Voor de deur van OostWest_City aan de Heliumweg staat een BBQ te roken. Als je naar binnen loopt in de leegstaande loods, staan er wat banken, een dj booth, een kledingstand, een bar en daarachter skate ramps. Het publiek bestaat uit mensen die op de een of andere manier zijn betrokken bij de hiphop scene of evenementen. Dat uit zich in iedereen die met elkaar in gesprek raakt en zelfs als je alleen komt, ben je alles behalve alleen.
Op de vraag “wat is VUUUR?” is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Het is een community, een skatepark, een hiphop podium, een werkruimte en nog veel meer. Woensdag 1 juni was de derde editie van VUUUR, ditmaal in Amersfoort in OostWest_City. Wij probeerden uit te zoeken wat VUUUR nu is.
Hanna Jansen is de initiatiefnemer en komt zelf uit de theater en danswereld. VUUUR is begonnen als een soort netwerkborrel onder een andere naam en is vanuit daar gegroeid naar VUUUR, wat nog steeds in essentie een netwerkborrel is maar dan meer. Op 1 juni hadden ze overdag een broedplaatsoverleg, een werksessie over de toekomst van VUUUR, een overleg over de samenwerking tussen VUUUR en de Universiteit Utrecht en een hiphop boardmeeting. Daarna begonnen de acts te spelen. VUUUR is dus al een hele hoop maar nog zeker niet uitgegroeid. “We willen een plek creëren waar iedereen een kans krijgt om zich te laten horen en iedereen zich veilig voelt om te laten zien wat ze kunnen”, vertelt Hanna. De hiphop scene heeft nog niet echt een plekje in de samenleving en Hanna wil dat met Vuuur allemaal bieden.
(tekst gaat verder onder foto)
De avond begint met een skate sessie en daarna wordt het Vuuur aangestoken: verschillende artiesten klimmen één voor één het podium op en alles komt voorbij. Stef en Denzel geven een KRUMP show. Eén van de twee loopt naar het podium, zet een tas voor het podium, doet zijn jas uit, haalt er wat spullen uit waarvan niet echt duidelijk is of het bij de show hoort of nog voorbereiding is. Ze beginnen met dansen en het hele publiek valt stil en kijkt aandachtig naar het tafereel, ze zijn volledig op elkaar ingespeeld en laten ons ’nachtmerrie‘ zien. Je ziet angst en verbinding, haat en liefde, uitgebeeld door middel van sprongen, rust, duwen en trekken. De dans eindigt in een intieme knuffel en je merkt aan vanalles dat het publiek even nodig heeft om te beseffen wat ze hebben gezien.
Een volgende show wordt gegeven door Nesstybeats. Hij begint met een korte dj set om het publiek een beetje warm te krijgen. Vervolgens gaat hij over op zijn nieuwste single ‘Dierentuin’ waarbij Lodewijk en Wes Brown het podium opklimmen om te zingen. Na het eerste refrein springt en zingt het publiek gelijk mee. Hij sluit af met ‘AAN’, dat wel wat weg heeft van The Opposites en wordt gezongen door weer een andere artiest. En ook bij dit net wat andere nummer krijgt hij het publiek weer mee.
(tekst gaat verder onder foto)
Daarna komt Angelina, een popzangeres van 20. Ze loopt wat voorzichtig het podium op en geeft toe dat ze inderdaad wel zenuwachtig is. Ze begint met zingen en ondanks de zenuwen is elke noot raak. Met haar enorme bereik vult de enorme ruimte zich met haar stem en opnieuw is het hele publiek stil en aandachtig aan het luisteren. Dit zingt ze onder begeleiding van een relaxte beat waardoor er gelijk een soort lounge sfeer ontstaat. Verder zijn er showcase van DJ Hylko, Liwanu, Ciskelatour, 111 Oldboy, Nightleiv, Dwinna, Doagamo, Demms en MD.
Na de acts zie je dat de mensen nog meer met elkaar in contact komen en dat er een nog gemoedelijker sfeer ontstaat. Het doel van Hanna om mensen in een veilige omgeving zich te laten horen is gelukt. De korte termijn plannen van VUUUR zijn voornamelijk nog meer evenementen en samenkomsten organiseren en zorgen dat dit concept als een lopend Vuuurtje onder de mensen terechtkomt. Het liefst ook in de kleinere omgevingen in de Provincie Utrecht zoals bijvoorbeeld Soest en ’t Gooi, omdat daar vaak minder aandacht is voor cultuur.