Twee weken lang kon er gestemd worden op songs van Tilburgse artiesten en bands voor de 3voor12/Tilburg: Song van het Jaar 2023 en dat hebben jullie massaal gedaan! De redactie stelde een shortlist van 30 nummers samen, daarna was het aan jullie. De stemmen zijn geteld en daar rolde deze top 13 lijst uit:

13. To Adelaide - Done War

Na het debuutalbum Something Temporary uit 2020 was het even wachten op nieuwe muziek van To Adelaide. Afgelopen mei doorbraken ze die stilte met de release van single 'Done War', waarmee ze nog nét in deze lijst belanden, en in oktober volgde ‘Light Out Of Me’. Beïnvloed door genres als hardcore en shoegaze zorgt het Tilburgse viertal voor een nieuw geluid dat resulteert in een eeuwig voortdurende intensiteit. In 2024 staat er al een mini-tour met SØWT en Kalaallit Nunaat op de planning, waarmee ze natuurlijk Tilburg ook aan doen.

12. Total Age - Presentation Is Everything

Soms moeten we eerlijk zijn, dit duo bracht hun debuut EP al in 2020 uit, maar het was pas tijdens de afgelopen editie van Murf/Murw dat wij Total Age ontdekten. Het duo, bestaande uit Sjoerd Aarden (Docile Bodies) en Wessel van den Broek (To Adelaide), kwam bij elkaar door hun gedeelde liefde voor synthpop, wave en electronic bodymusic. Afgelopen september brachten ze Europa uit, waar ‘Presentation Is Everything’ op staat, de EP is een muzikale smeltkroes van hyperactieve microkorg-deuntjes, pompende beats en vervormde gitaargeluiden met een dikke knipoog naar 80’s bands als Kraftwerk en New Order, maar dan met een eigentijdse twist.

11. Q’n - Groeipijn

In 2021 tekende hij bij 162 Records (het label van Ares), in 2022 deed hij een tal van Poprondeshows door het hele land en dit jaar speelde hij zijn allereerste festivalshow op Het Moment in de Spoorzone. We hebben het natuurlijk over Koen Hendriks, alias Q’n. Nooit bang om zich bloot te geven, met teksten die ongefilterd en ongecensureerd zijn. Hij is eerlijk, persoonlijk en onzeker, en weet die gevoelens feilloos te vertalen naar keiharde tracks. Dat bewijst de emo rapper dit jaar opnieuw met zijn track ‘Groeipijn’, waarmee hij de elfde plek in onze Tilburgse Song van het Jaar-lijst pakt.

10. Timmietex, Hajo Krijger - Supersonisch

Afgelopen jaar hakte hij de knoop door: Tim van Dongen veranderde zijn artiestennaam terug van Timm naar Timmietex en vertelde tegen ons in een interview dat hij klaar was met alle twijfels rondom het releasen van nieuwe muziek. Zo gezegd, zo gedaan: afgelopen zomer verscheen EP Ergens Tussen Geel en Oranje, gevolgd door de release van Lowkey Fm vorige maand. Voor beide platen schakelde hij de hulp van producer Hajo Krijger in en die samenwerking blijkt een succesformule. Op die eerste plaat staat ‘Supersonisch’, een super catchy, zomers klinkend liedje met een flinke funky ondertoon en natuurlijk de scherpe raps zoals we die gewend zijn van Tim.

 

9. Mood Bored - Lucky

Wat gaat het hard met het Tilburgse trio Mood Bored: vorig jaar werden ze, met nog maar één liedje uit, al uitgeroepen tot één van de hoogtepunten van de Popronde en tekende ze bij Mattan Records (van o.a. The Vices). Dit jaar brachten ze hun debuut EP Bored EP uit, reisden ze door Europa als voorprogramma voor Nation of Language en werkten ze in Engeland aan hun debuutalbum dat in 2024 uit zal komen. Het nummer ‘Lucky’ van de debuut-EP lijkt aanvankelijk een lieflijk en dromerig shoegaze liedje, en is veel ingetogener dan de andere nummers, maar schijn bedriegt: “Het nummer gaat over manipulatie, over toxic relaties. We wilden een liedje schrijven waarbij we de luisteraar gaan gaslighten en manipuleren.”

 

8. DEHAZE - take it all in

Twee maanden geleden zag 'take it all in' het daglicht, de prachtige, kwetsbare en introspectieve debuutsingle van DEHAZE, alias Sjors de Haas. Het nummer gaat over hoe je een ontzettende afstand kan voelen van de mensen om je heen, zoveel afstand dat je een masker opzet en jezelf wegstopt omdat je denkt dat ze je toch niet zullen begrijpen. In de song horen we onder andere strijkers en een achtergrondkoor die de loepzuivere stem van DEHAZE ondersteunen. Bijzonder feitje: producer van de song, Wouter Hardy, produceerde o.a. het songfestivalwinnende ‘Arcade’ van Duncan Laurence.

