3voor12 Utrecht presenteert: VOOR//AAN 3voor12 Utrecht presenteert: VOOR//AAN

3 juni 2018 | Voorstraatbuurt & Universiteitskwartier | gratis

VOOR//AAN helpt de nieuwe generatie muzikale talenten aan een bijzonder podium. Wil je weten wie de Kensington, Eefje de Visser en Kyteman van morgen zijn? Volg onze thematische muziekroutes door de Voorstraatbuurt en het Universiteitskwartier, en ontdek tegelijkertijd de mooiste verborgen plekjes van één van de meest geliefde wijken van Utrecht. Ook is er allerlei randprogrammering te vinden tijdens deze dag. Kijk voor de meest actuele informatie over artiesten, speeltijden en de wandelroutes op deze website en onze social mediakanalen, en kom er achter dat dit festival niet bepaald over de gebaande paden gaat. Ontdek ze!

Namen als Eefje de Visser, Spinvis en Amber Arcades klinken je waarschijnlijk niet meer onbekend in de oren: met gemak krijgen deze Utrechtse uitblinkers de grootste zalen vol! Vanzelfsprekend speelt nog lang niet elke band of act op dit niveau, en dus helpt VOOR//AAN tijdens deze Culturele Zondag: Utrecht Centraal de volgende generatie muzikale talenten aan een podium. Verschillende veelbelovende bands en artiesten die tijdens de vorige editie optraden hebben inmiddels de stap naar grotere podia gemaakt - denk hierbij onder andere aan Batobe, Jo Marches en Vic Willems. De programmering van ons gratis toegankelijke festival is breed en beslaat alle hoeken van het muzikale spectrum.

Aangezien lokale muziek ontstaat in de stad, vindt VOOR//AAN de locaties waar de muzikanten optreden minstens nét zo belangrijk. Om die reden vormen de Voorstraatbuurt en de omliggende straten van het Universiteitskwartier, met al hun bijzondere cafés, winkels, steegjes, panden en tuinen, het speelveld voor de muziek. Sommige van deze locaties zijn normaal gesproken zelfs niet (of nauwelijks) toegankelijk voor publiek! Je kunt tijdens het festival dan ook talloze verborgen parels in de wijk ontdekken, en dan hebben we het nog niet eens over de uitgebreide randprogrammering en de thematische wandelroutes gehad.

Hieronder vind je onze line-up, locaties en antwoorden op al je andere vragen. Tot 3 juni!

Line-up 2018

Faradays

Faradays is een indie/electronic project van singer-songwriter Karindra Perrier. Voorheen stond ze bekend als Femme Vanille waarbij ze naam heeft gemaakt met het nummer ‘Another Time’. In de herfst van 2018 verwachten ze een eerste single uit te brengen.

Een stem die doet denken aan Lana Del Rey en een sound die dicht bij Glass Animals ligt.
Lees hier meer over Faradays.

Alec Todd

Alec Todd sloot zich begin 2017 samen met producer Roy van Rosendaal (Figgie, Blue Crime, Bombay) op in Kytopia om daar zijn concept solo-EP The Man in the Hammock op te nemen, die op 30 april verschijnt. Het overkoepelende thema van de EP is het omgaan met verlies.

Geïnspireerd door: John Frusciante, Damon Albarn en Nine Inch Nails 
Lees hier meer over Alec Todd.

ReaZun

Eind maart presenteerde ReaZun zijn nieuwe plaat Lopen en Rennen. Het album is geproduceerd door John Konatty en is het eerste materiaal sinds lange tijd van de rapper die - zoals hij zelf zegt - de meeste mensen kennen als die Franse rapper van Kyteman’s hiphoporkest. 

Lees hier meer over ReaZun.

Yip Roc

Yip Roc is een alternatieve garage band die zo het kindje zou kunnen zijn van Arctic Monkeys en The Doors. De combinatie van garage, punk en 60/70's rock wordt ondersteund door melodieuze lijntjes. 'Stupidity' is de meest recente single/

Geïnspireerd door: Arctic Monkeys en The Doors.
Lees hier meer over Yip Roc.

