Al 12 edities is Baroeg Open Air een verzamelplek voor alternatie muziekliefhebbers uit heel de regio. Ontstaan bij het 25 jarig bestaan van podium Baroeg. Ook dit jaar lijkt het weer mee te zitten met een droge en zonnige dag bomvol harde gitaren en elektronica. In dit interview met programmeur/directeur Leon van Rijnsbergen en marketeer Francis Pronk van podium Baroeg en Baroeg Open Air hebben we het over de locatie Zuiderpark en het rumoer over het afgekeurde bestemmingsplan, waarom er voor het eerst een verduveld lage entreeprijs is, wat er veranderd is (meer barren en muntenautomaten), de line-up, de Vrienden van Baroeg en meer. Lees hier verder:

Hey Francis en Leon, woensdag 28 augustus verschenen er in de media berichten over een uitspraak van de Raad van State over het Zuiderpark naast Ahoy, het terrein van Baroeg Open Air . Wat is er beslist door de Raad van State?

De doorgang van het festival was onzeker doordat de Raad van State onlangs een streep zette door het nieuwe bestemmingsplan voor het Zuiderpark, nadat een tweetal buurtbewoners hier bezwaar tegen hadden aangetekend. Het blijkt uiteindelijk gelukkig niet zo te zijn dat er helemaal geen evenementen meer georganiseerd mogen worden in het Zuiderpark.

Dus het kan gewoon doorgaan?

Ja gelukkig wel! De voorbereidingen zijn in volle gang, we bouwen het festival op van woensdag- tot en met zaterdagochtend. Dit jaar wordt BOA mede mogelijk gemaakt door dik tweehonderd vrijwilligers en dat is een recordaantal. Daar zijn we erg dankbaar voor en trots op. 

Dit jaar vragen jullie voor het eerst een verduveld lage entreeprijs. Waarom is dat?

In 2018 was een crowdfund nodig om BOA door te kunnen laten gaan, vanaf 2019 wordt een bescheiden entreeprijs in rekening gebracht voor het festival. De Early Bird tickets van €6,66 waren binnen een week al uitverkocht.
De extra inkomsten zijn nodig om het voortbestaan van Baroeg Open Air in de toekomst veilig te stellen en worden dit jaar geïnvesteerd in het verder verbeteren van het programma, de horeca en het comfort voor de bezoekers.

Bij de editie van 2018 zijn er grote wachtrijen ontstaan bij de munten en bij de barren. Hoe vangen jullie dat dit jaar op?

We gaan er dit jaar met een nieuwe opzet alles aan doen om de lange rijen bij de muntautomaten, kassa en barren te voorkomen. Zo hebben we meer muntautomaten, een andere opzet van de horeca en ook meer vrijwilligers.

Met Baroeg Open Air hebben jullie altijd een scherp oog voor de alternatieve scene uit Rotterdam. In het verleden hebben onder meer: Dool, The Dead Cvlt, Order of the Emperor, Drunken Dolly en Kid Harlequin geprogrammeerd. Dit jaar speelt het Rotterdamse Gold. Ze hebben dit jaar het nieuwe album  Why Aren’t You Laughing? uitgebracht op Roadburn en dat album wordt genoemd in voorlopige eindlijstjes. Is het nieuwe album een belangrijke reden dat ze dit jaar spelen? 

Zeker weten. Het nieuwe album vinden wij hun beste werk tot nu toe, daarnaast is de band ook internationaal hard aan de weg aan het timmeren. Dus we vinden dat de band het verdient om nu op BOA te staan!

Twee edities geleden hebben jullie verlies geleden en moest er vorig jaar een crowdfunding gestart worden (die sneller dan verwacht is gehaald). Waar kwam dat verlies vandaan?

Dat is heel simpel. Dat jaar hadden we erg slecht weer in de voorbereiding en de eerste paar uur van het festival. Daardoor viel het bezoekersaantal wat tegen en hadden we dus ook minder horecaomzet dan we hadden begroot.

Jos van de Rotterdamse streetpunk band Disturbance programmeert / organiseert samen met jou ook Tales From The Punx in Baroeg. Is dat een van de redenen dat ze zijn geboekt?

Nee, niet echt. Jos en ik (Leon) kennen elkaar al heel lang. De eerste keer dat ik Disturbance boekte in Baroeg was al in 1998. We hebben ook jarenlang samen ‘Night Of The Punx’ georganiseerd, een ander punkfestival in Baroeg. De hoofdreden waarom Disturbance echter nu op BOA staat, is omdat het gewoon een waanzinnig goede band is die Rotterdam internationaal op de punk kaart zet. Ook het vermelden waard, is dat GOLD en Disturbance allebei gepresenteerd worden onder Popunie Live vlag.

Al jaren gitaarmuziek en een Electronic Stage

Baroeg Open Air is een van de weinige alternatieve buitenfestivals (in tenten) in de omgeving waarbij jullie ook een electronic stage hebben. Hoe is die combinatie ontstaan?

BOA is ontstaan in 2006 toen poppodium Baroeg vijfentwintig jaar bestond. In het Spinozapark vlakbij Baroeg werd een grote tent geplaatst, Baroeg zelf was het tweede podium. Dat eerste jaar waren er al 2.500 bezoekers en die zagen een zeer divers programma met zowat alle verschillende stijlen die in Baroeg geprogrammeerd werden. Van de gothic metal van After Forever tot de hardcore van No Turning Back en van de grindcore van Inhume tot de industrial van Suicide Commando. Die combinatie is dus op BOA altijd al aanwezig geweest. Gewoon omdat al die harde en alternatieve stijlen op aparte avonden in Baroeg aan bod kwamen. Op BOA worden die stijlen gecombineerd en daarmee is het festival uniek in Nederland en omstreken. Onze dank gaat daarbij ook uit naar de electronic stage programmeurs Marco van Belle en David Kuiper die elk jaar heel goed werk verrichten! 

