Het is balen, binnen zitten tot 28 april en geen evenementen tot 1 juni. Gelukkig wordt er in de stad genoeg (online) georganiseerd, en dat houdt 3voor12 Dordrecht in dit artikel voor je bij. Er is een hoop gebeurd tot aan deze publicatie (1 april), dus lees snel verder!

Dit artikel wordt aangevuld

Dordt Blijft Live!

Gisteren maakten Bibelot en de Popcentrale bekend dat ze alle initiatieven op muziekgebied gaan bundelen onder de noemer Dordt Blijft Live!. Muzikanten die iets organiseren wordt gevraagd de hashtag #dordtblijftlive te gebruiken. Op die manier kunnen Bibelot en de Popcentrale alles verzamelen en plaatsen in de openbare Facebookgroep, zodat zo veel mogelijk Dordtenaren weten wat er te doen is! Meer info vind je hier. De corona-artikelen van 3voor12 Dordrecht zullen ook op het platform Dordt Blijft Live! verschijnen.  

Locaties Bibelot, De Popcentrale en ToBe

Gesloten
De Popcentrale moet tot 1 juni dicht. Dus geen oefenruimtes, geen les, en geen concerten. 

Bibelot heeft hetzelfde probleem, maar heeft via Facebook laten weten dat voor vrijwel alle nieuwe concerten een nieuwe datum is geregeld, en tickets blijven gewoon geldig. 

Popschool ToBe moest ook zijn deuren tijdelijk sluiten maar de lessen gaan zo veel mogelijk online door.

Popcentrale Online!

Omdat de Popcentrale er niet tegen kan dat er nu geen lessen en concerten zijn, hebben ze besloten dan maar digitaal te gaan. Van crowdsurfen naar couchsurfen! Elke maandag, woensdag en vrijdag streamt de Popcentrale Q&A's met lokale artiesten, tutorials (bijvoorbeeld je gitaar afstellen) en gewoon fijne livemuziek vanuit de huiskamer van je favoriete Dordtse bands! Check alle info hier

Wantijpop en Big Rivers

Over deze twee evenementen (Wantijpop 13 juni en Big Rivers 17,18,19 juli) hebben we nog geen nieuws, we hopen dus net zo hard als jullie dat ze door mogen gaan. Zodra hier meer over bekend is lees je het in dit artikel. 

DOOR, DJS en overige locaties

Concerten en andere publieke evenementen mogen ook bij DOOR nu helaas niet. Voor de maandelijks terugkerende BibelotXDOOR-avonden betekent dit dat alle edities tot aan juni zullen worden verzet. Info over de nieuwe data vind je op de Facebookpagina van DOOR. 

Hoewel DJS naar eigen zeggen niet aan de 100 mensen komt, heeft het jazzpodium besloten toch dicht te gaan. Nieuwe data voor concerten volgen zo snel mogelijk via hun website

Overige locaties waar we vaak voor live muziek terecht konden zoals Merz, Post, Café de Vrijheid, Finn's en Het Magazijn zijn allemaal horeca en dus dicht. Deze kun je natuurlijk wel steunen door er wat eten af te halen (en dan zet je maar thuis een Dordts muziekje aan, je moet wat!)

Velvet Dordrecht

Aangepaste openingstijden
Restaurant Het Magazijn is dus dicht, maar onze eigen lokale platenzaak op de eerste verdieping is gewoon open, hoera! Ze hanteren wel aangepaste openingstijden, namelijk van woensdag t/m zaterdag. Dus als je je nou binnen dood zit te vervelen: Ga even naar Het Magazijn (heb je meteen avondeten) en koop een lekker plaatje (of een fotorolletje, want Fotofilmfabriek+andere stores zijn ook open) bij Velvet. Treat yo'self!  

Korting
Heb je in maart iets gekocht bij Velvet Music Dordrecht, dan krijg je in april op vertoon van je kassabon 10% korting op alles! 

Bezorgservice
Wil of kun je écht de deur niet uit dan kun je je aankoop door Velvet Dordrecht gratis laten thuisbezorgen! Kijk hier even voor de voorwaarden. 

Record Store Day

Half maart werd bekend dat ook Record Story Day eraan moest geloven. Dit wereldwijde muziek-event zou plaatsvinden op 18 april maar dat is wegens de coronacrisis niet haalbaar qua organisatie. Daarom is toen besloten dat dit wordt verplaatst naar 20 juni. Of dat haalbaar is...? We houden je op de hoogte.

