Het is lekker weer, en we zitten nog steeds binnen. De hoogste tijd voor wat muzikaal leesvoer. Vandaag lees je over de Dordtse alternatieve hardrockers van The Empyrean! Dat deze band, bestaande uit broers Ramyc en Nevyn van Nugteren en Jippe Pepijn van Niel een groot publiek weet te bereiken,
bewees hun succesvolle crowdfunding vorig jaar wel. Het doel? Een conceptalbum en film genaamd ‘In The Big House’. We spraken ze over het album en de film, en over hoe zij van deze gekke tijden het beste proberen te maken.

De 3voor12 Dordrecht Corona Chronicles: de vragen

Toch maar even beginnen bij het begin. Waar kunnen we jullie van kennen, en hoe zijn jullie begonnen?

“In 2014 zijn we begonnen met eind dat jaar ons eerste optreden ooit, dat was in de Vrijheid. Jullie kunnen ons kennen van optredens in Dordt die we de afgelopen 5 jaar gedaan hebben (o.a. op Wantijpop, Big Rivers en in Bibelot) en van onze twee albums die we hebben uitgebracht: Forlorn in 2017 en Black Empyrean in 2018!”

Waar kijken jullie het meest naar uit deze zomer (als alles hopelijk weer voorbij is) op muziekgebied?

“We kijken het meest uit naar alle leuke festivals in Dordt en naar het afmaken van ons derde album (In The Big House) en de film die daarbij hoort!”

Wat doen jullie zoal om de verveling deze weken tegen te gaan?

“Wij gaan vooral de strijd aan met de verveling door druk bezig te zijn met ‘In The Big House’: onze producer Victor Brandt (drummer van Death Letters, WELLS en Sleepertown) is bezig met mixen, een proces waar wij ook bij betrokken zijn, en we zijn bezig met het editen van de film en aan het nadenken over optredens in het najaar, albumrelease, filmrelease etc.”

Ja! De albumrelease, we zijn zo benieuwd! Kunnen jullie er al wat meer over vertellen?
“Als alles doorgaat gaan we in de zomer optreden in de Popcentrale als een soort one-off headlineshow! En we gaan in de herfst ‘In The Big House’, ons derde album met film, uitbrengen wat heel erg vet en heel speciaal gaat worden! Zowel de film, het album zelf, als de releaseparty.” Genoeg om naar uit te kijken dus!

Om het wachten te overbruggen: wat is jullie allerbeste (lokale) nieuwe muziektip voor andere thuisblijvers?

“Er is zoveel toffe muziek die continu wordt uitgebracht in Dordrecht en omstreken! De recente releases van Het Gezelschap zijn te gek! Pene Corrida heeft ook een vette nieuwe release. En we kijken alledrie uit naar andere nieuwe releases, die ongetwijfeld na deze periode gaan uitkomen; iedereen zal tijdens het binnen zitten sowieso veel nieuwe nummers schrijven en opnemen.”

Er wordt helaas erg veel afgelast, moesten jullie veel plannen opschuiven? En hoe is daardoor nu
de sfeer in de band? 


“Op zich valt het voor ons wel mee, omdat wij in deze periode toch al niet echt optredens hadden gepland, omdat we voornamelijk bezig zijn met het nieuwe album en de film. Er moeten nog wel wat scènes geschoten worden, waaronder een scène in het Wantijpark waarbij we een grote groep mensen nodig zullen hebben als figuranten. Dat is nu natuurlijk nog maar afwachten of dat iets is dat we überhaupt nog kunnen doen in de komende maanden gezien de situatie, of dat we daar iets anders voor moeten verzinnen. De sfeer in de band is er niet minder op geworden overigens! We zien elkaar wat minder, maar doen wel aan videocall-meetings om al het werk rondom het album, de film en de toekomst in het algemeen te bespreken.”

Heeft de huidige situatie nog tot nieuwe inspiratie/invalshoeken geleid?
“Tot nu toe niet echt, maar we zijn nog wel aan het brainstormen of we iets creatiefs en innovaties kunnen aanvangen met deze situatie!”

Hebben jullie nog een laatste corona-gerelateerde opbeurende boodschap of lifesaving tip?
“De wereld, Nederland en Dordrecht mogen dan nu wel stil staan, maar je hoeft zelf niet stil te staan! Deze tijd kun je juist benutten om te werken met allerlei creatieve uitspattingen en die naar buiten te brengen als al deze virusheisa weer voorbij is! Je band hoeft dus ook niet helemaal stil te liggen, want er zijn tal van manieren om met elkaar in contact te blijven, aan dingen te werken en gewoon door te gaan!”

De muziek van The Empyrean kun je hier en hier checken!