Vorige maand schreven we al over de eerste nieuwe single sinds zijn wederkeer als Timmietex, het ultiem zomerse ‘Supersonisch’ en het daarop volgende ‘Double Digits’ waren voorproefjes voor zijn nieuwe EP Ergens Tussen Geel & Oranje die afgelopen vrijdag uitkwam. De hoogste tijd om eens langs te gaan bij Tim van Dongen en producer Hajo Krijger.

De Tilburgse rapper heeft de afgelopen jaren zeker niet stilgezeten: hij bracht een aantal singles uit onder de naam Timm en was zeer betrokken bij onder andere projecten als de Tilly Tape en Hiiipower.  Zijn ‘wederkeer’ slaat dus alleen op zijn werk onder de naam Timmietex, met hits zoals ‘Tantu Spange Tatta’ en ‘Kruikenzeikers’ was hij niet weg te denken uit de Tilburgse rapscene een aantal jaar geleden. Inmiddels is Tim docent aan de Herman Brood Academie en is alle poespas om de muziek heen voorbij. Hij maakt in een razend tempo muziek en dat mede dankzij Hajo Krijger, die ervoor zorgt dat de door hem geproduceerde beats vaak dezelfde dag nog af en gemixt zijn. Tim wil vanaf nu muziek maken zonder te veel na te denken over wat hij uitbrengt en hoe hij dit moet doen. Voorheen wilde hij aan elk project een nieuwe naam hangen, omdat zijn ideeen en geluid zo uiteenliepen, maar: “Ik heb dit jaar de beslissing gemaakt om niet meer zoveel te denken, maar te doen.” En dus is de logische stap om al zijn werk te bundelen onder de naam zoals de meeste hem kennen: Timmietex.

Op de nieuwe EP Ergens Tussen Geel & Oranje horen we dan ook een Tim die we nog niet eerder hoorde. De vijf nummers tellende EP heeft een duidelijke zomerse vibe met funky synths, luchtige housebeats, nog altijd vloeiende en scherpe rap en is duidelijk geïnspireerd door KAYTRAMINÉ, de samenwerking tussen Aminé en KAYTRANADA. Niet alleen qua sound heeft Tim gespiekt bij het duo, ook wist hij een producer te vinden waar het vanaf moment één mee klikte: de eveneens in Tilburg gevestigde Hajo Krijger. De eerste keer dat de twee samen in de studio zaten rolde er binnen een dag een tune uit, opgenomen en gemixt. Na een maand was de eerste EP al af en… daar bleef het niet bij. Het duo ging gelijk verder met een volgende EP en zo is er een drieluik ontstaan, waarvan het eerste deel nu uit is. “Allemaal releasen, niet denken, gewoon doen.” Met deze instelling released Timmietex vanaf nu zijn muziek: “Door comfortabel te worden met dingen te releasen blijf je niet in je twijfels hangen. Door je innerlijke criticus kan je te lang nadenken over wat je zegt en of je dat wel zo wilt doen. En Hajo werkt heel snel, daardoor hang je nog in het enthousiasme wat het een prettig proces maakt.”

De nummers die Tim uitbracht onder de naam Timm waren een stuk kwetsbaarder en serieuzer, met invloeden van rappers zoals Frank Ocean en Tyler, the Creator. Hiervoor lag al een album klaar, ook dit album zal de rapper uitbrengen als Timmietex: “Als nummers niet doen wat je verwacht had en ze zo persoonlijk en kwetsbaar zijn, doet dat een beetje pijn.” Hoewel hij doorwerkt aan zijn repertoire en altijd muziek wil blijven maken, wil de rapper meer op de achtergrond blijven als het gaat om videoclips of optredens. Hij geeft aan dat het tijd is voor de nieuwe generatie, als leraar op de Herman Brood Academie vindt hij het belangrijk om nieuwe artiesten op plekken te krijgen. Zoals Hajo dus: “Een alleskunner” en “een groot bewaard geheim”, zo noemt hij de snelwerkende producer, “het is een artiest die we zeker in de gaten moeten houden.” De eerste twee EP’s zijn heel organisch ontstaan en om het drieluik compleet te maken is er nog een derde EP aan toegevoegd. Binnenkort kunnen we dus nog veel meer verwachten van dit dynamische, gouden duo.