In Amersfoort haalt poppodium FLUOR de deuren ’s nachts van het slot. Bij hen is de zaal de hele avond gevuld met hiphop, R&B en guilty pleasures met dansfeest Super Zwoel. Belangrijk is dat aan de deur nog steeds gecontroleerd wordt. Zonder coronatoegansbewijs kom je er namelijk niet in.
Na twee jaar zonder het nachtleven lijkt het nu te gaan gebeuren. Onder de noemer De Nacht Staat Op, een initiatief van Nachtoverleg en Overleg Amsterdamse Clubs, openen op 12 februari 2022 diverse clubs in het land hun deuren. Door keer op keer achteraan in de rij te moeten sluiten bij het kabinet bloedt het nachtleven langzaam dood, en dat is nu genoeg geweest.
FLUOR
De Helling
In Utrecht sluit De Helling zich aan bij de protestactie. Om de lokale scene een duw in de rug te geven, is de lineup gevuld met Utrechts talent. Zo zullen Adjuma, Ask Me Later, Bastienne, Mauro Moreno en Thrills in +41 de zaal met muziek vullen. Ook hier geldt dat je alleen toegang krijgt met een coronatoegangsbewijs. “Het voelt erg tof om eindelijk weer ’s nachts open te kunnen. We hebben er heel veel zin in! Het is ook fijn dat er zo goed op gereageerd wordt, want na een paar uur waren we al uitverkocht”, aldus dance promotor Lévi Smulders. “Er is natuurlijk wel een kans dat handhaving na een halfuur voor de deur staat en iedereen van een koude kermis thuiskomt. Maar het is al goed om te zien dat er zo enthousiast gereageerd wordt.”
Basje Feenstra, oftewel Bastienne, die een deel van de nacht zal draaien, is ook wel te spreken over de actie. “Ik heb er zeker zin in om weer voor het publiek te staan en met mensen te kunnen dansen! Aan de andere kant ben ik wel een beetje angstig. We hebben nu dit weekend staan, maar de vraag is: hoe lang het nog kan en wanneer is het nou ècht voorbij? Dat maakt me steeds sceptischer”, vertelt Feenstra. “Maar goed, ik probeer ondanks alles positief te blijven. Je ziet nu ook dat, nu dit op gang komt, er ineens weer enthousiaste appjes van vrienden binnenkomen die je heel lang niet hebt gezien.”
Maakt het volgens Feenstra dan ook verschil dat er nu ’s nachts gedanst gaat worden? “Jazeker. Afgelopen herfst mochten er een tijdje feesten overdag plaatsvinden. Toen ging BRET in Amsterdam bijvoorbeeld een keer al om zes uur ’s ochtends open. Leuk, maar mensen leken niet echt te weten wat ze ermee aan moesten. ’s Nachts is dat gevoel toch anders. Het is donkerder, mensen maken zich makkelijker los van het dagelijkse leven en ze voelen zich vrijer. De manier van omgaan met elkaar wordt ineens ook losser. Als dj leer ik ook nieuwe skills achter de draaitafel en ontmoet ik weer nieuwe mensen. Juist die toevoegingen aan je leven zijn waardevol.”
Onduidelijke toekomst
Het zal spannend worden wat er die nacht gaat gebeuren, ook omdat er vanuit de Gemeente Utrecht nog geen duidelijke reactie komt. Smulders: “Het is jammer dat deze opening uit een protest voortkomt, want dit is niet de manier waarop we open willen gaan. Het liefst gaan we natuurlijk open wanneer het officieel mag. Inmiddels wordt het echter zo breed opgepikt door het hele land dat de kans bestaat dat het voor één nachtje gedoogd zal worden. In dat geval gaat het dak er natuurlijk af. De vraag blijft dan wel wat er hierna gaat gebeuren. In principe hebben we namelijk gezegd dat we niet eenmalig open gaan, maar vanaf nu weer altijd. Het belangrijkste is dat er hoe dan ook aandacht komt voor het nachtleven en dat de overheid daarmee perspectief gaat geven. Stel dat we niet open gaan omdat er gehandhaafd wordt, maar er komt wel perspectief, dan hebben we alsnog ons doel bereikt.”
Voor de verdere toekomst liggen er losse ideeën op tafel om een 1G-beleid voor clubs in te voeren. Dat zou betekenen dat iedereen die ’s nachts ergens wil dansen zich van tevoren moet laten testen, ongeacht of diegene gevaccineerd is of niet. “Ik voel me hier een beetje dubbel over”, vertelt Smulders vertwijfeld. “Aan de ene kant kan een 1G-beleid uitkomst bieden om in tijden van een pandemie zoals deze veilig open te kunnen. Als tussenoplossing voor een paar weken, maar alsjeblieft niet langer. Op langere termijn is dit een doodvonnis, zeker voor het nachtleven. Een concert plan je meestal van tevoren en dan kun je prima een testje erbij doen. Uitgaan is echt anders, want vaak beslis je last-minute of en waar je uitgaat. Die spontaniteit haal je eruit als je van tevoren eerst langst de teststraat moet en op de uitslag moet wachten. Voor het nachtleven werkt dat gewoon niet.”
“In Portugal mogen nachtclubs bijvoorbeeld open met een 1G-beleid, maar de zalen staan daar al best een tijd leeg. Dan heb je ook nog Groot-Brittannië, waar ze nooit een 1-, 2- of 3G-beleid hebben gehad. Alles staat daar vol, alleen moeten sommige clubs hun deuren dan weer sluiten omdat het personeel besmet is. Naar mijn idee kun je alles dus niet zomaar open gooien, het ligt complexer dan dat. Maar zoals het nu is, vergeten worden zonder enig perspectief, dat is nu echt klaar. ”
EKKO
Ook EKKO heeft aangekondigd mee te doen met deze protestactie. Het geliefde poppodium is van plan om van 21:00 tot 4:00 open te gaan voor een goed nachtje doorhalen, ook met controle op het coronatoegangsbewijs. Het programma voor deze nacht wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.
Burgemeester Sharon Dijksma heeft aan DUIC laten weten de regels te gaan handhaven, net als bij de protestopeningen van de horeca, musea en theaters. “Ik begrijp de noodkreet van de nachtsector heel goed", zegt ze tegen DUIC. "Als eerste gingen zij dicht en ze zijn nog steeds niet open. Samen met de wethouders doe ik alles wat in mijn vermogen ligt om deze ondernemers te helpen en hun nood bij het kabinet onder de aandacht te brengen. Zolang regels gelden, zullen we die moeten handhaven.”
Voor Super Zwoel in FLUOR is de toegang gratis.
De Nacht Staat Op in EKKO en De Helling zijn strak uitverkocht.