De komende Culturele Zondag vindt plaats op Tweede Pinksterdag en geeft het startschot aan het nieuwe gratis festival Utrecht Centraal. Hierbij wordt de stad omgetoverd tot één groot poppodium dat geheel in het teken staat van de Utrechtse muziekscene. Veelzijdigheid, crossovers en bijzondere samenwerkingen staan centraal.
De vraag is dan: waar moet ik heen en wat is er te beleven? Zie hier een greep uit het programma van de popmuziek.

Utrechtse poppodia

Waar en hoe laat: Domplein (14.00 – 21.30 uur)
Wat: De Utrechtse poppodia TivoliVredenburg, EKKO, dB's en De Helling presenteren samen hun eigen programma met optredens van Blue Grass Boogiemen, Kim Janssen, DISCOHEN, Remy van Kesteren, Amber Arcades en Falco Benz.

Modulation

Waar en hoe laat: Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK), Domplein 4 (14.00 – 17.00 uur / 20.00 – 22.00 uur)
Wat: Eveneens op het Domplein vind je Modulation, een middag en avond die in het teken staan van modulaire synthesizers. Gepresenteerd door Sonar Traffic kun je hier terecht voor workshops muzikale elektronica en diverse optredens, waaronder één van de Sonar Traffic-oprichter Allert Aalders.

Snowstar Records showcase

Waar en hoe laat: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht, Zonnenborg 2 (13.00 - 15.00 uur)
Wat: Op de unieke en bijzondere locatie van sterrenwacht Sonnenborgh presenteert het Utrechtse label Snowstar Records een drietal gevarieerde acts. In het bijna 500 jaar oude gebouw spelen 's middags folk-rockduo Town of Saints, slowcoreband The Fire Harvest en is er als afsluiter de indiefolk van I Am Oak-zanger Thijs Kuijken.

VOOR//AAN: de talenten van morgen tijdens Utrecht Centraal

Waar en hoe laat: Voorstraat en Neude (12.00 - 18.00 uur)
Wat: Voor wie de nieuwe Kensington, C-Mon & Kypski of Eefje de Visser wil ontdekken, presenteren wij (in samenwerking met Culturele Zondagen, de Nederlandse Pop Academie en de Herman Brood Academie) de talenten van morgen. Een groot aantal veelbelovende artiesten uit Utrecht geeft tussen 12.00 en 18.00 uur optredens op verschillende bijzondere locaties rondom de Voorstraat en de Neude.

Vind je weg met behulp van onze prikkelende wandelroutes op basis van de genres die onze muzikanten samenbrengt, of wees lekker eigenwijs en stel je eigen verfijnde blokkenschema samen. Naast een muzikaal programma vind je ook nog spannende randprogrammering op de route, zoals een Popbingo met fijne prijzen (in Stayokay) en de hele dag live radio door Stranded FM. Tune in of kom langs!

Le Guess Who?

Waar en hoe laat: Restaurant LE:EN, Heuveloord 140 (15.00 – 18.00 uur)
Wat: Le Guess Who? Festival presenteert drie eigenzinnige en grensverleggende artiesten, zoals we inmiddels wel van hen gewend zijn. Zo tref je er de drones aan van Six Organs of Admittance, ballades van kerkorganist/straatmuzikant Baby Dee en de muzikale vertalingen van Perzische gedichten door Faarjam.

Kargadoor Muziekkelder

Waar en hoe laat: Kargadoor, Oudegracht 36 (14.00 – 17.00 uur)
Wat: Bij de Kargadoor Muziekkelder zijn er in de middag een drietal shows. Zo is er de country, singer-songwriter en rock’n roll van Dutchcassidy, de verhalende zang van Van Piekeren en Jazz trio Utrecht Centraal; de maandelijkse hosts van de Jazzkelder.

Documentaire Van Binnenuit

Waar en hoe laat: filmtheater ’t Hoogt (15.00 en 15.40 uur)
Wat: Elk jaar in november barst de Voorstraat uit de voegen tijdens Le Mini Who?. De korte documentaire Van Binnenuit- Hoe muziek de Voorstraat verovert vertelt hoe jonge ondernemers in de Voorstraat de lokale muziekscene omarmen. Ondernemers en verbinders vertellen over hun passie voor muziek, de veranderingen in de Voorstraat en hun dromen voor Utrecht. Tussen de twee vertoningen is er een gesprek met maker Ruben de Boer.

Spinvis en Saartje van Camp / Maarten Vos en Gregory Frateur

Waar en hoe laat: Janskerk, Janskerkhof (14.30 – 17.00 uur)
Wat: Spinvis speelt samen met multi-instrumentalist Saartje van Camp zowel zijn nieuwe als oude werk op deze bijzondere en intieme locatie. Daarnaast brengen cellist Maarten Vos en Gregory Frateur samen een optreden met een mengelmoes van pop, klassiek, elektronica en gospel.

Kako Da Ne presenteert ...

Waar en hoe laat: Hotel Strowis, Boothstraat 8 (15.00 – 18.00 uur)
Wat: Het Utrechtse DJ-collectief Kako Da Ne brengt al ruim tien jaar een mengelmoes aan mondiale dansmuziek die de heupen doen bewegen. Speciaal op uitnodiging is er daarna ook de Argentijn Rolando Bruno die live een show geeft.

Bewilder: Museum Speelklok

Waar en hoe laat: Museum Speelklok (16.30 – 17.15 uur)
Wat: Dat Bewilder zijn hand niet omdraait voor een bijzondere setting hebben ze onlangs laten zien met de Gamelan-sessie, die de band tijdens zijn bezoek aan Indonesië heeft opgenomen. Tijdens Utrecht Centraal treedt de band op in Museum Speelklok, waarbij diverse instrumenten uit de collectie een rol zullen vervullen.

Nordic Delight

Waar en hoe laat: Academiegebouw, Domplein 29 (16.45 – 17.45 uur)
Wat: Nordic Delight Festival doet ook een duit in het zakje deze middag. Bekend is het festival met het boeken van Scandinavische muziek, en dat doen ze ook nu weer. Want in de middag geeft de Deense zanger Jacob Bellens, die met zijn vroegere bands al eens op het festival stond, een solo-optreden.

De Coöperatie Presenteert

Waar en hoe laat: Kytopia, Oudegracht 245 (20.15 – 22.30 uur)
Wat: Kytopia is ook een locatie in het programma met ‘De Coöperatie Presenteert’. De avond begint met een optreden van BINKBEATS, die zijn nieuwe elektronische composities voor het eerst laat horen. Hierna komt ook rapper PAX een voorproefje geven van zijn nog te verschijnen solomateriaal.

30 x 30 in 030

Waar en hoe laat: TivoliVredenburg (23.00 – 5.00 uur)
Wat: In de nacht van zondag op maandag presenteert TivoliVredenburg ‘30 x 30 in 030’ waarbij dertig Utrechtse dj’s dertig minuten lang de tijd krijgen om te draaien. Een flinke greep uit de Utrechtse dancescene dus, en dat op één avond. Met o.a. Pablo Discobar, Cultfarm en Zer00s Heroes. Ook hier is de toegang geheel gratis.