Bevrijdingsdag. Ironisch genoeg zijn de meesten van ons nog nooit zo beperkt geweest in hun vrijheid als nu, maar voor het handjevol mensen die de oorlog nog wél hebben meegemaakt ligt dit anders. Dat is ook te horen op de podcast ‘De Familie Romeijn’, van 3FM en de VPRO, die Aafke en Anneke Romeijn afgelopen vrijdag uitbrachten. In deze podcast onderzoeken de zussen wat de oorlog voor hun familie betekend heeft. In het kader van bevrijdingsdag gingen we met hen in gesprek over oorlog, vrijheid, heden en verleden.

Oorlog

Tijdens de geschiedenisles leren we dat ons land tijdens de tweede wereldoorlog aan de goede kant stond. Voor Nederlands schrijven we tal van verslagen over de vele boeken die het leed van de onderdrukten en het lef van het verzet beschrijven. Hoewel we steeds opener worden over minder glansrijke aspecten van de oorlog leren we nog steeds voornamelijk over helden en slachtoffers, niet over meelopers en overlevers. Als je meewerkte met het verzet was je op z’n zachts gezegd een lafaard, op z’n hardst een moordenaar en in ieder geval crimineel. Niet geschikt voor in de Nederlandse geschiedenisboeken dus.

Ook de overgrootvader van de zussen Romeijn, Simon Sr., werkte naar alle waarschijnlijkheid mee met de bezetters. Hij was politieagent en heeft zodoende zijn steentje bijgedragen aan de jodenvervolging. Maakt dat hem dan zoveel slechter dan de helden die in onze oorlogsverhalen vereerd worden? “Uit alles wat we over Simon hebben geleerd lijkt het erop dat hij bovenal een brave ambtenaar was”, begint Anneke. “Hij deed gewoon wat hem gevraagd werd.”

“Wij denken dat Simon niet echt de keuze had om wel of niet te voor de Duitsers te werken”, gaat Aafke verder. “De taken die de politie voor de Duitsers moest uitvoeren slopen er geleidelijk in. Naarmate de oorlog vorderde werd het steeds moeilijker om daar onderuit te komen en zo is hij natuurlijk steeds dieper in de narigheid terechtgekomen.”
“Moreel gezien heb je natuurlijk altijd de vrijheid om ergens uit te stappen”, voegt Anneke nog toe. “Alleen die vrijheid wordt enorm beperkt door de consequenties die zo’n keuze heeft. Als geen medewerking verlenen aan de Duitsers er vervolgens voor zorgt dat je geen eten hebt, of zelf gevaar loopt, dan is die keuzevrijheid ook maar relatief.”

Heden en Verleden

Aan het einde van WOII was Nederland voor het eerst sinds vijf ongekend ellendige jaren vrij. In de 75 jaren die daarop volgden, zijn we almaar vrijer geworden. Waar vrouwen 75 jaar geleden nog aan het aanrecht gekluisterd waren, zien we ze nu steeds vaker aan de top van carrièreladders. Waar je 75 jaar geleden beter je mond kon houden als je ‘anders geaard’ was, word je nu raar aangekeken als je niet met regenboogvlag in de hand op de Pride verschijnt. Er is nog een lange weg te gaan voordat we écht zullen kunnen spreken van gelijkwaardigheid en emancipatie, maar in het licht van toen zijn we toch al een heel eind gekomen. 

De toename van onze vrijheid zit hem niet alleen in het vervagen van taboes, ook vooruitgang in technologie en wetenschap heeft ons vrijer gemaakt. Als je 75 jaar geleden naar de Verenigde Staten wilde zat je wekenlang op de boot, nu ben je in een paar uurtjes aan de andere kant van de oceaan. Als je 75 jaar geleden leed aan een stemmingsstoornis was daar weinig tegen te doen, tegenwoordig staan er therapeuten en psychiaters voor je klaar die je met therapieën en toepasselijke medicijnen aan een zo prettig mogelijk leven helpen. Ook op dit gebied hebben we nog een lange weg te gaan voordat we kunnen spreken van genezing, maar ook wat dit betreft zijn we een heel eind gekomen sinds 1945. 