Mango Zabba

Mango Zabba is een vierkoppige Utrechtse triprock band waarvan de sound een explosieve mix van verschillende rock en psychedelische invloeden is. Begin februari hebben ze in een bomvol dB's hun eerste EP ‘Rubber Room' gepresenteerd.

Geïnspireerd door: Queens of the Stone Age, The Butthole Surfers, Tame Impala.
Lees hier meer over Mango Zabba.

TWINS

TWINS is een indieproject van Tim Thomassen en Ilse van Puijenbroek. Samen schrijven ze de liedjes maar live zijn ze een vijfkoppige band. Ze zijn iets meer dan een jaar bezig, maar hebben afgelopen december al de Utrecht Popprijs gewonnen. Verwacht dromerige melodielijnen en doordringende synths.

Geïnspireerd door: Klangstof, FEWS, Wild Beasts
Lees hier meer over TWINS.

Stijn Grul

Stijn Grul is een alternatieve popband uit Utrecht, genoemd naar de zanger/gitarist. De mogelijkheid om debuutsingle ‘Stars on Your Wall’ op te nemen in Kytopia betekende ook meteen het begin van de gelijknamige band die eind februari zijn debuut-EP presenteerde.

Geïnspireerd door Jeff Buckley, Patrick Watson en Syd Arthur.
Lees hier meer over Stijn Grul.

Robin Kester

Robin Kester is de band van de gelijknamige singer/songwriter. Kenmerkend voor haar stijl zijn open gitaarstemmingen, waarmee ze verrassende harmonieën creëert. Verwacht dromerige ambient-folk met een duistere ondertoon. Debuut-EP Peel The Skin verschijnt binnenkort.

Lees hier meer over Robin Kester.

Muddy Grease

Muddy Grease is bestaat uit vijf muzikanten die elkaar aan het Utrechts Conservatorium hebben leren. Daar kwamen ze in aanraking met Amerikaanse fusion jazz, waarna ze eigen nummers zijn gaan schrijven. Live spelen vinden ze te gek.

Geïnspireerd door Snarky Puppy, Anderson .Paak, STUFF., Thundercat
Lees hier meer over Muddy Grease.

Atimia & Zwijgrecht

De Utechtse rapper Atimia en producer Zwijgrecht maken beiden deel uit van hiphopcollectief Plofkraak Posse. Zwijgrecht is verantwoordelijk voor de meeste producties van Atimia maar heeft inmiddels ook een eigen EP uitgebracht.

Lees hier meer over Atimia & Zwijgrecht.

BEAUX

BEAUX is ontstaan op de Herman Brood Academie en maakt vrolijke indiepop met speelse melodieën. De muziek is toegankelijk maar heeft meerdere complexe lagen die je pas hoort als je er langer naar luistert. Begin april stonden ze in het voorprogramma van George Ezra in Paradiso.

Geïnspireerd door Coldplay, Two Door Cinema Club, John Mayer
Lees hier meer over BEAUX.

Laura Sjin

Laura Sjin maakt het liefst persoonlijke liedjes over diepzinnige onderwerpen, met kinderlijk eenvoudige formuleringen. Die kun je horen op haar debuut-EP die begin februari uitkwam. Laura staat binnenkort ook in de finale Grote Prijs van Nederland.

Geïnspireerd door: Gerson Main, K's Choice, The Barr Brothers
Lees hier meer over Laura Sjin.

Gildor

Het uit Utrecht afkomstige Gildor speelt psychedelische desert blues, geïnspireerd door Fool's Gold, Khruangbin, Bombino, Jimi Hendrix. In februari verscheen de single ‘Fire’ en in mei komt de band met een nieuwe.

Geïnsipreerd door Fool's Gold, Khruangbin, Bombino, Jimi Hendrix
Lees hier meer over Gildor.

Bragolin

Bragolin is een postpunk/dark wave band uit Utrecht. De band bestaat uit zanger/gitarist Edwin van der Velde, die je misschien kent van Zwarte Poëzie, en Maria Karssenberg op gitaar en orgel. De muziek is eem mix van bariton en shoegaze gitaartonen, orgel, synths en drummachines. Afgelopen maand verscheen debuutalbum I Saw Nothing Good So I Left, waarvan 'Into Those Woods' de single is.

