Het indrukwekkende CAB-gebouw, waar het Filmcafé, Oproer, Studio Moskou en dB’s in zitten, moet omgaan met flinke tegenslagen. Een brand, de coronacrisis en een huuropzegging. Inmiddels is bekend geworden dat het Filmcafé en brouwerij Oproer het pand moeten verlaten. dB’s mag blijven, maar ook zij hebben het zwaar. Om de muzikale broedplaats te steunen, stelde boeker Sidney Simon een verzamelalbum van Utrechtse metalbands samen.

Afgelopen vrijdag is bekend geworden dat meerdere bedrijven uit het CAB-gebouw niet terugkeren. dB’s valt hier niet onder. Het Filmcafé, brouwerij Oproer en sporthal The Sport Box mogen niet meer in het gebouw hun deuren openen. Door de vele schade van de brand in januari moet het interieur van het pand schoongemaakt worden. Verder gaan de wanden en het plafond aan de binnenkant eruit en worden weer opnieuw opgebouwd. Omdat er daarna nog maar een beperkte tijd zou zijn voor de terugkeer van deze bedrijven heeft eigenaar NS de huur opgezegd. Het gebouw wordt in de komende periode overgenomen door een projectontwikkelaar om er woningen te gaan bouwen. 

Door de brand is ook dB’s flink beschadigd. Zo zat veel apparatuur onder het roet. Desondanks is dB’s relatief goed gespaard gebleven in vergelijking met andere bedrijven in het gebouw. Daarnaast is er sinds de coronacrisis vorig jaar maart weinig toegang tot speelavonden, gezien het gebrek aan live-optredens. Verder zijn er plannen vanuit de gemeente om de wijk waar het CAB-gebouw staat een flinke boost te geven. Wat dit betekent voor dB’s is nog onzeker. En net als andere gelegenheden die dicht zijn, begint de tijd te dringen. 

Om de muzikale broedplaats te steunen, besloot de Utrechtse metalscene tot een benefietactie over te gaan. Naast een podium heeft namelijk dB's ook zeventien oefenruimtes, een opnamestudio en een bar. De metalscene besloot ze te helpen met een verzamelalbum van zeventien metal bands: Plagued – Decibels for dB's. Eén van de iniatiefnemers van het album is Sidney Simon, zelf nauw verbonden met dB’s: “De bands zeiden binnen no time dat ze mee wilden doen. De studio werkte mee en in een vloek en een zucht was het album klaar. Het is erg hard gegaan afgelopen weken.” Dinsdag 16 maart kreeg Sidney Simon de plaat in handen. 

dB’s is een ongelooflijk belangrijke ontmoetingsplek voor allerlei genres in de Utrechtse muziekscene. “Buiten het feit dat het vooral een repetitieruimte is voor veel muzikanten is het belangrijk dat het blijft bestaan. Het concept bestaat nauwelijks in Nederland, laat staan in de rest van de wereld,” aldus Simon. "Uit het buitenland hoor ik dat mensen jaloers zijn op dB’s. Je krijgt er goed eten, goed drinken; je wordt behandeld als een echte artiest. In Amerika bedenk je zoiets niet, daar mag je er zelf voor betalen.” Daarnaast is voor Sidney Simon de samenwerking tussen studenten en artiesten bijzonder. Hij ziet vaak dat er mooie samenwerkingen ontstaan tussen deze twee groepen. Verschillende genres, waaronder ook metal, komen bij elkaar. 

De bands bij elkaar brengen was geen probleem voor Simon. Sommige bands hadden een nummer nog niet uitgebracht of er is een live-versie van een nummer op het album gezet. Volgens Simon gaat goed met het aantal verkochte albums. “Er waren natuurlijk kosten aan verbonden om het album te creëren. Iedereen heeft verder belangeloos meegewerkt, wat ook voor mij erg bijzonder is. We willen ongeveer vierduizend euro ophalen, misschien wel meer. Na een week zitten we al op de helft van het streefbedrag. Laten we hopen dat dat nog veel meer mag worden voor dB’s.”

Wil je dB’s graag supporten? 
Plagued – Decibels for dB's is voor een tientje te koop op Bandcamp.