 

7. Lance Priester - Waiting On You

In 2023 wonnen Lance Priester en zijn band Coeur de Mentos Grote Prijs van Nederland met het liedje ‘Waiting On You’ en in deze lijst pakt hij met die song een mooie zevende plek. Hij zingt naar zijn eigen woorden vanuit zijn hart en wordt geïnspireerd door filmcomponisten en artiesten zoals Tamino en Muse. Het bleef na het winnen van de Grote Prijs wat stil rondom hem, maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan een EP die in 2024 uit zal komen. De van origine Fransman heeft eerder al laten horen ook prachtig te kunnen zingen in het Frans en Nederlands en dus zijn we benieuwd welke taal of talen voorbijkomen op de debuut EP.

 

6. TANTRON - MUMMY

Pas net na de coronapandemie begon Tantron met het draaien voor publiek, inmiddels is hij niet meer weg te slaan achter de dj-booth en draaide dit jaar op tientallen drum ‘n bass feestjes waaronder Rampage Open Air en ADE, en deed tussendoor ook nog zijn afstudeershow voor de Rockacademie. Zijn drum ‘n bass bootleg van ‘Pump It’ (Black Eyed Peas) wordt door dj’s van over de hele wereld gedraaid en heeft inmiddels al 1,8 miljoen streams op Soundcloud, maar dit jaar dropte hij ook eigen muziek in de vorm van HORIZON EP. Met het nummer ‘MUMMY’ van die EP pakt hij als eerste drum ‘n bass-artiest ooit een plekje in onze Tilburgse Song van het Jaar-lijst.

 

5. Changing Tides - Minds Expire

Changing Tides bewijst zich al jaren als vaste waarde in de Tilburgse metalscene, met een energieke podiumpresentatie en keiharde riffs zet het vijftal elke zaal op z’n kop. Vorig jaar brachten ze hun debuutalbum Impair The Vision uit, een genadeloos brute plaat waarmee ze het dit jaar schopten tot onder andere het voorprogramma van het Amerikaanse Escape The Fate en Dynamo Metal Fest. Vorig jaar eindigden ze ook op plek vijf in de Tilburgse Song van het Jaar-lijst, toen met ‘Fear Of Unbelief’, dit jaar met de single ‘Minds Expire’. 

 

4. BRACES - Eyes of The Serpent

Changing Tides is niet de enige metalband die een plekje in onze Top 13 pakt, een plekje boven hen vinden we BRACES. De band is vrij recent, in 2022, opgericht door vocalist Tom Schoone en drummer Jeffrey Rolink, en dit jaar brachten ze hun eerste singles uit. De band combineert hardcore, metalcore en deathcore met elektronische elementen en lieten tijdens hun debuutshow in de Cul de Sac al zien behoorlijk wat potentie te hebben. In hun debuutjaar pakken ze met ‘Eyes of The Serpent’ een mooie vierde plek. We wachten met smart op een debuutplaat.

 

Helemaal vanuit Horst aan de Maas streek dit viertal een aantal jaar geleden neer in Tilburg en afgelopen jaar was daar dan eindelijk het debuutalbum van Andy & the Antichrist: Awful/Awesome, een plaat die muzikaal gezien zweeft tussen harde garagerock en dansbare poppunk. En hoewel ze in een interview met ons vertelden zichzelf vooral niet al te serieus nemen, pakken ze nu wel een serieuze, verdiende derde plek in de Tilburgse Song van het Jaar-lijst met de track ‘Crawl Back’, waarop keihard werd gemosht en wij met plezier meeblèrden tijdens de afgelopen editie van Club 3voor12/Tilburg. En, je kunt ze dit jaar nog live zien spelen! Aankomende donderdag 28 december in de Weemoed.

 

Afgelopen maart in het tien-acts-tellende-voorprogramma van Ciao Lucifer in de Hall ontdekten we haar en was ze één van de drie acts die ons het meest opviel met haar mooie en kwetsbare stem: Ruby Mus. Een paar maanden later, tijdens een van de Rockacademie Showcase avonden, zagen we de zangeres nog harder shinen: met een flinke dosis self-empowerment en gelikte dansmoves combineert ze R&B, pop en soul met moderne ritmische en elektronische elementen. Met haar teksten over liefde, complexe emoties en conflicten neemt ze je mee in haar wereld en haar tweede uitgebrachte nummer ‘F.E.’ pakt een tweede plek in onze Tilburgse Song van het Jaar-lijst.

 

Dit jaar brachten ze hun debuutalbum 2095 uit, een conceptalbum over een mogelijke toekomst van de mensheid, één waarin robots misschien wel over de mensheid heersen. Elektronica-duo The Robots Are Coming, bestaande uit Roi de Bruijn en Stefan Werdekker, zetten een album neer voor de liefhebbers van Franse electro uit de jaren ‘80 en ‘90, soms een tikkeltje duister, maar ook funky en dansbaar. Met de titelsong van hun album mogen ze zichzelf winnaars van de Tilburgse Song van het Jaar 2023 noemen. Stay tuned voor een interview met de twee, dat volgende week zal verschijnen!