Vanwaar de boeking van de anti-kapitalistische, bdsm-act van dit Eurovisie-songfestival Hatari?

Die act zagen we voor het eerst aan het werk op Eurosonic dit jaar en daar maakte deze IJslanders al behoorlijke indruk. Pas later werd bekend dat ze hun land gingen vertegenwoordigen op het songfestival en ondanks dat hun muziek voor een groot deel van de songfestival liefhebbers veel te hard is, eindigde de band in de top 10. Muzikaal sluit de band prima aan bij de electronic stage op BOA, dus 1+1 was 2.

Al jaren is Baroeg Open Air een verzamelplek voor alternatievelingen. Hoe heeft het festival zich ontwikkelt?

Een duidelijke ontwikkeling is dat het bezoekersaantal in de loop van de jaren hard is gegroeid, van 2.500 bezoekers in 2006 naar 10.000 bezoekers in 2018. Die groei is heel geleidelijk gegaan. Elk jaar merken we dat de achterban heel loyaal en trouw is. Dat hebben we niet alleen vorig jaar bij de crowfund gemerkt, maar ook dit jaar bij het heffen van een bescheiden toegangsprijs. Voor ontzettend veel mensen, inclusief de organisatie, is BOA het hoogtepunt van het jaar. Dat willen we graag nog jaren zo houden!

Dit jaar zijn de Plee Sessies voor het derde jaar op rij. Wat zijn de Plee Sessies?

De Plee Sessies is een minipodium, vlakbij de dixies. Hier staan dit jaar een vijftal bands geprogrammeerd: J.C. Thomaz & The Missing Slippers, Scotch, Rott’n Damned, Downcast Collision en Forbidden Wizards. Het wordt weer een groot feest: de plees to be

Een opkomende Rotterdamse act die op de Plee Sessies spelen is Forbidden Wizards die steeds meer in heel Nederland spelen en de week voor Baroeg Open Air ook touren in Engeland. Wat spreekt je aan in die act?

De muziek is origineel en live zijn deze heren en dame superstrak. Dit moet je dus zeker niet missen!

Baroeg + Submit Fest presents Agent Fresco

Dit jaar zijn jullie met Baroeg ook concerten gaan organiseren op het rode lichtschip V11 bij het Maritiem Museum in het centrum. Wat is het idee daarachter?

Deze samenwerking doen wij met de organisatie The Shape Of Punk To Come. Er worden bij dit concept bands geprogrammeerd die net een stapje te klein zijn voor Baroeg, maar die wel zeer de moeite waard zijn. Via deze samenwerking bieden we die bands dan toch een podium. Er komen nog meer concerten aan in deze reeks, dus houd onze promotiekanalen zeker in de gaten!

Dit jaar lijken er ook nog meer concerten te worden georganiseerd met Submit Fest dat zich richt op modernere metal. Op Baroeg Open Air hosten ze Agent Fresco. Waarom willen jullie deze band graag laten zien?

Met de Submit Fest producties trekken we een relatief jong publiek dat deels voor het eerst naar Baroeg komt. Dit geldt zowel voor het jaarlijkse festival als de ‘Submit Fest presents…’ concerten. Agent Fresco vinden wij een van de beste opkomende progressieve metal acts van het moment die perfect binnen dit plaatje past.

Vrienden van Baroeg + headliner PRSPCT Assault

Sinds een aantal jaar is er de Vrienden van Baroeg. Wat is het idee daarachter?

Vrienden Van Baroeg (VVB) is een initiatief van en voor stichting Poppodium Baroeg. De Vrienden van Baroeg dragen dit unieke poppodium een warm hart toe. Zij zijn trots op de muziek, de sfeer en de mensen in Baroeg. Via de Vrienden Van Baroeg laat je aan de buitenwereld zien dat Baroeg en de alternatieve muziekscene belangrijk zijn. Vrienden kunnen ook meedenken over de toekomst van Baroeg. Op Baroeg Open Air is bijvoorbeeld  er een speciale borrel voor de Vrienden van Baroeg. 

Hoeveel Vrienden zijn er?  

We zitten nu in totaal 280 Vrienden. Zilveren vrienden betalen 25 euro per jaar, gouden vrienden 50 euro per jaar. Veruit het grootste deel is gouden vriend. Nieuwe vrienden kunnen zich aanmelden via de VvB-site.

Headliners zijn Dark Tranquillity en de PRSPCT Assault. Normaal is er vaak wel een PRSPCT gelieerde act. Dit jaar is er voor het eerst is er een combinatie van drum’n’bass DJ DJ Hidden, Russische hardcore dj The Satan en mister PRSPCT Thrasher. De MC is Mike Redman. Hoe is deze combinatie tot stand gekomen? Wordt het een speciale set of draait iedereen een deel?

Het wordt zeker een bijzondere set, de PRSPCT Assault bill is speciaal voor BOA samengesteld. Thrasher en Mike Redman spelen een thuiswedstrijd, DJ Hidden is al jaren een vaste waarde in de scene en The Satan is op het moment ontzettend hot. Verwacht dus zeker geen ‘losse setjes’ van deze heren, maar een passend en knallend slotakkoord op dit podium.