Voor de Utrechtse muziekscene kon het jaar niet slechter beginnen. Maandag 11 januari 2021 woedde er rond half negen ’s avonds een felle brand bij het CAB-gebouw in de Cartesiusdriehoek. Hoewel er van buiten niet veel te zien was, was binnen in het pand goed mis. Naast het parketbedrijf dat (letterlijk) de brandhaard was, waren ook dB’s, het Filmcafé, café Oproer en Studio Moskou in verschillende maten de dupe. Een week later maken we de eerste balans op.

Omdat de brand binnen in het monumentale gebouw woedde, was het voor de brandweer lastig om er goed bij te komen. In de loop van de avond bleek dat de rook zich in het pand had opgehoopt. Deze rook is uiteindelijk naar buiten gegaan via de kant waar het Filmcafé en Oproer zitten. Naast het parketbedrijf en de daarnaast gelegen Sportbox zijn deze twee huurders daarom ook het zwaarst getroffen. Omdat het CAB-gebouw eigendom is van de NS moeten zij ook het het casco herstellen, waar dat nodig is. De huurders zijn echter verantwoordelijk voor de inventaris en alles wat ze binnen het casco gebouwd hebben. We maakten een rondje langs een aantal van de muzikale huurders om een beeld te krijgen van de schade en de vervolgstappen die weer gezet worden.

dB’s
dB’s-eigenaar Paul de Brabander was maandagnacht om 2.00 uur thuis. Dinsdag vond er nog sporenonderzoek plaats en op woensdag mocht hij het pand weer in. “Overal waren in meer of mindere mate rookgeuren te ruiken. In eerste instantie zag alles er wel goed uit maar als je ergens een servetje overheen haalde zag je zwarte aanslag.” Rook en roet is overal in gaan zitten: in het plafond, op de vloer en in de elektrische apparatuur. Verschillende verzekeringsexperts zijn inmiddels langs geweest en twee gespecialiseerde bedrijven gaan aan de slag om alles schoon te maken en te controleren: één bedrijf voor de gewone inventaris en één voor de elektronische spullen. “We willen voorkomen dat er over bijvoorbeeld drie maanden iets mis gaat en daarom wordt alles bekeken”, legt De Brabander uit. “Ook worden alle ventilatiekanalen en aan- en afvoermotoren schoongemaakt. De plafonds van de oefenruimtes bevatten steenwol, als geluidsisolatie naar de kantoren die erboven zitten. Dat moet ook allemaal vervangen worden.”

Het schoonmaken is een aanzienlijke klus. “Met 2000 m2 is dB’s groter dan je misschien denkt en er staat ook veel apparatuur”, licht De Brabander toe. Maandag gaan de beide bedrijven daarmee aan de slag en ze verwachten daar twee of drie weken mee bezig te zijn. “We gaan langzaam opschuiven van vies naar schoon.“ Voor het schoonmaken is dB’s verzekerd. “Ik heb niet voor niks 27 jaar mijn verzekering betaald”, prijst De Brabander zich gelukkig. De Brabander is blij met de steun die ze hebben ontvangen en de inzet van de brandweer, waardoor het pand nog overeind staat: “Heel knap gedaan.”

“Het leek in eerste instantie minder erg, maar de gevolgschade van de brand is toch wel aanzienlijk” zegt Jeroen Boekhorst, die met Stichting Ruis de programmering in de zaal van dB’s verzorgt. “Een geluk bij een ongeluk is dat het tijdens de lockdown is gebeurd.” Boekhorst wilde afgelopen week net weer beginnen met het streamen van DJ-sets en dacht in eerste instantie dat dat misschien wel door zou kunnen gaan. Dat plan moest hij echter al snel laten varen. “Heel vaak is schade niet zichtbaar, waardoor alles behandeld moet worden. De zeventien oefenruimtes hebben allemaal versterkers en zangsetjes, in de zaal hebben we een PA, een mengtafel en een lichttafel en in de opslag staan ook nog allemaal versterkers. Alles moet uit elkaar gehaald worden.” Het schoonmaken gebeurt gefaseerd en wordt binnen het pand gedaan. “Eerst wordt de opkamer schoongemaakt en daarna de zaal. Die wordt dan een soort van overslaghok. Het is een heel logistiek traject.” Het werk wordt grotendeels door de gespecialiseerde bedrijven gedaan, behalve het ontmantelen van de PA en het licht. “We weten zelf het beste hoe dat allemaal loopt”, legt Boekhorst uit. 

