Hij is model geweest, produceert, schrijft en speelt piano en toetsen: Willem 't Hart zat niet bepaald stil voor de coronacrisis. Aanstaande vrijdag brengt hij een nieuwe single uit, de hoogste tijd dus om te checken hoe deze Dordtenaar zo'n vreemde periode ervaart.

Debuut

Het lijkt door alle recente gebeurtenissen alweer zo ver weg, maar het is nog geen maand geleden dat Willem in een stampvol Bibelot zijn allereerste single-release 'Seven Years From Here' vierde. Dat was een bijzondere avond met veel gastmuzikanten, sfeervolle sprookjesachtige beelden en zelfs een koor. 

3voor12 Dordrecht schreef hierover: "De ontzettend goede bassolo’s en harde drums maken dat de muziek af en toe een duister randje krijgt. De rustig en beheerste spoken word van Jermaine neemt je mee naar een drop die de muziek direct weer tot in je botten laat doordringen. De scherpe klanken van Willem maken dat de sprookjesachtige rust een chaotisch laagje krijgt."

Bekijk hier de aftermovie van deze imponerende avond. 

3voor12 Dordrecht Corona Chronicles: de vragen

Willem, waar kunnen onze lezers jou zoal van kennen?

“Mij zou je kunnen kennen als toetsenist/pianist/producer uit de Dordtse muziekscene. Ik speelde daar in verschillende bandjes. Eén van die projectjes was Funky Organizers; een funktrio waarmee we door heel Nederland speelden. In Dordrecht speelden we op oa. Big Rivers en Wantijpop. Nadat ik de afgelopen jaren als model en sessiemuzikant de wereld rondgereisd heb, heb ik besloten mijn eigen werk uit te brengen. Afgelopen maand had ik mijn alle eerste single-release in Bibelot. Dat was supergaaf!”

Gaaf was het zeker. En waar hoop je op voor de zomer?

“Ik kijk uit naar de festivals die (nu nog) staan. North Sea Round Town, Big Rivers, Oerol. Ook hoop ik dat festivals als North Sea Jazz door kunnen gaan. Voor mij is het een jaarlijkse traditie. Ik kijk uit naar een heerlijk biertje op het terras, gezellig onder de mensen.”

Verveel je je al thuis?

“Gek dat het ineens zo stil valt. Normaal gesproken heb ik 2/3 dagen gevuld met leerlingen die ik piano-/productieles geef. Een deel daarvan geef ik online les via Skype. Ze moeten er natuurlijk wel zin in hebben, dus ik verplicht het ze niet. Voor mij is deze manier van lesgeven erg wennen en het kost meer energie om via dit platform les te geven. Alles wat je normaal 1x uitlegt moet je nu soms 4x uitleggen door bijvoorbeeld latency in verbinding. ‘Ik hoor jou wel, maar ik zie je niet’  is een nieuw soort quote.”

Wat is je allerbeste (lokale) nieuwe muziektip voor andere thuisblijvers?

“Mijn beste muziektip op dit moment lokaal: Kay Slice, Vojak en Riskant hebben allemaal net hele toffe singles uitgebracht. Ook een tip is om terug te gaan naar je roots. Zijn er bijvoorbeeld albums die je al lang niet hebt geluisterd? Waar je een fijn gevoel bij krijgt? Ik zette voor de grap Celine Dion op, haha! Mooie arrangementen en mooie producties :). Of een gave muziekdocumentaire kijken. Quincy Jones, Miles Davis, Nina Simone etc. Staat allemaal op Netflix.”

Heb je veel plannen moeten verplaatsen of afzeggen?

“JA! Deze week zou ik in Polen zitten voor een tour met gitarist Leif de Leeuw. Die is volledig gecanceld. Gelukkig kon ik vorige week met mijn band een interview geven en spelen bij Q-music. Dat was een dag voordat alle maatregelen werden getroffen, dus dat kon gelukkig doorgaan.  Met mijn eigen werk gebeurt verder  veel op online gebied. Bepaalde afspraken heb ik maanden geleden al gemaakt. Dus dat gaat gewoon lekker door.”

Heeft de huidige situatie nog tot nieuwe inspiratie/invalshoeken geleid?

“Als je zoveel tijd hebt wil je die tijd productief gebruiken en veel gaan schrijven, maar dat lukt niet zomaar. Je moet je comfortabel en relaxed voelen om in een creatieve flow te komen. De eerste dagen was ik niet bepaald comfortabel en relaxed. Veel vrienden om mij heen hebben hetzelfde gevoel. Ik heb de afgelopen dagen wel meer rust in mijn hoofd gevonden en heb daardoor ook meer inspiratie. Dus ik ben aan het schrijven en studeren. In Ableton (software) probeer ik onder andere ook nieuwe plug-ins uit. Hier een video die ik gisteren gepost heb op Instagram. (Je kan namelijk ook op afstand met elkaar samenwerken)”

Heb je nog een laatste corona-gerelateerde opbeurende boodschap of lifesaving tip?

“Zeker weten:
‘Het kwaad brengt uiteindelijk veel goeds: door je stil te houden, niets te verdringen, aandachtig te blijven en de realiteit te aanvaarden - De dingen nemen zoals ze zijn in plaats van zoals je wilt dat ze zouden zijn’ (Carl Jung).”

Tweede single

Vrijdag 27 maart komt onder het Amsterdamse label Dox Records de tweede single van Willem uit, getiteld 'If Sunlight Glitches'. Die kun je hier alvast presaven. Door dat te doen blijf je meteen automatisch op de hoogte van de ontwikkelingen rondom dit Dordtse talent.