Lees hier meer over Bragolin.

Melonhead

Melonhead houdt niet alleen van spelen, maar ook van het organiseren van hun eigen rock 'n roll festivals. Beiden onder het credo ‘Geen regels en geen restricties’. Verwacht een rauw geluid met een een energieke liveshow gevuld met liedjes over het leven en de liefde. 

Carina Nebula

De muziek van Carina Nebula bestaat uit mooi gearrangeerde popliedjes met vernieuwende, ruimtelijke gitaar- en synthpartijen. De teksten zijn vergezochte metaforen voor elementen uit het heelal die worden benadrukt door meerstemmige koortjes. Klinkt een beetje als Pond, Mini Mansions, Autolux en Soulwax.

Lees hier meer over Carina Nebula.

MONTBLANK

MONTBLANK, waarin we leden van Edison Effect herkennen, maakt elektronische muziek die onder andere geïnspireerd is door CHVRCHES en The Weeknd. Ook heeft het trio een eigen maandelijkse podcast waarin ze de totstandkoming van hun muziek bespreken. 

Lees hier meer over MONTBLANK.

Love Couple

De vierkoppige band Love Couple maakt zich uniek door het karakteristieke frontduo, de synths en hun bijdehante 90's attitude. Door een eigenzinnige zangeres en zingende drummer, diepe bas sound en grungy gitaarwerk blijft de band continu aan je lippen hangen. Denk aan een blend van Wavves, Bombay en Nena.

Lees hier meer over Love Couple.

Ismene

Warme vocalen, bezwerende melodieën en stuwende baslijnen. Waar zangeres Rosa ooit begon met akoestische, country-achtige popliedjes, zijn de elektronische invloeden inmiddels niet meer weg te denken uit het repetoire. Doet denken aan Regina Spektor, Kate Bush en Florence + the Machine.

Lees hier meer over Ismene.

Vokatus

Vokatus speelt materiaal met kabaal, geinspireerd door rock uit de seventies. Het stevige geluid van de band zou zelfs TivoliVredenburg nog op haar grondvesten laten schudden. Scheurende Hammond-orgels, overstuurde (bas)gitaren, pompende drums en een krachtig stel stembanden omschrijven het viertal het beste.


Lees hier meer over Vokatus.

Josbros

Joris Willekes, Josblaze, Blazehoven: Josbros. De Nieuwengeinse rapper en producer, getekend bij Noah's Ark, is divers en levert weloverwogen bars over hard werken en volwassen worden. Zijn doel: jonge mensen wakker schudden met de boodschap: “ga de fuck wat doen voor jezelf”.

Lees hier meer over Josbros.

Car Pets

Car Pets (voorheen bekend als Niek Pronk) is een Utrechtse indieband met een eigenzinnige diverse sound. Binnen een breed spectrum van onder andere jungle-achtige beats tot scheurende gitaarpartijen en zielreinigende vocals is het drietal altijd goed in balans. Denk aan een combinatie van Wild Beasts, Parquet Courts en James.


Lees hier meer over Car Pets.

LIJO

Lijo is een maker van woorden en geluiden, constant op zoek naar haar grenzen om daar vervolgens overheen te stappen. Haar popliedjes zijn rauw, alternatief en eigenwijs – ze volgen geen regels. Ze speelt met beats, loops en effecten in haar elektronische set, maar kleedt haar songs ook uit tot alleen een piano en haar karakteristieke stem en schept daarmee voor zichzelf de vrijheid om te experimenteren binnen haar muziek.
 

Lees hier meer over LIJO.

Janna Lagerström

Nederlandstalige poëziepop met een dromerig jasje. Janna's teksten zijn beeldend en gelaagd en haar warme stem brengt de woorden op subtiele wijze tot leven. Sterk in haar kwetsbaarheid weet Janna de luisteraar mee te nemen in haar verhalen over stad, land, jou, mij en alles tussen wat het is en zou kunnen zijn. 