Ondanks het vele werk benadrukt Boekhorst ook dat het veel erger had kunnen zijn en kijkt hij alweer vooruit. “We hopen de laatste week van januari of de eerste van februari weer te kunnen streamen”. Net als De Brabander noemt Boekhorst ook de steun die dB’s heeft gekregen via donaties en het kopen van bierpakketten, niet alleen naar aanleiding van de brand maar tijdens de hele tien maanden van de coronacrisis.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het Filmcafé
Bij het Filmcafé lijkt de schade tot dus ver van alle muzikale instanties in dit gebouw het ernstigst. “Alles is zwart en aangetast, het ziet er momenteel slecht uit. Onderdelen als de barkoelkasten, het meubilair en alle houten bouwwerken kunnen helaas gelijk de container in. De weinige dingen die nog wel te redden zijn, gaan we grondig schoonmaken en verhuizen,” aldus mede-eigenaar Alwin Beumer. Een tegenslag van deze omvang is behoorlijk groot, vooral voor een jonge organisatie die nu drie jaar in dit pand huist. Beumer: “Financieel gezien is het een enorme klap, maar dat is niets vergeleken bij de gedachte dat we mogelijk een andere locatie moeten gaan zoeken. Hierover zal de komende weken wat meer duidelijkheid komen.” Het Filmcafé spreekt grote dank uit voor de steun en liefde momenteel wordt gegeven. De komende tijd zal er hard gewerkt worden om de muzikale broedplaats op den duur weer ergens opnieuw te openen.

Studio Moskou
Studio Moskou is ook relatief goed uit de brand gekomen. In de opname- en controlroom was nauwelijks sprake van brandlucht, maar in de relaxruimte wel een beetje. Ook daar wordt de apparatuur onderzocht om te voorkomen dat er later alsnog gebreken gaan ontstaan.

De Weergever
Audioverhuur De Weergever bevindt zich vlak naast de grote gele deur door naar het Filmcafé en heeft ook wel meer last gehad van de rook. Gelukkig zitten veel van de spullen in flight cases maar er wordt nog wel onderzoek gedaan.

Roots Rock Kitchen
Het vegetarische restaurant Roots Rock Kitchen zit weliswaar in dB’s, maar is toch meer getroffen omdat het direct grenst aan de sportbox en de parketzaak waar de brand ontstond.  Door de brand- en roetschade moet het plafond van de keuken vervangen worden. Daarnaast moet een deel van de apparatuur grondig en inwendig gereinigd worden. Ze hopen binnen afzienbare tijd weer te kunnen koken.

Oproer
Net als het Filmcafé is Oproer zwaar getroffen. De inboedel van het café, dat in de week van de brand vijf jaar bestond, is helemaal verloren. Hoewel de brand op een andere plek in het CAB-gebouw was, heeft de giftige rook zich verzameld in de pub, waardoor alle spullen verloren zijn gegaan. Op Facebook melden ze dat de schade in de tienduizenden euro's loopt. Oproer is verzekerd tegen brandschade, maar het is de vraag welke waarde er aan de inboedel gekoppeld gaat worden en of ze daarmee voldoende geld krijgen om alles nieuw te kunnen kopen. Waarschijnlijk kan dat niet meer in het CAB-gebouw. Als dat inderdaad het geval is zoeken ze een andere plek om opnieuw te beginnen. Ze bedanken de bezoekers voor de afgelopen vijf jaar, voor de vele steunbetuigingen en de lieve woorden.

Steun met donatie
Burgemeester Dijksma heeft woensdag een bezoek gebracht aan het CAB-gebouw en daar gesproken met een aantal van de huurders. Ook wethouder Klaas Verschuure is langs geweest en wethouder Anke Klein (cultuur) heeft haar medeleven ge-appt. De avond van de brand en de daaropvolgende dagen regende het op social media steunbetuigingen voor de getroffen ondernemers, zowel door Utrechters als mensen daarbuiten. De massale steun zegt wel iets over het belang dat met hecht aan deze plek en de culturele rol die het vervult. Voor wie graag de organisaties in het CAB-complex bezoekt en nu ook graag steun wil bieden, is dat mogelijk. Er zijn namelijk verschillende acties opgezet zodat je een donatie naar keuze kunt geven. Deze vind je voor dB’s hier, voor het Filmcafé hier en voor Oproer hier. Op vrijdag 22 januari is er een online benefiet PopQuiz voor het Filmcafé. Deelname kost 10 euro, waarmee je bijdraagt aan de doorstart van het Filmcafé. Hier vind je meer informatie.