Weekagenda week 36 Weekagenda week 36

Gaudeamus Muziekweek, Adrian Younge, Eskmo, Martyr, The Telescopes

, Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht

Weekagenda week 36

Gaudeamus Muziekweek, Adrian Younge, Eskmo, Martyr, The Telescopes

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht ,

Onze tips beginnen deze week op donderdag. Dan zal een groot deel van jullie al gearriveerd zijn op Vlieland, om je vier dagen lang onder te dompelen op Into The Great Wide Open. Maar, achterblijvers: niet getreurd! Met The Night Of The Unexpected, Adrian Younge, Eskmo, Martyr en The Telescopes is er ook in Utrecht genoeg spannends te zien en te horen!

Wat: Gaudeamus Muziekweek + The Night of the Unexpected
Wie: Nate Wooley, Kapok, Homemade Empire, POW Ensemble, Ensemble Klang, Knalpot, Daniel Cross e.a.v.
Wanneer: nog van woensdag 5 september tot en met zondag 9 september 2012
Waar: diverse locaties
Schade: €100,- voor een passepartout. Of € 12,50 tot € 20,- voor losse optredens.

Waarom:
 De Gaudeamus Muziekweek loopt nog tot en met zondag 9 september. Gedurende die periode is het werk van jonge componisten uit binnen- en buitenland nog te horen op uiteenlopende locaties in de stad. Check voor het complete programma de website van Gaudeamus en lees wat programmeur Martijn Buser over het festival te vertellen heeft. Onderdeel van het festival is de jaarlijkse Night Of The Unexpected in Tivoli Oudegracht. Korte optredens door de hele zaal zorgen voor een bijzondere muziekbeleving. Op het programma staan Jameszoo + live band, werk van Jonny Greenwood door het Conservatoriumorkest, Nate Wooley, Kapok met het Ragazze Kwartet, Jesca Hoop, werk van Michael Gordon  en Sergey Khismatov door Slagwerk Den Haag en TROMP Concourswinnaars, Monica Germino met werk van Annie Gosfield en werk van Andrzej Kwiecinski. Gaat dat zien!


Wie: Adrian Younge presents Venice Dawn
Wat: klassieke soul, blaxploitation, spaghetti westerns en trage psychedelische pop
Wanneer: donderdag 6 september 2012
Waar: EKKO
Schade: € 15,-

Waarom:
"De release van Younge's eigen album Something About April verloopt niet bepaald stormachtig," schreef Atze de Vrieze begin dit jaar op 3voor12 in zijn recensie van Adrian Younge’s debuutalbum. Dat is begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook erg jammer. Op Something About April worden klassieke soul, blaxploitation, de spaghetti westerns van Ennio Morricone en trage psychedelische pop op majestueuze wijze gecombineerd. Ook Portishead is in veel nummers terug te horen. Somethhing About April is daarmee een van de spannendste albums van 2012, maar een echte hit staat er inderdaad niet op. Dat maakt voor ons ook helemaal niet uit; wij zijn zeer enthousiast dat EKKO en Tivoli deze muzikant naar Utrecht hebben gehaald. Niet missen dus!

Wie: Eskmo, El Maria, DJ+ en MileZ
Wat: breaks, grime en dubstep
Wanneer: vrijdag 7 september 2012 (23.00 uur)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 12,-

Waarom:
 De Amerikaanse topproducer Eskmo maakt al een jaar of vijf tegendraadse elektronische muziek die laveert tussen breaks, grime en dubstep – het geheel overgoten met natuurgeluiden. Daarnaast heeft hij onder andere samengewerkt met Amon Tobin. Eskmo wordt omlijst door Utrechts eigen El Maria, DJ+ (dubstep) en de UK-garage, 2-step en bassline van MileZ.


Wie: Martyr, After All, Izegrim, Maldita, Gloria Victis, Powerpimps
Wat: metal
Wanneer: zaterdag 8 september 2012 (zaal open 16.30 uur)
Waar: Tivoli Oudegracht
Schade: € 12,-

Waarom:
 De Utrechtse metalband Martyr is opgericht in 1982 en heeft in het begin van haar carrière twee rasechte poldermetal-klassiekers afgeleverd: For The Universe (1985) en Darkness At Time's Edge (1986). Aardschok verkoos de band tot beste nieuwe Nederlandse metalband en ze toerden met grote internationale acts. In 1987 ging de band uit elkaar maar in 2001 volgde een reünie. Na twee goed ontvangen reissues verscheen vorig jaar de nieuwe cd Circle Of 8. De sound is wat zwaarder dan vroeger, maar de jaren tachtig zijn nog steeds hoorbaar.
De band viert haar 30e verjaardag samen met Nicolaj Ruhnow (Tokyo Blade) en Liesbeth Cordia (Eve’s Fall) en met After All (BE), Izegrim, Maldita (BRL), Gloria Victis en Powerpimps. In de Spiegelbar is een afterparty met DJ Lilo (Arrow High Voltage / Aardschok). Het geheel wordt gepresenteerd door Angel van Vara’s Vuurwerk en er is een Metal Market.


Wie: The Telescopes, One Unique Signal, Woods on Fire en Dent May
Wat: noise/shoegaze
Wanneer: zondag 9 september 2012 (zaal open 20.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 10,-

Waarom: Zo hé, op de zondagavond heeft dB’s zomaar vier bands staan, waaronder The Telescopes. Wie zijn The Telescopes? Dit zegt dB's er zelf over: "Legendarische band uit de UK space/noise/shoegaze-scene van eind jaren '80, begin jaren '90 in het rijtje My Bloody Valentine, Jesus & Mary Chain, LOOP & Spacemen 3. Vorig jaar werden ze door Portishead uitgenodigd op het ATP Festival. Live knallen ze er nog altijd stevig op los. Siked!"
Support komt van One Unique Signal (drone, rock, psychedelic), eveneens afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, en de indienoise van het Utrechtse Woods on Fire. De nieuwe single van One Unique Signal kun je hier downloaden. En alsof dat nog niet genoeg is speelt de feel-good-lofi-popheld Dent May uit Oxford (Mississippi) als entre-act in de kleine zaal, voorafgaand aan de set van The Telescopes.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht