Je liet weten dat je het als jouw taak ziet om de mooiste concertzaal van Utrecht tot leven te gaan blazen. Waarom voelt dat als jouw taak? Ik ben door DUMS aangetrokken als programmeur om de zondagmiddagen in te gaan vullen. In die zin is het letterlijk mijn taak. De Marnixzaal is een verborgen pareltje, heel veel mensen zijn er nog nooit geweest. Het is heel mooi dat deze parel nu publiekelijk gaat worden. Ik heb er het archief op nageslagen, en daar kwam ik een document tegen van de opening van de Marnixzaal in 1869. Hij is sinds die tijd veelvuldig gebruikt, maar voor zover ik weet niet veel voor openbare gelegenheden. Zelfs mensen die al 20 jaar in de creatieve sector werken in Utrecht hebben de zaal nog nooit gezien. Dit vind ik opmerkelijk, want we hebben het wel over het Domplein. Veel centraler in Utrecht kun je niet zitten!
Wat maakt de Marnixzaal zo bijzonder?
Dat komt voornamelijk door de geschiedenis van de zaal. In 1859 werd er in het pand een school geopend die bedoeld was voor christelijke en hervormde opvoeding voor de gegoede burgerij van Utrecht. De Marnixzaal is langdurig een schoolaula geweest. Ook werd er veel muziek gemaakt in de zaal met christelijke thema’s. De laatste 20 jaar was het pand hoofdvestiging van de UCK. Er werden vele cursussen gegeven, maar allemaal binnenshuis. Het was geen muziekzaal voor de burgers. De magie zit hem in het openbaar maken van de zaal. Het is een fantastisch gebouw met enorm veel historie. Dat we nu, als doorstart van het UCK, de kans krijgen om verleden, heden en toekomst te koppelen is prachtig.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Utrecht is vanaf zondag 6 september een nieuwe plek voor muziek rijker: DUMStad. Het is een initiatief van DUMS (De Utrechtse Muziekschool), een organisatie met een grote verscheidenheid aan muziekdocenten en -cursussen. Om ook een publieksprogramma te kunnen aanbieden is DUMStad in het leven geroepen. Elke zondag word je als bezoeker meegenomen op een muzikale reis vol verrassingen. De zalen in het voormalige UCK gebouw openen hun deuren voor allerlei muzikale initiatieven. Een van die zalen is een verborgen pareltje: de Marnixzaal. Deze zaal heeft nog weinig bekendheid onder het grote publiek, maar is al wel 150 jaar in gebruik. We spreken de programmeur van DUMStad, Peter Bijl over de magie van de zaal en de verschillende soorten acts die we hierin kunnen verwachten.
Hoe staan de plannen er op dit moment voor?
De DUMStad zondagmiddagen gaan we iedere week doen. Dat is behoorlijk ambitieus, maar we willen echt iets neerzetten in de stad. Om een vaste waarde te worden moet je op regelmatige basis zichtbaar zijn. Je komt er niet als je bijvoorbeeld alleen maar de derde dinsdag van de maand iets organiseert. De eerste vier zondagen staan nu vast. Voor de eerste en tweede zijn de tickets al te reserveren, dit is gratis. Het was de bedoeling om eigenlijk al in het voorjaar te beginnen, maar daar kwam corona tussen. We houden uiteraard in het programma rekening met alle maatregelen, maar het feit dat we dit überhaupt mogen doen in deze tijd is een voorrecht.
Wat kunnen mensen verwachten van het programma?
We werken met vier verschillende divisies: pop & jazz, klassieke muziek, wereld muziek en oude muziek. Dat zijn de vier divisies waarin lesgegeven wordt op de muziekschool. Één divisie staat per zondag in het middelpunt, maar daaromheen zijn er verrassingen. In alle zalen kun je als bezoeker iets anders verwachten. In de eerste editie bijvoorbeeld gaat de bezoeker kennis maken met verschillende kanten van het spectrum pop. In de Marnixzaal speelt het dreampop duo ISLE, dat ook mooie visuals meeneemt en zijn eigen wereld creëert op het podium. Ik denk dat dat in die ruimte heel goed tot zijn recht gaat komen. In de Torenzaal speelt een middeleeuws ensemble en in de foyer wordt muziek gemaakt met een omgebouwde gokautomaat. Het zijn allemaal benaderingen van pop, maar dan telkens wel weer op een andere manier. Dat is precies wat we willen gaan doen met DUMStad: een plek bieden voor verschillende benaderingen. Een plek waar professional en amateur elkaar ontmoetten. Een plek voor alle klankkleuren, recht in het hart van de stad.
Meer informatie: https://dums.nl/nieuws/
Een gratis ticket reserveren voor de eerste editie van DUMStad op zondag 6 september 2020 kan hier.
Nu we toch even de aandacht hebben:
De redactie van 3voor12 Utrecht – hét online platform voor muziek uit de provincie Utrecht – is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, interviewers, social media-redacteuren en video-editors. Iedereen die vrijwillig een steentje met een journalistieke insteek bij wil dragen aan de Utrechtse muziekscene is welkom.
De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12utrecht.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina.