Na een korte rij buiten de club, gefouilleerd te zijn bij een insectvormige stalen tafel en een kort intermezzo bij de kluisjes, staan we binnen. Via een grote geluidssluis belanden we achterin de hoofdruimte, waar een flinke bar staat. Achter de bar staan enorme draadstalen hekken waar groene flesjes in liggen, die van onderaf belicht worden. Industrieel, maar tegelijkertijd ook sfeervol. Omdat er in de club enkel met pin betaald kan worden, staat er nauwelijks een rij bij de tap. Tijd om een rondje door het pand te lopen. Langs alle wanden in de hoofdzaal hangen enorme basstraps aan ijzeren kettingen. In combinatie met zes opgehangen Funktion One-modules zorgt dit voor een mooie verspreiding van het geluid door de hele zaal, iets wat nog best een uitdaging kan zijn bij grote, betegelde ruimtes. Nee, op het geluid is in ieder geval weinig aan te merken. Op de DJ-booth staan lampen achter diezelfde basstraps, waardoor er rechthoekige banen van licht op de muur ontstaan. Die hoekigheid is ook terug te zien in veel van de visuals, zeer minimalistische verlichting lijkt steeds in dienst lijkt te staan van het industriële uiterlijk van de ruimte. Naast de booth draaien een soort wastrommel-achtige kolommen van licht, wat een hypnotiserend effect geeft. Het publiek is nog erg voorzichtig aan het dansen, dus we komen zo wel weer terug.
Begin juli publiceerden we een interview met Jasper Coenen over het initiatief om een nieuwe club in Utrecht te openen. Club WAS zou gevestigd worden in de wasruimtes van de oude Werkspoorkathedraal naast het Julianapark. Een bijzonder concept, met een sterk uitgesproken visie. Dit weekend vond de aftrap plaats, en wij waren erbij om te kijken of de beloften uit het eerdere interview waar gemaakt werden.
"Wanneer wij tijdens de day after onze kreukels er weer uit strijken, is Utrecht een iconische club rijker geworden"
Via een zijdeurtje langs de dansvloer kom je in een tussenruimte met twee deuren. Eén daarvan komt uit in de rookruimte, de ander in een chillout voor niet-rokers. Er staan fraaie Chesterfields langs de muur en aan het plafond hangen ijzeren rekken vol planten, omlijst door een statische rechthoek van neonlicht. Via weer een ander zijdeurtje komen we in een soort hokje waar eivormige stoelen met grote kettingen aan het plafond hangen. De stoelen nodigen uit tot schommelen, maar een bewaker maakt duidelijk dat dit niet de bedoeling is. Aan het hokje grenst een lange gang, waar bijzondere lampenkappen met honderden kleine gaatjes erin uit het plafond hangen. Bij nadere inspectie blijken het oude wastrommels te zijn. Aan de muur hangen een soort bartafels, ieder met een blauwe lamp erboven, waarin onderwaterfoto’s gelijst zitten. Iets verderop, in de kantine van de club, worden onder andere fruitsalades en nachos geserveerd. De keuze aan voedsel is vrij beperkt, maar de porties zijn goed voor de prijs. Op een groot stellage van pallets zitten groepjes feestgangers hun honger weg te kanen, terwijl ze kijken naar schilderingen op de muren om hen heen. Van de grote letters die ‘WAS’ spellen in de hoofdgang tot aan de kleinere versieringen; het is duidelijk dat er veel aandacht aan de aankleding is besteed. Met respect voor het voormalige doel van de ruimte. Het komt goed uitgedacht over, zonder dat het té gelikt wordt.
"De aankleding komt goed uitgedacht over, zonder dat het té gelikt wordt"
Met namen als Hunee, Orpheu The Wizard, VRIL en Kobosil legt WAS de lat hoog voor de komende clubavonden. Op de dansvloer, krijgt het publiek dan ook de smaak te pakken. Er zit een opvallend ruime spanningsboog in de muziek, wat waarschijnlijk te danken is aan het feit dat de dj’s de kans krijgen om langere sets dan gebruikelijk te draaien. Vrijdag stond vooral in het teken van disco en house en op zaterdag voert bliepjestechno met donderende kicks de overhand, maar hier en daar zijn ook invloeden van house en soms zelfs een vleugje verdwaalde trance-invloed te bespeuren. Terwijl je voeten steeds meer vast plakken door al het bier op de vloer, vliegt een willekeurige gast je joelend om de hals. De sfeer zit er echt goed in. WAS presteert het om tijdens het openingsweekend meteen een robuuste programmering neer te zetten, met sets die goed aanslaan. Natuurlijk is het hopen dat deze lijn door kan worden gezet.
Op 3voor12 radio vertelde initiatiefnemer Jasper Coenen onlangs dat de afspraak is dat WAS in principe tot en met 31 december van dit jaar open blijft. Gezien de energie die er in deze club is gestopt kunnen we ons dat bijna niet voorstellen, dat zou echt zonde zijn. Want wanneer wij onze kreukels er weer uit strijken tijdens de day after, is de stad Utrecht een iconische club rijker geworden.
Gezien: Openingsweekend WAS, met Hunee, Orpheu The Wizard
Luke Cohlen, Kobosil, Vril en Abstract Division 1 en 2 september 2017 @ Club WAS
WAS heeft geen vaste avonden maar gaat open wanneer er een programma is dat de moeite waard is. Er komt in ieder geval een avond met Job Jobse aan, en een avond met Stingray. Wanneer precies maakt de organisatie zo'n maand van tevoren bekend.