Baroeg is veertig jaar geleden opgericht op 6 mei 1981. Dit gaat Baroeg rond 6 mei onder meer vieren met de uitgave van een boek over de geschiedenis. Het boek gaat over de oprichting tot hoe het er nu aan toe gaat. In de jaren '80 was het een jongerencentrum en speelden er bands als De Dijk, Toontje Lager, The Nits, Frank Boeijen Groep, De Div en The Scene. In de jaren 90 is het podium zich gaan focussen op harde, alternatieve muziek en werd het een poppodium. Het boek is later dit jaar verkrijgbaar. Het alternatieve poppodium is verkozen tot Rotterdams Erfgoed, er komt een schoenenlijn aan en een tentoonstelling

Hierboven zie je het interview met Rotte Deuntjes over de afgelopen corona-periode en over de viering van 40 jaar Baroeg. 

Events 40 jaar Baroeg 

Het is in corona tijden niet mogelijk om het 40-jarig bestaan in mei groots te vieren, maar Baroeg zendt in de week van het jubileum wel een aantal speciale livestreams uit.

  • Op donderdag 6 mei is er een online bingo over 40 jaar Baroeg
  •  vrijdag 7 mei draaien directeur/programmeur Leon en initiatiefnemer van het boek Leo een dj-set bestaande uit bands die de eerste 20 jaar in Baroeg hebben gespeeld.
  • Zaterdag 8 mei is er een bomvolle dag met verschillende dj-duo’s die diverse stijlen draaien. Deze duo’s bestaan o.a. uit vrijwilligers, muzikanten en ambassadeurs.
  • Tot slot is er op zondag 9 mei een Baroeg quiz waar prijzen te winnen zijn. Al deze evenementen zijn gratis te volgen via www.twitch.tv/baroeg.

Achtergrond over Baroeg en voor het boek 

Grote namen zoals Volbeat en Within Temptation sierden het podium van Baroeg. “Die stonden voor 140 mensen in onze zaal en die staan nu in grote stadions voor dertig-, veertig-, vijftigduizend mensen te spelen”, vertelt vrijwilliger Leo Minderhoud over het boek aan Rijnmond.

Echt Rotterdams Erfgoed

Baroeg is verkozen tot Echt Rotterdams Erfgoed. "Het gaat bij Baroeg om pure gezelligheid en de liefde voor extreme muziek.” Dit is een initiatief van Museum Rotterdam dat erkenning geeft aan personen en activiteiten die het hedendaagse Rotterdam kenmerken. Baroeg treedt hiermee in de voetsporen van podia als Vereniging Poortgebouw, Grounds, Theater Zuidplein en Eendracht Festival.

Exclusieve schoenenlijn
Verder is er een samenwerking opgezet met Rotterdamse schoenenwinkel Mascolori en kunstcollectief Monkidoe dat ook verantwoordelijk is voor de kenmerkende graffiti op het Baroeg pand bij de entree. Deze zomer komt Baroeg met deze partijen een exclusieve schoenenlijn.

Tentoonstelling

In samenwerking met galerie / erfgoedlab DIG IT UP wordt er een tentoonstelling opgezet over 40 jaar Baroeg.

Meer informatie

Meer informatie over deze livestreams is te vinden op: www.baroeg.nl/agenda

Het Baroeg boek is later dit jaar verkrijgbaar via de Baroeg webshop waar je ook andere merch items vind

Meer informatie over vriijwilligers en hoe je je kan aanmelden als vrijwilliger.

Mogelijkheden om Baroeg te steunen in deze moeilijke tijd vind je op de steun Baroeg pagina. De Vrienden van Baroeg hebben inmiddels meer dan 400 vrienden en daarmee laat Baroeg zien dat er een grote groep liefhebbers is. Met ambassadeurs als Ryanne van Dorst (Dool), Okkie Vijfvinkel en Rob van der Loo (Epica).

Tekst gaat verder onder de beelden

Baroeg Open Air

In dit interview over Baroeg Open Air 2019 met programmeur/directeur Leon van Rijnsbergen en marketeer Francis Pronk van podium Baroeg en Baroeg Open Air hebben we het over die editie, de Vrienden van Baroeg en waarom er voor het eerst een verduveld lage entreeprijs is. Baroeg Open Air staat gepland voor 11 september 2021. In dit artikel lees je dat Baroeg Open Air in 2020 niet door kon gaan, omdat de 1,5 meter maatregel zou leiden tot een financieel tekort en de sfeer niet hetzelfde zou zijn.Meer informatie over de editie van 2021 vind je op de site van Baroeg Open Air