3voor12 Dordrecht: De Corona Chronicles

Omdat onze redactie door het coronavirus weinig te melden heeft (want geen concerten = geen artikelen!) vervelen wij ons nogal. En de muzikanten trouwens ook, net als jullie waarschijnlijk! Daarom plaatsen we een paar keer per week korte interviews met Dordtse artiesten. Dat betekent wat extra aandacht voor hen en hopelijk wat vermaak voor jullie! De eerste paar 3voor12 Dordrecht Corona Chronicles staan inmiddels online, met Scotch, Francesco Daniël, Willem 't Hart en The Empyrean. Dus leesvoer genoeg!

 

Wat te doen als je in de muziekscene werkt?

Muziek maken en het ons laten weten natuurlijk! 
Verder zetten we even wat handige tips voor de freelance muzikanten/ZZP-ers onder ons op een rijtje: 

1. Overheidssteun aanvragen
De overheid heeft natuurlijk een heel pakket aan maatregelen bekend gemaakt, ook voor zzp-ers zullen gemeenten gaan bijspringen. 

2. Je financiële schade melden bij De Popcoalitie
Deze is belangrijk: De Popcoalitie is in gesprek met de overheid om jou, zzp-ende muzikant, te beschermen en financieel te steunen. Het probleem is echter dat er in de culturele sector weinig cijfers zijn om te bewijzen hoe erg deze klap zal zijn. Daarom zijn ze een corona-meldpunt gestart voor iedereen die iets in de muzikale sector doet. Van muzikant tot boeker tot crew en management. Meld je dus en spread the word. 

3. Naar De Kunstenbond
Ook De Kunstenbond is bezig met een soortgelijke dialoog en verzamelt informatie van ZZP-ers in de culturele sector die door corona in de knel komen. Check hier alle info.

4. Financiële hulp aanvragen bij SENA
SENA meldt dat zij per direct geld beschikbaar stellen voor wie door de coronacrisis ineens geen geld heeft om een plaat op te nemen of andere prolemen ervaart.

Een handig overzicht en nog wat meer tips vind je hier

Onze muzikale anti-verveel-tips

Als gratis service van ons nog wat muzikale tips voor wie het zwaar heeft thuis:

De Corona Thuiswerklijst
Deze lijst is 11 uur lang muzikale ondersteuning voor iedereen die door het coronavirus thuiswerkt. Immers, liedjes als 'Fever', 'Ademnood', 'I Feel Something' en 'Don't Stand So Close To Me' krijgen ineens een héél andere lading in deze coronacrisis. Lachen en muziek zijn gezond, dus luisteren maar! 

KINK Alternative Popquiz
Het was vorige week een succesvol uitprobeersel en dus volgt op 1 april een verse popquiz op KINK. De fragmenten en vragen krijg je uiteraard via de radio, de formulieren vul je online in. Check het Facebookevent voor alle info, de quiz start woensdag 1 april om 20:00. 

3voor12 Lokaal Draait
Nog een playlist: sinds februari maken we samen met alle andere 3voor12-lokaal-redacties elke twee weken een playlist met de leukste lokale nieuwe tracks. 

Ander 3voor12 leesvoer
Op de site van 3voor12 landelijk is een hoop te doen als je je verveelt en van muziek houdt. Er wordt een liveblog bijgehouden over de wereldwijde gevolgen van corona in de muziekscene, er zijn survivaltips voor muzikanten, en je kunt je eens goed laten bijscholen op muziekgebied. Denk bijvoorbeeld aan een les over de geschiedenis van punk of disco, leer produceren of  kom alles te weten over Nirvana. Alle 3voor12 homeschooling-artikelen vind je hier

Extra tip: Originals Alfabet Podcast
Hou je meer van muziek luisteren, maar wil je deze saaie tijden toch enigzins nuttig besteden, dan hebben we een extra tip: de podcast van Rob Stenders. In het Originals Alfabet worden namelijk allerlei tracks die ooit geleend (of eigenlijk: gejat) zijn uitgebreid gefileerd, waardoor je elke aflevering van de ene verbazing in de andere valt. The more you know...

Help ons en elkaar!

Het zijn voor iedereen zware tijden, maar zeker voor de culturele sector. Mis je dus iets op Dordts muzikaal gebied in dit overzicht, laat het ons dan weten!

Zelf houden we het uiteraard bij muzikale tips. Een volledig overzicht van wat er aan steun en creatieve oplossingen bedacht wordt vind je via het nieuw gelanceerde platform Dordt Past Zich Aan .

Wij vullen dit bericht regelmatig aan met muzieknieuws, en hopen dat er zo veel mogelijk mensen op de hoogte zijn van alle toffe initiatieven op ons eiland. Deel dit artikel dus om ons hierbij te helpen! Support your locals!