10 jaar Herman Brood Academie: een dwarsdoorsnede van de (bijna) afgestudeerden

Utrechtse popacademie in tien bepalende acts

Tekst: Jeroen Sturing / Foto: Sebastiaan Petiet ,

De Herman Brood Academie bestaat tien jaar. Binnenkort spreken we met de oprichters, maar vooruitlopend daarop schetsen we alvast een dwarsdoorsnede van al het moois dat de Utrechtse popacademie tot nu toe heeft voortgebracht, in willekeurige volgorde uiteraard.
Foto: 45ACIDBABIES in Paradiso, bij de Grote Prijs van Nederland 2016.

Mister and Mississippi
De folk-poppers van Mister and Mississippi werden, zoals zo vaak op de Herman Brood Academie, in het eerste jaar bij elkaar gezet. Direct ontstond er een klik en een eigen geluid, geïnspireerd op bekende folk-artiesten als Bon Iver en Sigúr Ros, gecombineerd met een toegankelijk popgeluid. Nog voordat de band afstudeerde, was daar al het titelloze debuutalbum dat zorgde voor een ongekende lawine aan media-aandacht en boekingen: onder andere spelen op Lowlands, de winst van een 3FM-Award en een nominatie voor het 3voor12 album van het jaar. Met album twee werd de lijn gestaag doorgezet, met meer nog prijzen en een Pinkpop-show als uitvloeisel. Het viertal werkt nu toe naar album drie dat begin volgend jaar uit moet komen.


Birth of Joy
Ook dit trio vond zijn oorsprong op de Bontekoelaan in Utrecht. Sterker nog, ze waren een van de eersten die zich inschreven toen de opleiding in 2006 begon. Sindsdien brachten de sixties rockers vier studio-albums uit, waarop het orgel een steeds belangrijkere rol ging spelen. De band is in het buitenland misschien nog wel bekender dan in eigen land, met rockfestivals in heel Europa achter de rug. De live-reputatie van de rockers is dan ook indrukwekkend. Zoals ze zelf zeggen op hun Facebookpagina: ‘sixties on steroids’.


Luuk van Dijk
Deze kort geleden afgestuurde dj/producer is met zijn twintig jaar nog maar een broekie, wel is hij al een gevestigde naam in de technoscene. Dat heeft hij snel gedaan, want nog maar vier jaar geleden begon Van Dijk met het produceren van elektronische muziek. Zijn prille carrière kreeg een kickstart toen hij twee jaar geleden na het winnen van de Kunstbende op het Mysteryland podium mocht draaien. Nog een lange weg te gaan voor Van Dijk, maar een goed begin is het halve werk.


Emil Landman
Niet alleen bands kwamen van de popacademie. Singer-songwriter Emil Landman kwam binnen als gitarist, maar tegen het einde van de opleiding deed hij maar eens een poging als singer-songwriter. Met succes: Landman speelt nog steeds erg goed gitaar, maar zingen kan hij ook. Met een licht hese stem, die wel vergeleken kan worden met Fink, zingt hij uptempo popliedjes of gevoelige ballads. Zijn nummers komen voort uit lange reizen. Voor zijn nieuw te verschijnen album reisde hij bijvoorbeeld 40 duizend kilometer de wereld rond. Drie jaar geleden namen we deze video met hem op:


Rondé
Eerste jam en megahit ‘Run’ bracht Rondé direct alles waar elke Nederlandse band van kan dromen. Er was een net zo goed scorende dancemix en boekingen op Eurosonic Noorderslag, Lowlands en Pinkpop. Missie geslaagd wat dat betreft, maar dan moet dat debuutalbum nog komen. Er was even vertraging in het proces door stemproblemen van zangeres Rickie, maar het album komt er binnenkort dan toch echt aan. Voorbode 'Why Do You Care' is onlangs verschenen. Tijdens de viering van het 10-jarig bestaan in Paradiso ga je hier ongetwijfeld al meer van horen.


Martin Garrix
De 20-jarige Martijn Garritsen, alias Martin Garrix is hét Nederlandse exportproduct op het gebied van muziek. Op zijn zestiende tekende hij al bij het Nederlands’ grootste label voor dancemuziek: Spinnin’ Records. Dit jaar verliet hij het platenlabel om op zijn twintigste een eigen label op te richten, genaamd STMPD RCRDS.


Taymir
Taymir maakt indierock in het straatje van The Strokes. Maakt ja. Nog even in de tegenwoordige tijd, want de mannen hebben inmiddels aangekondigd te gaan stoppen. Die aankondiging ging zo ongeveer gepaard met het uitbrengen van hun tweede plaat, wat dus ook de laatste zal zijn. Taymir stond al op grote festivals en speelde een aantal shows in de Verenigde Staten, maar zal toch vooral herinnerd worden door de eerste single: het catchy poprockliedje ‘Aaaaah’ werd de grootste hit.


Mr. Polska
In onze lijst ook ruimte voor een artiest waarvan weinigen wisten dat zijn roots op de Herman Brood Academie liggen. Mr. Polska was namelijk onderdeel van hiphopcollectief en platenlabel Noveau Riche dat op de HBA ontstaan is, met verder onder andere nog Boaz van de Beatz en Jebroer. Noveau Riche ontstond in de eerste lichting van de hiphop en dance opleiding die de school nu nog steeds aanbiedt. Polska is verantwoordelijk voor clubhits als ‘Vinger op de Klitter’ en werkte recentelijk nog samen met Ronnie Flex op onder meer ‘Niemand’.


45ACIDBABIES
Deze band is nog niet afgestudeerd, maar is al een grote belofte. Ze wonnen de publieksprijs van de Grote Prijs en overtuigden gemakkelijk op onze eigen clubavond. De electropunkers doen denken aan grote bands als Die Antwoord en The Kills en zullen een goede live-reputatie binnenkort proberen uit te bouwen via de Popronde.


Yung Felix
Amersfoorter Felix Laman doet het goed in het clubcircuit. Onder zijn alias Yung Felix produceerde hij onder andere beats voor Yellow Claw en waren er samenwerkingen met Great Minds en Jiggy Djé. Een nieuwe samenwerking is op handen, want Laman brengt samen met hiphopper Tellem het project Fountain of Youth naar buiten. We zochten de twee alvast op voor een kennismaking.


Te zien: 10 jaar Herman Brood Academie met Mister and Mississippi, Birth Of Joy, Noveau Riche e.v.a., zaterdag 10 september 2016 @ Paradiso, Amsterdam