Op 10 november vond de eerste editie plaats van Lombok Festival, een initiatief van festival Le Guess Who? dat de binnenstad van Utrecht vier dagen lang wederom geheel in het teken van de experimentele muziek zet. Dit jaar brengen ze een nieuw festival naar Lombok waarbij muziek uit het Midden Oosten, soefi poëzie en de oed als een rode draad door het programma lopen.

Treed binnen in de Antoniuskerk aan de Kanaalstraat en je wordt verwelkomd door glimmend gouden ‘Lombok’ ballonnen, een bomvolle kerkzaal en zangeres Karima el Fillali die grapt dat het vandaag misschien nog wel drukker is dan tijdens de zondagse mis. Ze heeft absoluut geen ongelijk: Lombok Festival barst haast uit haar voegen. De lange rijen voor Molen de Ster bij Barış Güney en Altin Gün liegen er in ieder geval niet om. De combinatie van klanken uit het Midden Oosten, Lombok als nieuw festivalterrein en de inzet van lokale (culturele) ondernemers blijkt een geslaagde zet van Le Guess Who?

Arabische geluiden in de Antoniuskerk

Zoals Rinke Vreeke eerder in haar interview met 3voor12 Utrecht vertelde, wil Le Guess Who? met Lombok Festival verbintenis creëren tussen de bewoners van de multiculturele Utrechtse wijk en het festivalpubliek van Le Guess Who? De 8.000 bewonersbrieven die de deur uitgingen met de oproep voor een persoonlijke bijdrage, zorgen in ieder geval voor een festival waarbij de karakteristieke diversiteit van Lombok op muzikale wijze in de spotlights wordt gezet. Nadat Karima el Fillali begeleid door Jamil al Asadi op de qanûn de toon voor het festival zet, neemt de tweede act het podium over. De Marokkaanse Walid Ben Selim en de Syrische Jaber Fayad bezingen en bespelen mystieke soefi poëzie op het altaar van de Antoniuskerk. De Arabische klanken steken ogenschijnlijk schril af tegen de achtergrond waarop de kruisiging van Jezus te zien is, maar weten daardoor juist op de één of andere manier een gevoel van eenheid te creëren.

Een feestje in Tessels Tuin

Buiten de Antoniuskerk beweegt het festivalpubliek zich over de altijd drukke Kanaalstraat, die ook vandaag weer wordt gekenmerkt door snel optrekkende auto’s met blèrende speakers, op weg naar de eetmarkt op het Moskeeplein. Hier staan kraampjes met allerlei internationale lekkernijen in de vorm van dadelbonbons, nasi tjampoer en Koreaanse hapjes. Wanneer de bezoekers een kring vormen op het plein komen de kleine dansertjes van Turquaze tevoorschijn. Gehuld in blauwe en rode traditionele kledij voeren zij een dans op, omringd door glimmend trotse ouders.

Een paar minuten lopen vanaf het Moskeeplein is Tessels Tuin. Dit is een locatie die zich letterlijk in een Lombokse achtertuin bevindt en een hoog tuinfeestje-gehalte heeft. Het uit Istanbul afkomstige Yank speelt dapper met ietwat verkleumde vingers zijn Turkse liedjes, tussen de vuurkorven en onder de met lichtjes behangen boom. In Tessels Tuin valt ook meteen het internationale publiek op dat zich elk jaar weer naar Le Guess Who? beweegt. Italiaans, Amerikaans, Brits en Deens; het komt allemaal voorbij. Dat veel van deze bezoekers waarschijnlijk geen Turks of Arabisch verstaan maakt helemaal niets uit, de muziek spreekt toch wel tot de verbeelding.

Een geslaagde eerste editie

Als afsluiter is de innemende Nawras Altaky een echt hoogtepunt. De zanger die nog maar net in Nederland woont lacht elke keer verlegen als het publiek vraagt of hij misschien alsjeblieft nog één liedje kan doen. Dat ene liedje mondt uit in een set die bijna drie kwartier langer duurt dan gepland en waarbij ook Walid Ben Selim spontaan een nummer meedoet.

Le Guess Who? krijgt het met Lombok Festival weer voor elkaar om veel mensen op de been te brengen voor een geheel onbekende line up, nu met Lombokse roots. Waar je eerst misschien nog nooit van een oed gehoord had, kom je dit muziekinstrument tijdens Lombok Festival wel vier keer op een avond tegen. Voor deze eerste test is Lombok Festival zeker geslaagd. Hopelijk bestaat het publiek volgend jaar ook nog eens uit de jongens die in hun auto’s over de Kanaalstraat scheuren: Lombok Festival is voor iedereen!


Gezien: Lombok Festival, vrijdag 10 november 2017 @ Lombok