“Je kan je alleen maar voorstellen hoe heftig die tijd moet zijn geweest voor psychiatrisch patiënten”, verzucht Aafke als we haar vragen hoe die tijd voor overgrootmoeder Immetje moet zijn geweest. Zij werd destijds neergezet als ‘geschift’ en als iemand die haar man terroriseerde. De zussen Romeijn vermoeden dat zij leed aan een stemmingsstoornis. 
“Ik denkt dat Immetje het héél moeilijk heeft gehad”, vertelt Aafke verder, “maar dat haar gedrag en stemmingen voor haar omgeving misschien wel nóg heftiger waren. Alles wat we over haar te weten zijn gekomen wijst erop dat ze een ontzettend moeilijk persoon was. Ze was zelfs vijandig naar haar eigen kinderen toe, eigenlijk naar iedereen.”
“Tijdens de oorlog zal dat nog wel erger zijn geworden”, verwacht Anneke. “Een oorlog of crisissituatie verergert psychiatrische klachten enorm. Het is daarna ook nooit meer helemaal goed gekomen met haar.” Twaalf jaar na de oorlog pleegde Immetje zelfmoord. Of dit zonder oorlog niet zou zijn gebeurd valt natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Wel kunnen we er met enige zekerheid vanuit gaan dat niemand écht ongeschonden de oorlog uitgekomen is.

Wie is Aafke Romeijn?

  • Utrechtse muzikant, journalist en schrijver
  • We gingen eerder met haar in gesprek over debuutroman Concept M (2018) en bijbehorende plaat M (2019)


Wie is Anneke Romeijn

  • Nijmeegse Trompettist
  • Studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam 
  • Speelt o.a in Orkest van het Oosten

Bevrijdingsdag

De sterfte, de hongerwinter, vijf lange jaren vol angst en onzekerheid… Op ieder mens, held, lafaard, slachtoffer of gewoon simpelweg overlever, heeft de oorlog een zware impact. Overgrootvader Simon heeft na de oorlog dan ook nooit meer over die tijd willen praten. Misschien was het schaamte, misschien wilde hij, net als zoveel anderen, die onvoorstelbaar verschrikkelijke tijd gewoon vergeten. 

Toch herdenken we iedere 4 mei onze doden, om de dag daarna te vieren dat we al die ellende achter ons hebben gelaten. De angst, de honger en andere verschrikkingen die ermee gepaard gingen zijn voorbij, al 75 jaar lang. Dit jaar vieren we dat thuis. Er klinkt geen muziek in Park Transwijk, alle toffe bands die reeds geboekt waren wachten nu in onzekerheid tot duidelijk wordt wanneer de concertzalen weer open mogen. En als zich vandaag onverhoopt toch nog te grote groepen mensen verzamelen in Park Transwijk, dan zullen die weggestuurd worden en een boete krijgen. 

Zo zorgt corona dit jaar voor een aardige inbreuk op onze vrijheid. Niemand kan precies voorspellen hoe lang en op wat voor manier deze, maar als science-fiction auteur kan Aafke zich daar een goede voorstelling van making. “Ik denk dat we privacy gaan inleveren”, stelt ze vastberaden. “Ik denk dat we onze privacy vrijwillig gaan inruilen voor bewegingsvrijheid. Digitaal gezien doen we dat natuurlijk al heel lang, we betalen met data voor digitale bewegingsvrijheid, daar wordt straks dus een fysiek aspect aan toegevoegd”, voorspelt ze. Anneke beaamt dat. “Dat klinkt best logisch, maar vooral heel naar.”

Helaas kunnen we momenteel alleen maar afwachten, en hopen dat het allemaal mee zal vallen. Het is ieder geval absoluut geen feest, zo’n coronacrisis. Het maakt onze huizen kleiner en onze zorgen groter. In de komende paar maanden kan en zal er nog van alles veranderen en helaas is nog lang niet duidelijk wanneer we onze vrijheid weer zoals vanouds kunnen gaan vieren. Eén ding is wel zeker: de oorlog is nog steeds voorbij. Dus trek dat biertje open, luister alsnog naar die ene band die je eigenlijk op bevrijdingsfestival had willen zien en check vooral ook deze podcast. Je zult dankbaar zijn voor alles dat er toch nog is, ondanks corona. 

Te beluisteren: podcast ‘De Familie Romeijn’  op vpro.nl/defamilieromeijn of 3fm.nl/podcasts