Vijf artiesten met gevarieerde stijlen sloten dit jaar de Utrecht Popprijs af in de Cloud Nine in TivoliVredenburg. Everyday Robots, A Beautiful Lie, VALENTINO., Ann My Dice en Wieger Troostheide. Tijdens de sterke competitie dit jaar speelden de bands voor de juryprijs: een tour en een cheque.

Utrecht Popprijs
Al twaalf jaar lang is de Utrecht Popprijs een begrip binnen onze provincie. Ieder jaar werpt de bandwedstrijd een aantal vruchten af voor het Utrechtse muziekcircuit. Dit jaar zijn de artiesten gecoacht door Jurriaan Sielcken (Aestrid), Roy van Rosendaal (Figgie) en Danny van Tiggele (Mister and Mississippi). De Jurywinnaar ging er met een tour, repetitietijd bij Music Space, een opname in Mailmen Studio, een gesprek met De Coöperatie én een geldprijs van duizend euro vandoor. De Publieksprijs was dit jaar een geldprijs van vijfhonderd euro.

Terwijl de Cloud Nine zich langzaam vult met muziekliefhebbers, supporters van de bands en familieleden met bandshirts aan, lopen de bands zelf nog half gespannen door het publiek. Stuk voor stuk verdwijnen ze uit het publiek en verschijnen ze op het podium. Aan de linkerkant van het podium staat het stembureau, voordat er een band heeft gespeeld wordt er al enthousiast gestemd.

(tekst gaat verder onder de foto)

De finalisten
De eerste akkoorden worden neergelegd door Everyday Robots. De band, origineel uit Tilburg, speelt gruizige hyperactieve skaterpunk. De eerste pit van minstens drie enthousiastelingen is dan ook een feit. Een opblaasboot wordt tevoorschijn gehaald en de gitarist trekt een sprintje over de bar. Het publiek blijft verbaasd achter en krabt zich achter de oren over wat zojuist voor hun ogen heeft plaatsgevonden.

Om het opgewaaide stof te doen neerdalen begint A Beautiful Lie met een nummer waarin het Nu Metal genre de boventoon voert. Ondanks dat de band Engelse teksten heeft, is er ook af en toe een woordje Nederlands te horen. De band gebruikt veel kracht in hun songs maar ze weten ook een stapje terug te nemen als dat nodig is.

(tekst gaat verder onder de foto)

Na de overstuurde Nu Metal-gitaren stapt Wieger op het podium. Met zijn Nederlandse folkpop weet hij zelfs het Utrechtse publiek mee te laten zingen over Amsterdam. Hij laat een serieuzere ondertoon in zijn muziek horen, maar gewapend met zijn akoestische gitaar blijft hij lachen.

De zevenkoppige band VALENTINO. weet het podium op te fleuren met hier en daar een bloemetje. De band, onder leiding van Stijn Grul, maakt gebruik van een blazerssectie en overlappende melodieën. Met swingende pop maar ook een knipoog naar de garagerock laat VALENTINO. Een fris palet van geluiden aan het publiek horen.

Als laatste is Ann My Dice. De metalband laat bij het publiek de vuisten in de lucht gaan. Niemand in de Cloud Nine kan ontsnappen aan het krachtige stemgeluid van de zanger. De band laat de ene na de andere break ontsnappen uit de versterkers. Ann My Dice klinkt duister, zoals je metal graag hoort.

(tekst gaat verder onder de foto)

Winnaar
Nadat alle bands hun set erop hebben zitten gaat de jury in overleg en worden de publieksstemmen geteld. In de tussentijd speelt de winnaar van vorig jaar, TWINS, een set met synths, gitaren en veel galm. Na de set is het overleggen voorbij en komt de winnaar van de publieksprijs naar voren: Ann My Dice. Nadat de spanning lang genoeg is opgebouwd, wordt VALENTINO. uitgeroepen tot de winnaar van de Utrechtse Popprijs 2018. Euforisch bespringen de bandleden het podium en nemen de prijs in ontvangst. Volgens de jury was de band sterk op elkaar ingespeeld en hadden ze een gelaagde sound die hun deed verwonderen. VALENTINO. keert huiswaarts met een geldprijs en een tour op de planning. We zullen zeker meer van ze zien in het aankomend jaar.

Gezien: Everyday Robots, A Beautiful Lie, VALENTINO., Ann My Dice en Wieger voor de finale van de Utrecht Popprijs, donderdag 20 december 2018 @ Cloud Nine, TivoliVredenburg Utrecht.