De resultaten van Studio Stekker

Pitto, Maarten Vos, Colin Benders en Sjamsoedin

Tekst en foto's: Paul van Dorsten ,

Onze reporters staan weer op scherp om verslag te doen van de vierde editie van Studio Stekker. Bij dit project bieden de mensen van Stekker diverse muzikanten de mogelijkheid om in de aanloop naar het Stekker in het Park festival met elkaar de studio's van Kytopia in te duiken. Opvallend aan de afgelopen drie edities is dat er eigenlijk weinig bekend is geworden van wat er na de betreffende studioweken allemaal is ontstaan. Natuurlijk waren er gezamenlijke optredens tijdens het festival, maar wat is er tussen de edities door gebeurd? Welke artiesten werken nog samen en wat hebben ze gemaakt? In deze terugblik kijken we onder andere naar Pitto, Maarten Vos, Colin Benders en Sjamsoedin.

Het uitzoeken van de resultaten bleek overigens niet eenvoudig. Het studioproject is niet alleen heel divers, dit geldt ook voor de nationaliteiten van de deelnemers. De muzikanten en producers komen onder meer uit Zuid-Afrika, Italië en Duitsland. Opvallend aan de zoektocht was ook dat zodra je iemand spreekt, er allerlei samenwerkingen en gezamenlijke optredens worden opgelepeld. 

Stekker als basis voor albums en EP’s
Als eerste kijken we naar Pitto, die naast producer ook medeoprichter van Stekker is. Dat het deze editie lastig was om hem te bereiken heeft niet alleen te maken met de drukte in de aanloop van de studioweek maar ook door bezigheden rondom zijn albumrelease. Er moest bijvoorbeeld nog een videoclip worden opgenomen. En hier vallen we gelijk met de neus in de muzikale boter. De single ‘Let's do it Again’ (uitgekomen bij Virgin Records en op spotify te horen), samen met Tessa Rose Jackson, is één van de meest zichtbare resultaten van Studio Stekker. Tijdens de allereerste editie was Tessa op verzoek van Pitto aanwezig in het oude Kytopia op de Zeedijk, om deel te nemen aan het project. Drie jaar na dato is er een single uitgekomen waarop de eerste stappen van Studio Stekker nadrukkelijk te horen zijn.

Natuurlijk zijn releases, zoals die van de single Pitto, zeer tastbaar. Of de maniakale EP-opname van Johannes Brecht in Kytopia, waaruit de Stekker EP (te beluisteren op spotify) is voortgekomen. Brecht had de oude concertzaal aan de Oudegracht een week lang volledig tot zijn beschikking om in alle rust aan zijn muziek te kunnen werken. Maar ook op andere fronten ontstaan er uit de studioweek nieuwe contacten. Zo zijn de meewerkende soundengineers van Kytopia dankzij de week in contact gekomen met diverse artiesten en heeft dat diverse nationale en internationale werkzaamheden voor hen opgeleverd.

Of de synthesizerstudio Sonar Traffic, boven in de nok van Kytopia. Alle betrokken muzikanten kloppen hier aan om de meest exclusieve vintage synthesizers te kunnen bespelen en hier opnames van te maken. Deze opnames gebruiken ze om op eigen gelegenheid nieuwe muziek mee te maken. Daarnaast hebben de eigenaars van Sonar Traffic dankzij de studio week aan diverse projecten meegewerkt, bijvoorbeeld van de Italiaanse pianist Francesco Tristano.

Stekker als speelplaats en springplank
Door de studioweek zijn diverse artiesten echt op de voorgrond verschenen. Neem bijvoorbeeld Maarten Vos. In het eerste jaar was hij vooral actief als cellist. Zo werkte hij met Binkbeats en als medespeler op het album van de Pentatones. In de jaren erna dook Vos meer in de elektronica en andere instrumenten en is hij een volwaardig lid van de Studio Stekker-familie geworden. Mede dankzij Studio Stekker trok Vos heel Europa door om met artiesten zoals Greg Haines en Sebastian Plano op te treden, of mee te werken aan albums.

In dit overzicht mogen we gastheer en deelnemer van het eerste uur Colin Benders natuurlijk niet vergeten. Bij deze eerste editie was hij nog bekend als Kyteman met zijn gevoelige hit ‘Sorry’ en als dirigent van zijn grote Hiphop Orkest. Tijdens en na de eerste editie heeft de instrumentalist laten zien waartoe hij nog meer in staat was. Bij Stekker kreeg Benders de kans een hele andere kant van zichzelf te laten zien. Wie erbij was in 2013 zal de eclectische afsluiting van Stekker in het Park nooit vergeten. Daar trad Benders op met de Duitse technopunker T.Raumschmiere, iemand waarmee hij altijd al wilde samenwerken. Nog verrassender was de chemie tussen de beide muzikanten, een aardig haakse botsing met de gevoeligheid van ‘Sorry’.

Voor Colin Benders heeft Studio Stekker meer betekend dan alleen dat optreden. Want tijdens de vorige editie kwam Richard Devine naar Utrecht, een grootmeester in muzikale chaos op de modulaire synthesizer. Inmiddels bouwt Benders zijn eigen synthesizer-racks, streamt hij modulaire improvisaties op YouTube en maakt hij tracks als ‘Root Canal Therapy’.

Ook voor Sjam Sjamsoedin (ex-Nobody Beats The Drum) was Stekker een kans om dieper in de modulaire synthesizers te duiken. Op aanraden van Benders nodigde Sjamsoedin zichzelf vorig jaar uit om te zien hoe synth-experts Richard Devine en Mark Verbos te werk gingen. In oktober 2015 presenteerden hij en Benders tijdens ADE hun eigen modulaire-synthesizerprojecten in de uitverkochte bovenzaal van Paradiso. Tijdens de huidige editie van Studio Stekker treedt Sjamsoedin zelf op bij Modulation, de modulaire synthesizeravond die Sonar Traffic regelmatig in Kytopia organiseert. Op vrijdag 12 augustus doet hij een uitgebreide live set-up met zijn zelf samengestelde synthesizers en zelfgemaakte drumcomputer.

Stekker als hechte familie
Nu de vierde studioweek is begonnen kun je zo langzamerhand spreken van een hechte Studio Stekker-familie. Internationale muzikanten houden een hele week in hun agenda vrij om naar Utrecht te komen, midden in het festivalseizoen nog wel. Johannes Brecht, Deadbeat, The Mole en T.Raumschmiere komen met alle plezier terug naar Utrecht om weer de studio in te duiken. Vorig jaar kwam Franziska Grohman van Pentatones zelfs naar de studio hoewel ze niet op het festival hoefde op te treden. Studio Stekker is de kraamkamer voor nieuwe muzikale experimenten. Vorig jaar vertelde Pitto nog dat er een eigen Stekker platenlabel zou komen. We wachten nog op de eerste release, maar kijken uit naar waar de studioweek dit jaar toe leidt.

Te zien: 
Sjamsoedin bij Modulation, vrijdag 12 augustus @ Kytopia, Utrecht 
Stekker in het Park, zaterdag 13 augustus @ Voorveldse Polder, Utrecht