Omdat onze redactie door het coronavirus weinig te melden heeft (want geen concerten = geen artikelen!) vervelen wij ons nogal. En de muzikanten trouwens ook, net als jullie waarschijnlijk! Daarom hebben we iets leuks bedacht: we posten vanaf nu een paar keer per week korte interviews met Dordtse artiesten. Dat betekent wat extra aandacht voor hen en hopelijk wat vermaak voor jullie! In deze eerste editie van De 3voor12 Dordrecht Corona Chronicles starten we met Scotch, want zij gaan morgen (zaterdag 21 maart) iets tofs doen om de hele stad op te vrolijken!

Wie wat waar

De Dordtse band Scotch staat al 15 jaar bekend om z’n energieke shows met vrolijke melodieën op viool, accordeon, drums, banjo en gitaar. De afgelopen 15 jaar heeft Scotch meer dan 500 shows in heel Europa gespeeld en vijf studioalbums uitgebracht. In 2018 wijzigde Scotch z’n formatie en vernieuwde zichzelf met verse liedjes. Hoe dan ook: deze heren in zwartwit gestreepte broeken weten werkelijk óveral een feestje van te maken met hun dansbare partyfolk en balkanbeats. En dus óók van deze rare coronacrisis!

Scotch Serenade Service

Ondanks dat Scotch z'n jaarlijkse evenement De Barre Tocht moest uitstellen, heeft de band iets anders bedacht: aanstaande zaterdag 21 maart komt Scotch gewoon naar je toe om een ongekende serenade te brengen voor je deur! Natuurlijk wel op hygiënische afstand. Ze starten om 14:00 totdat ze erbij neervallen, opgeven kan via Facebook en Instagram.

3voor12 Dordrecht Corona Chronicles: de vragen

Vanwege het toffe plan van Scotch besloot 3voor12 Dordrecht de mannen maar meteen te vragen om een update, en hoe zij deze barre tijden beleven. Geen concerten, geen publiek en misschien wel geen of minder werk is voor alle Dordtse muzikanten én muziekliefhebbers een bittere pil. Wat muzikaal leesvoer leek ons daarom voor alle schapenkoppen een prettige afleiding, dus hier komen ze:

Even beginnen bij het begin: waar en hoe is Scotch eigenlijk ooit begonnen? 
“De meeste mensen uit de Drechtsteden zullen Scotch vooral kennen van de gestreepte broeken, Barre Tocht (die helaas niet doorgaat) en hebben ons vast wel eens zien spelen op een feestje. We zijn iets van 20 jaar geleden begonnen op de zolder bij mijn ouders, hoe dat precies gegaan is, pfoe…”


Waar kijken jullie het meest naar uit deze zomer (als alles hopelijk weer voorbij is) op muziekgebied?
“Er staan heel veel leuke shows op de planning. We hebben zelfs een weekend gepland staan met shows in Tsjechië en Ierland, echt waanzin, maar het allertofste is zonder twijfel main stage Wantijpop! Supertof om in je eigen stad op zulke podia te mogen staan.”


Wat doen jullie zoal om de verveling deze weken tegen te gaan? 
“Het wisselt een beetje per bandlid, we hebben twee leden die in de zorg werken. Die hebben het nu extra druk, de rest werkt eigenlijk ook gewoon door. Vaak wel vanuit huis. Creatief gezien zijn dit soort rare periodes natuurlijk ideaal. Verveling en inspiratie liggen dicht bij elkaar.”


Wat is jullie allerbeste muziektip voor andere thuisblijvers? 
“Dit is de uitgelezen kans om je oude cd collectie tevoorschijn te toveren, en hopelijk ook nog een cd speler. ;)”


Moesten jullie veel plannen opschuiven en hoe is daardoor nu de sfeer in de band? 
“Het rotste voor ons is dat we de Barre Tocht moeten verplaatsen. Verder zijn natuurlijk alle shows afgezegd. Nu al tot in mei, dus het is te hopen dat we deze zomer wel weer samen feestjes mogen bouwen. De sfeer is supergoed, kan me ook niet voorstellen dat dat bij andere bands anders is door een pandemie.”

Heeft de huidige situatie nog tot nieuwe inspiratie/invalshoeken geleid?“Dat is wel zeker, rare tijden geven altijd superveel inspiratie. We gaan deze zaterdag de deuren langs om mensen te verblijden met een serenade. De reacties zijn zo goed dat we ook alweer met nieuwe plannen rondlopen voor de komende weken.”

Hebben jullie nog een laatste corona-gerelateerde opbeurende boodschap of lifesaving tip?
“Als je goed leest zit het nieuws vol mooie boodschappen. Mensen zijn er voor elkaar, zingen liedjes van hun balkon, naaien mondkapjes voor de zorg. Er lopen wilde zwijnen door het centrum van Rome, de luchtkwaliteit is in tijden niet zo goed geweest en je kan de vissen weer zien zwemmen in Venetië. Het lijkt me fijn als we samen proberen om de goede dingen vast te houden wanneer het virus onder controle is.”

Missen we nog iets? 
“Vast, jaaa: we brengen binnekort de video clip Losing My Mind uit!”

Dat was ‘m, onze allereerste editie van De Corona Chronicles! Stay tuned want er gaan er nog veel meer volgen, editie twee komt dit weekend al uit! Enne... stay safe!

Is er morgen geen Serenade voor jouw deur of heb je nu al zin in een feestje, luister dan het gehele party-oeuvre van Scotch hier