Het concept van Harlequin Fest was vorig jaar duidelijk geliefd en maakte het voor herhaling vatbaar. Op zaterdag 9 juni organiseert Kid Harlequin in Baroeg weer een eigen festival met zes bands (waar kan dat nog?) om stevige rockmuziek te vieren. Rotterdamse bands van de avond zijn Special Steve, Certain Animals en natuurlijk Kid Harlequin. De band eerder bekend als Mandrake’s Monster speelt met veel plezier voor het eerst als Ten Times a Million. Voor het eerst staat er een band uit België op het programma, namelijk Black Mirrors die getekend zijn bij Napalm Records. Navarone bewijst dat ze een van de beste en grootste rockbands van Nederland zijn.

2017

Vorig jaar heeft Kid Harlequin voor het eerst Harlequin Fest georganiseerd. Toen met name met Rotterdamse bands. Over de eerste editie hebben we geschreven: 'Harlequin Fest laat zien hoeveel sterke gitaar- en rockbands er zijn'. Dit jaar focust Harlequin Fest zich op de nationale rock scene met drie sterke Rotterdamse bands. Dit jaar staat er voor het eerst ook een Belgische band: Black Mirrors. 

 

Special Steve

Special Steve gooit zich met zelfvertrouwen in de set en openen vol energie. De band is geen onbekende van Baroeg aangezien ze in 2013 op Baroeg Open Air hebben gespeeld met Jordy / Simon van De Likt. De Likt speelt dit jaar op BOA. Vladimir speelt mee op een van nummers van De Likt en zal dat ook doen op Pinkpop 2018. De focus lag een tijd meer op Pene Corrida en Half Way Station. Nu hebben drummer Bart Hoogvliet en gitarist/zanger Vladimir Stevic bassist Victor Heijink en gitarist Satori gevonden.

Special Steve maakt een lawine aan gitaar met weinig lucht er tussen, denk aan Whores of Royal Blood. Ze noemen het noise rock. Special Steve doet in plaats van zang meer aan grommen of screamen. De band maakt regelmatig zeer soepele en plotselinge tempowisselingen. Satori op gitaar en bassist Victor zijn duidelijk thuis in ingewikkeld werk en krijgen gelukkig solo momenten. De set wordt afgesloten met een goed gekozen cover van Red Fang - Prehistoric Dog. Op vrijdag 3 augustus is de Rotown Summer Session waar Special Steve Red Fang speelt. Met een hernieuwd gevonden geluid zijn we benieuwd wat daar uit gaat komen!

Special Steve

Certain Animals

Ongeveer 20 minuten later mogen de zebra- en slangenprint schoenen van Certain Animals het podium betreden. Als er één band veel is gegroeid dan is wel deze band. Dat typhus goede nummer aldus Hugo Borst in de videoclip van Image heeft daar alles mee te maken. De single is in een uitverkocht v11 gereleased. Daarna hebben ze meer dan 20 shows gespeeld bij de Popronde. Inmiddels getekend bij een de grootste boekerskantoren, Radar Agency. Plus een volle agenda inclusief grote festivals als Oerol, Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, Manana Manana, en Zwarte cross. Daar wordt het vinyl gereleased van de nieuwe EP. Op 7 september is de releaseparty in Rotown.

Ze maken vieze rock die lekker loopt. Online noemen ze zelf online hun psychedelische randje, maar wie een beetje goed luistert hoort nog veel meer rafeltjes. Zoals de blues rock van de nieuwste single Down the Rabbit Hole die op plaat wordt gespeeld met mondharmonica van Arthur Akkermans van The Grand East. Bassist Niels-Jan van Dijk en gitarist Thijs van Leeuwen vormen samen met de gedreven drummer Kees Braam een mooie stem.  Zowel tijdens als tussen het spelen hebben de mannen veel interactie. Zoals Kees die Niels-Jan bij de neus neemt(zie foto). Certain Animals speelt als laatst het veelzijdig nummer; 'Mojo'. Een luistertip ter introductie.

Certain Animals

Black Mirrors

De verrassing van de dag is Black Mirrors. Deze Belgische band heeft een krachtige frontvrouw. Single 'Funky Queen' doet wat denken aan The Dead Weather. Ze zijn getekend door Napalm Records en hebben ook op Desertfest Belgium gespeeld.

