Op VOOR//AAN draait het om twee dingen: ontdekken en ontdekt worden. Dat geldt niet alleen voor de opkomende Utrechtse artiesten die er op zondag 15 september hun talent zullen showen, maar ook voor de niet-alledaagse locaties waarop die shows te zien zijn. Programmeur Emiel Schaap en Hoofd Productie Ella Stoffers vertellen ons meer over dit driejarige showcasefestival. 

VOOR//AAN bestaat eigenlijk pas nèt. Programmeur Emiel Schaap is er sinds het begin bij en vertelt ons hoe dit showcase festival tot stand is gekomen. “Drie jaar geleden werd 3voor12 Utrecht benaderd door Culturele Zondagen om iets met opkomende Utrechtse acts te doen tijdens Utrecht Centraal (één van de Culturele Zondagen, red.). Dat hebben we toen gelijk groot aangepakt door er een showcase festival van te maken,” vertelt Schaap. “Het festival vindt voor de derde keer plaats in de buurt rondom de Voorstraat”, vervolgt Stoffers. “Daar komt de naam ook vandaan. ‘Voor’ van Voorstraat, maar ook van 3voor12 en ‘vooraan’ staan qua muziek: onze bezoekers zijn de eersten om nieuwe Utrechtse muziek te ontdekken.” 

Uit de comfortzone

Dit jaar krijgen wederom dertig acts de kans om het publiek voor zich te winnen. Het is aan Emiel om te bepalen welke Utrechtse acts die kans het meest verdienen. “Als programmeur houd ik het hele jaar door mijn ogen en oren open”, vertelt hij. “De meeste acts voor VOOR//AAN haal ik rechtstreeks uit de scene. Uiteraard komt ook een deel van het programma van de Utrechtse muziekopleidingen af. Er zijn gewoon veel goede Utrechtse acts die een podium verdienen. Tijdens VOOR//AAN staan artiesten soms op vreemde locaties. Als je ook dan goed uit de verf kan komen, val je echt op”. 

Tekst loopt door onder de foto's

“Dat vind ik ook het toffe aan deze showcases”, valt Stoffers bij. “Bands worden uit hun comfort zone getrokken. In een winkel, museum, tuin of café dat niet gebouwd is als podium is het spannend hoe een set uitpakt. Voor de artiest natuurlijk, maar ook voor het publiek en de eigenaar van de locatie. Zelfs wij als organisatie weten van tevoren niet precies hoe het zal gaan. De ervaring leert dat de gekste locaties vaak de mooie optredens opleveren.” 

“In een mooie zaal met de beste faciliteiten klinkt je muziek al snel oké”, verklaart Schaap. “Maar als je in een minimale setting goed uit de verf komt, laat je pas écht zien wat je kan. Een goede artiest kan overal een toffe show neerzetten.”

Bijzondere locaties en routes

VOOR//AAN verschuift haar festivalgebied ieder jaar naar een ander deel van de buurt. Dit jaar vormt het pleintje tegenover Café Marktzicht het hart van het festival met een buitenpodium, eten en drinken verzorgd door lokale ondernemers en interactieve randprogrammering in naastgelegen panden. Uiteraard zijn bekende plekken op de Voorstraat zoals ACU, The Village Coffee, Plato en Voortuin weer van de partij. “Het is altijd heel tof om met muziekminnende ondernemers te werken”, vertelt Stoffers, “maar we proberen ook juist de minder voor de hand liggende locaties zover te krijgen hun deuren open te zetten.” Zo zullen er dit jaar shows te zien zijn in Watertoren Lauwerhof en het Nederlands Volksbuurtmuseum, en zijn er onversterkte sessies in besloten hofjes en tuinen die de bewoners speciaal voor VOOR//AAN beschikbaar stellen. “Het festival is er echt voor en door de buurt. We werken samen met ondernemers en bewoners uit deze wijk en hopen dat zij op deze dag ook van het festival komen genieten.”

Om hun bezoekers op weg te helpen, heeft het VOOR//AAN team routes opgesteld die een leidraad bieden in het grote aanbod. Stoffers licht toe: “De routes zijn bedacht als metrolijnen, je kunt een route dus in zijn geheel lopen of onderweg overstappen op een andere route. We geven hierin het advies, ‘als je dit leuk vindt, dan vind je dit vast ook leuk’. Zo proberen we het programma zowel qua muziek als qua locaties overzichtelijk te maken.”

Must sees

Uiteindelijk draait VOOR//AAN natuurlijk om muziek en wie kunnen we beter om aanbevelingen vragen dan Schaap die ze geselecteerd heeft? “Natuurlijk is iedere act die hier staat de moeite waard, anders had ik ze niet geboekt. Echter zijn er altijd wel een paar die er tussenuit springen. VALENTINO., won bijvoorbeeld afgelopen jaar de Utrecht Popprijs en heeft een ontzettend eigengereide sound. Ze zijn dan ook niet voor niets geselecteerd voor de Popronde dit jaar. Géonne Hartman gaat in de watertoren spelen, dat wordt ongetwijfeld ook heel vet. Daarnaast is Tano Rivers één van de beste freestyle rappers van Nederland op dit moment. Hij maakt hele gave hiphop op zijn eigen manier. Pocket Knife Army is momenteel bezig met een challenge waarbij ze elke maand een nieuw nummer uitbrengen, daar komen hele toffe tracks uit. Eigenlijk zijn zij al iets te groot voor dit festival, net als Aestrid die het festival om 11:57 uur openen op het buitenpodium, dat is ook zeker een aanrader.” 

VOOR//AAN is een festival van 3voor12 Utrecht in samenwerking met Culturele Zondagen en vindt plaats op zondag 15 september tijdens het Uitfeest. Kijk hier voor actuele informatie over artiesten, speeltijden en routes.

Ook een handje helpen? Wie actief deel wil nemen aan VOOR//AAN kan zich hier opgeven als vrijwilliger. VOOR//AAN zoekt locatiemanagers, decorbouwers, runners, op- en-afbouwers, promoverspreiders en publieksbegeleiders.