Maandagavond rond 20.30 uur is er een felle brand gemeld in het monumentale CAB-gebouw aan de Cartesiusweg. Meerdere brandweerauto’s en hoogwerkers, waaronder die van de vlakbij gelegen post Schepenbuurt, zijn uitgerukt en de Cartesiusweg is afgezet door de politie. Om 1.30 uur tweette de Veiligheidsregio dat de brand onder controle was.

In het CAB-gebouw bevinden zich onder andere muziekcomplex dB’s, Studio Moskou, het Filmcafé, Oproer en het Podcastkantoor. Het lijkt erop dat de brandhaard bij een parketbedrijf zat, aan de kant waar ook de ingang naar dB’s is. Daar werd door de brandweer van buitenaf via een hoog raam geblust. Op verschillende plekken rond het gebouw was ook lichte rook te zien.

Gebruikers van de panden, waaronder dB's-eigenaar Paul de Brabander, kijken toe.

Het AD meldde dat de brand rond 22.00 uur onder controle was en dat dB’s gespaard is gebleven. Dat laatste wordt volgens het AD ook door eigenaar Paul de Brabander bevestigd. Wel is het volgens De Brabander nog afwachten of er sprake is van rookschade. Na dat tijdstip vonden er echter nog wel bluswerkzaamheden plaats en aan de kant van het Filmcafé kwam ook nog rook uit het pand. Vlak na 23.00 uur meldde de brandweer, die iets na 22.30 uur het pand aan de kant van dB’s binnen is gegaan, dat er nog veel onzeker is.

Om 1.30 uur tweette de Veiligheidsregio Utrecht dat de brand onder controle was en dat het nablussen nog enige tijd zou duren. Rond diezelfde tijd liet De Brabander weten dat het pand nog overigend staat maar dat er aanzienlijke schade is voor de buren van dB's, en dat ze zelf ook nog niet weten of en hoeveel schade ze hebben van de rook. Op dinsdag horen ze wanneer ze weer naar binnen kunnen.

De omvang van de schade is nog onduidelijk. Sowieso zijn het partijen die het door de coronacrisis al lastig hadden. dB's hoopt dat de schade meevalt. Op social media zeggen ze daar het volgende over: "We mogen nog niet naar binnen in verband met onderzoek en weten dus nog niet hoe groot de schade voor ons is." Je kunt dB's steunen via deze link".

Voor het Filmcafé ziet het er slechter uit. "De schade aan alle spullen en apparatuur wat in het Filmcafé staat is onherstelbaar. We weten nog niet wat de exacte schade gaat zijn, maar meevallen zal het niet." Een vast bezoeker is voor het Filmcafé een inzamelingsactie gestart.