Het is mooi weer en we moeten allemaal thuiszitten, dus de hoogste tijd voor wat muzikaal leesvoer. In de tweede editie van De 3voor12 Dordrecht Corona Chronicles interviewen we Francesco Daniël, want als er iemand is die ons met wat positiviteit kan opvrolijken, dan is het wel deze singer-songwriter uit Papendrecht. En dat gaat hij morgenavond op bijzondere wijze doen!

Lovespreading Livestream en single release

Sinds het coronavirus ons in de greep houdt is alles anders: niet naar buiten, geen sociale contacten en ook geen concertbezoekjes of cultuur snuiven. Het nieuws, vooral uit Italië, is beklemmend om te lezen. Dat vond Francesco Daniël ook, en niet in de laatste plaats omdat hij de single release van 'Falso Italiano' op de planning had staan. Maar Francesco zou Francesco niet zijn als hij daar geen positieve draai aan weet te geven. En dus maakt hij morgen een fijne 'Lovespreading Livestream' waarbij hij zijn nieuwe single viert, en ons allemaal een avond lang vermaakt met akoestische sfeervolle liedjes. Kijk je mee? 

3voor12 Dordrecht Corona Chronicles: de vragen

Francesco, wat een topidee, die livestream morgenavond, dat zullen veel mensen waarderen. Voor wie jou nog niet zo goed kent, kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik begon mijn muzikale reis dankzij mijn deelname aan de Papendrechtse talentenjacht 'I Want ToBe Famous'. Ik stond daarna op grote en kleine podia waar onder het Big Rivers festival, Tivoli Vredenbrug en trad samen op met o.a. Jannemien Cnossen, Hans Vandenburg en Tim Akkerman. Nu release ik op maandag 23 maart mijn nieuwe single 'Falso Italiano'.”


Waar kijk je het meest naar uit deze zomer (als alles hopelijk weer voorbij is) op muziekgebied?
“Ik kijk erg uit naar het festivalseizoen! Ik hoop echt dat tegen de tijd de crisis voorbij is, en dat we weer met z'n allen in de open lucht kunnen gaan feesten! Lekker zonder zorgen en zonder dat we bang hoeven te zijn dat we elkaar aansteken. Hand in hand, arm om arm! Daar kijk ik echt naar uit!”

Wat doe je zoal om de verveling deze weken tegen te gaan?
“Ik heb mijn dagelijkse routines moeten aanpassen. Normaal was ik veel buiten want ik maak graag lange wandelingen terwijl ik muziek luister. Nu wandel ik vroeg in de ochtend en laat op de middag want dan is het Papendrecht erg stil en is er bijna niemand op straat. Verder heb ik Disney Plus en Pathé Thuis aangeschaft zodat mijn moeder en ik vermaakt blijven haha. En natuurlijk niet te vergeten schrijf ik nieuwe verhalen, onemanshows en maak ik veel muziek. Het heeft wel wat, weken lang thuis blijven, maar ik heb mijn baan ook nog buiten de deur.”

Wat is je allerbeste nieuwe muziektip voor andere thuisblijvers?
“Voor de coronacrisis heb ik met mijn vrienden uit de musicalwereld een liedje opgenomen...zonder dat we met elkaar in een studio zaten. Mijn beste vriend stuurde de karaokeband naar zijn vriendin in Parijs en naar mij in Papendrecht zodat wij onze zangpartijen konden opnemen. Vervolgens werden de zangpartijen opgestuurd naar mijn beste vriend in Wateringen, en heeft hij in zijn studio zijn zangpartij ingezongen en alles afgemixt. Het eindresultaat was fantastisch! We namen het op voor onze eigen plezier en we werden er superblij van. Nu met deze tijd heb ik het nummer op repeat en raad ik iedere muzikant aan om ook zulke samenwerkingen aan te gaan. Zo maak je muziek met anderen....op sociale afstand! ;) ”

Moest je veel plannen opschuiven door de coronacrisis?
“Er stond voor mij veel op de planning. O.a. de derde One Night Only voorstelling met Kees Thies en verschillende optredens buiten de Drechtsteden. Ook loopt er nog een bijzonder groot project wat nu ook tijdelijk gestopt is. Ik weet nog op de dag van de eerste persconferentie dat ik veel telefoontjes kreeg van vrienden met plannen en organisaties met de vraag hoe nu verder. Ik vond het erg jammer alles te annuleren maar ik vind de gezondheid van de mensheid belangrijker nu. Als alles voorbij is, dan ben ik van mening dat de lol en het plezier tijdens shows nog groter is. Daar moeten we naar uitkijken met z'n allen.”

Heeft de huidige situatie nog tot nieuwe inspiratie/invalshoeken geleid?
“Ik zou op maandag 23 maart mijn nieuwe single 'Falso Italiano' sowieso uitbrengen. Daar was een heel promotieplan voor opgezet. Maar door de recente gebeurtenissen heb ik even moeten nadenken of ik hiermee verder zou gaan. Want ja, wie zit er nu op een nummer te wachten over een nep-Italiaan, haha. Maar juist in deze tijd hebben we wat vrolijkheid nodig, en dit nummer biedt alleen maar vrolijkheid. Dus ik volg het voorbeeld van mijn muzikale collega's om een livestream te maken. Op maandag 23 maart zal ik om 19:00 uur live gaan met een akoestische versie van Falso Italiano en ga ik daarna mijn best doen om op mijn eigen manier mensen wat blijdschap te geven.”

Heb je nog een laatste corona-gerelateerde opbeurende boodschap of lifesaving tip?
“Laat wat wc-papier over voor je medemens, haha. Nu even serieus. Ik wens iedereen veel sterkte de komende tijd. Ik betuig mijn medeleven aan de nabestaanden van mensen die zijn overleden aan dit virus en ik wil tegen mijn familie, vrienden, brothers from another mother en sisters from another mister zeggen dat ik aan ze denk. Ik beloof dat als deze ellende voorbij is dat ik meer vrolijkheid en plezier zal schenken met mijn muziek dan ooit tevoren. Hoe en wat komt met de tijd maar reken maar op grootste dingen!”

De single release en bijbehorende Lovespreading Livestream zijn maandag (morgen dus!) vanaf 19:00 te volgen via de Facebookpagina van Francesco Daniël. Kijk voor meer info en zijn andere muziek op www.francescodaniel.com.