen uit te nodigen, mensen op de hoogte brengen.” 

Ook open mic-avond Uitgesproken is een concept van hem. “Dat focust zich op een andere doelgroep. Uitgesproken is een plek voor mensen die van jazz, hiphopmuziek en van poëzie houden. Maar die mensen bereiken we nog niet. Misschien moeten we Uitgesproken uit het gebouw halen,“ filosofeert hij hardop. “Naar een wat kleinere plek waar je nog steeds een vette avond hebt.” Ramdihal zit dus niet per definitie vast aan het gebouw, maar is vooral bezig met hiphop in Utrecht: “Ik wil invloed hebben op de stad. Het vergroten van het publiek en verbinden van partijen, dat is de puzzel die we moeten oplossen. Maar dat is ook een grote uitdaging. De oplossing daarvoor zit in samenwerking. Ik hoop in de toekomst nog meer te kunnen betekenen, zowel voor de hiphopcultuur zelf als de mensen die die cultuur nodig hebben.”

Te zien: Hiphop State of Mind, met Crooks, J.A.E., Mills & Rafaello, Ekio en Della Dix, vrijdag 17 juni 2022 @ TivoliVredenburg, Utrecht