Orgaanklap neemt afscheid, inclusief happy ending

Uitverkochte afscheidsshow een knaller van formaat

tekst: Merijn Siben | Foto's: Sabrine Baakman ,

Na tien jaar is het voorbij: de glampunkers van Orgaanklap stoppen ermee. Met hun De Grap Is Gemaakt afscheidstour doen ze nog één keer een aantal podia aan. Op een regenachtige zaterdagavond speelt het ongeremde viertal daarom een allerlaatste uitverkochte show in dB’s. Wat volgt is een punkavond gekenmerkt door ongenuanceerde meezingers, onderbroekenlol en heel veel crowdsurfers.

De avond begint met een speciale gast om het publiek op te warmen. De Brabantse coverband Je Denkt Zeker Dat Je Hardcore Band is vanuit Breda afgereisd naar Utrecht. Vermoedelijk om de carnavalsgekte even te laten voor wat het is en de zaal aan het hakken te zetten. Dit doen zij zoals de naam al doet vermoeden door een aantal klassieke happy hardcore nummers in een punkjasje te steken. Naast Scooter en Paul Elstak worden ook artiesten als Racoon en Bruno Mars niet geschuwd. Het feestje der herkenning valt in goede smaak bij het publiek, waar Orgaanklap-zanger Jeff Tropicana eveneens aanwezig is. Nadat de laatste tonen van Paul Elstak’s ‘New Kids’ zijn uitgestorven is het uit een gitarist en een dj met een flinke bibliotheek aan jaren tachtig hitjes bestaande German Glampunk DJ Set het zoethoudertje tussendoor.

Orgaanklap is uiteraard waar het bierdrinkende punkpubliek voor is gekomen. De band maakt vlotte punksongs die zich kenmerken door powerchords, vlotte drums en hilarische teksten. Maar er is al veel gezegd en geschreven over muzikale hoogstandjes als ‘Ik Ben Een DJ’ of genuanceerde meezingers als ‘Mijn Hand’. Het showelement is waar Orgaanklap zich echt in onderscheidt. Gehuld in hun kenmerkende, nauwelijks verhullende kledij presenteren zij een avond vol cabaret en clownerie.

Er wordt gestart met een compilatie kinderfoto’s van de bandleden. Met ‘Ik Heb Er Zin In’ als openingsnummer komt de zaal meteen in beweging. Vanaf het moment dat ‘I’m Fuck, Punk You’ wordt ingezet ontaardt de zaal in een totale chaos. Van een overdaad aan crowdsurfers, Jeff Tropicana die zijn zaakje blootstelt op het podium tot zelfs Magic Orgaanklap, een bizar segment met vrouwelijk naakt. Het is ook deze laatste keer een mateloos optreden.

Een hoogtepunt wordt bereikt tijdens ‘Wen Maar Aan Mijn Lul’, wanneer er een levensgrote penis het podium op komt kruipen om het luid meezingende publiek te voorzien van een rigoureuze lading zaad. Hoewel het publiek met volle teugen geniet en meezingt, hangt er toch een zekere neerslachtigheid in de lucht wanneer ‘Indie Pop Rock Song’ de toegift afsluit. De aanwezigen pinken een traantje weg aan hun met lichaamssappen besmeurde zakdoek. Want wanneer de grap is gemaakt, heeft ook een band als Orgaanklap de grens bereikt. Met dit optreden in dB’s is de vulgaire carrière van Orgaanklap voorbij. Maar afscheid nemen betekent de geboorte van een herinnering, en laat dit er nou net eentje zijn met een happy ending.


Gezien: Orgaanklap ‘De Grap Is Gemaakt’ afscheidsshow, zaterdag 25 februari 2017 @ dB's, Utrecht