Lees hier meer over Janna Lagerström

Wildebeast

Keiharde rock 'n' roll met punk invloeden: Wildebeast heeft het voor je. De band heeft slechts één doel voor ogen en dat is live ongegeneerd hard knallen. Snoeiharde gitaren en een bom aan positieve energie: hearts hungry for energy!


Lees hier meer over Wildebeast.

Prace

Prace fietst al even mee in en rondom Utrecht. Het liefst buiten op een sound system je alle hoeken van het bos in sturen. Of met de Bankra Bike Sound System, een mobiele dj set, spontane feestjes uitlokken. Zijn DJ-stijl is sterk beinvloed door zijn turntablism achtergrond. Speciaal voor VOOR//AAN gaat hij knallen met zijn eigen producties. En die gaan laag en ver en werken hypnotiserend. Als componist producer werkt hij met electronische instrumenten en uitheemse geluiden. Verwacht lage dub bassen, snelle beats en veel lasergeluiden.

Lees hier meer over Prace.

Gifter

Onvindbaar in het woordenboek maar alles behalve betekenisloos. De muziek van Gifter zit vol eye-openers en heldere ingevingen. Catchy gitaarriffs, glorieuze stadionrefreinen en crescendo’s te over. De thema’s dragen bij te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en een sprong te wagen in het diepe.

Lees hier meer over Gifter.

Ballarat Bandit

Deze drie gasten bevinden zich buiten de gevestigde orde. Met hun dreamy indierock weten zij de verbinding tussen de alternatieve dromers en de huidige popmuziek te leggen. Een mix van Connan Mockasin en The Cure die je niet mag missen!

Lees hier meer over Ballarat Bandit.

Judy Blank

Onder begeleiding van haar eigen gitaar vertelt Judy Blank verhalen over gevoelens en verloren liefdes. Ze wint het publiek voor zich door ze recht in de ogen aan te kijken. Dan kan je als publiek niets anders dan muisstil naar haar luisteren. Met haar uitstraling en blonde krullen lijkt het alsof je naar een volwaardige countryzangeres zit te kijken. In september kunnen we haar nieuwe plaat verwachten.

Lees hier meer over Judy Blank.

 

Deze lijst met locaties wordt nog verder aangevuld - stay tuned!

Praktische informatie

Wat kost een kaartje voor VOOR//AAN?
Helemaal niets! Het festival maakt onderdeel uit van Utrecht Centraal, georganiseerd door Culturele Zondagen, waardoor je de kans krijgt om gratis kennis te maken met diverse muzikale initiatieven uit de stad.

Waar moet ik beginnen?
Op zowel de Neude als het Lucasbolwerk vind je een VOOR//AAN kraam met programmaboekjes en een stel enthousiaste vrijwilligers die je van de nodige tips kunnen voorzien. Je kunt overal gewoon naar binnen lopen, en hoewel we verschillende suggesties doen in de vorm van thematische routes, ben je totaal niet verplicht om deze aan te houden natuurlijk.

Waar vind ik de bar?
VOOR//AAN vindt plaats midden in het centrum van de stad. Een deel van onze locaties is bovendien van zichzelf al een horecalocatie. Heb je dus zin in een biertje, een broodje gezond of een vette hap? Genoeg opties in de buurt!

En de timetable?
Zodra alle namen bekend zijn en we klaar zijn met puzzelen vind je deze op de site. Nog even geduld dus!

Wij zijn een band (of locatie) en willen graag deel uitmaken van VOOR//AAN!
Leuk dat jullie interesse hebben. Stuur vooral een mailtje naar programmeur Emiel of locatiescout Ella, en wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.

En hebben jullie nog mensen nodig tijdens het festival zelf?
Zeker! VOOR//AAN is iedere editie weer op zoek naar locatiemanagers, runners en andere helpende handen. Lane kan je meer vertellen en kijkt uit naar je mailtje!

Van 12:00 tot 18:00 uur is niet genoeg! Ik wil meer!
Daar zijn we het dan compleet over eens. Vanaf 18:00 uur zal er voor de deur van Café Tilt een kleine afterparty zijn. Wie er plaatsneemt achter de draaitafels houden we nog even geheim.

Heb je een andere vraag?
Mail ons op vooraanutrecht@gmail.com!

nu op 3voor12