Het ophangen van hun vlag en een met veren versierde microfoonstand beloven alvast dat Black Mirrors een uniek gezelschap gaat zijn. Frontvrouw Marcella krijgt door uitbundig dansen en in zang dramatische uithalen begrijpelijk veel aandacht. Haar stem is emotioneel zwaar geladen.
Marcella krijgt op ietwat stamperige wijze strakke muzikale ondersteuning. Black Mirrors nummers zijn lang en eindigen in een band die helemaal losgaat. Alternatieve rock met trippy garage randje. De nieuwe single 'Günther Kimmich' heeft een heerlijk ritme om op te bewegen. Dit is nu al een live favoriet. 

Black Mirrors

Kid Harlequin

Organisator Kid Harlequin van Harlequin Fest heeft het afgelopen jaar een aantal wisselingen ondergaan. De alternatieve Rock met industrial invloeden. De belangrijkste wijziging is dat de elektronica stukken nu live worden gespeeld. De bandleden willen er nu volop voor gaan. Inclusief plannen voor tours in de UK en Duitsland. Dit najaar is Kid Harlequin geselecteerd voor de Popronde. Zie ook het interview met Kid Harlequin

Na het aankondigen van alle andere acts staat zanger / gitarist Julien Graute trots op het podium te spelen. Zoals verwacht zet Kid Harlequin een melodieuze en intense show neer. Met sterke hooks en refreinen die je wilt mee zingen. Opvallend zijn de dozen die als er een voet word lichtgeven. De band wisselt regelmatig tussen oudere en nieuwere nummers. De coupletten van 'Vixen'  vormen de illusie van rust terwijl het refrein vraagt om mee te schreeuwen. Julien neemt tussendoor even tijd om alle  mensen die Harlequin Fest mogelijk maken te bedanken. Het heerlijk dramatische nummer 'Several Crashes' sluit af.

Kid Harlequin

Ten Times a Million

Mandrake's Monster heeft z'n naam veranderd in Ten Times A Million. De band achter Vandenberg's Moonkings (opgericht door Adje Vandenberg. Bekend van Vandenberg's hit Burning Heart. Daarna speelde hij bij Whitesnake onder andere de gitaarsolo op wereldhit Here I Go Again). Ze werken samen met de producer van Nothing But Thieves voor het nieuwe materiaal. Ten Times A Million is geselecteerd voor de Popronde 2018.

De enthousiaste mannen van Ten Times a Million vinden het 'gewoon facking leuk' om voor het eerst onder hun nieuwe naam te spelen. Gevoelige songteksten op bombastische muziek. Het is een muzikaal zeer dynamische band die veel beweegd. Er zit een primeurtje in de set, namelijk 'When The Lights'. Hiervan staat er een teaser op Facebook en Youtube. Na een paar keer lief vragen krijgt zanger Martin tijdens laatste liedjes 'Good Times' en 'Clownface' participatie van het publiek. Ten Times a Million maakt toegankelijke eigenzinnige rock waar je geheid van gaat bewegen.

Ten Times A Million

Navarone

Headliner van Harlequin Fest 2018 is een de grootste rockbands van Nederland. Navarone is volop bezig met een nieuw album. Om tien jaar Navarone te vieren heeft de band dit jaar al een EP uitgebracht met twee gloednieuwe nummers, waaronder single Loud & Clear, met van alle drie de albums één akoestisch nummer. Ondertussen spelen ze bij Giel op radio Veronica de ene na de andere cover van bekende rockhits. Zoals de cover van Queen's - Show Must Go On waar zanger Merijn laat blijken een goede strot te hebben. 

De zaal is voor het eerst vanavond bijna vol. Vanaf de eerste paar noten gaat het publiek mee in de muziek. 'Smash´N Grab It' is een duidelijke favoriet, waar het publiek toepasselijk grijpbewegingen op maakt. Tijdens 'Wander' geeft zanger Merijn een paar keer met de hand aan hoe hard een bepaald stuk gezongen moet worden. Het publiek zingt hem precies na, en zingt op zijn commando heel zacht en heel hard mee. Men volgt dit direct op, waaraan je merkt dat de band het publiek voor zich heeft gewonnen. De set is veel te snel voorbij, gelukkig is nog één nummertje toegestaan. Navarone is te beschrijven als harde en dansbare rock. Na afloop valt te horen dat de band ive echt heeft overtuigd. Men gaat tevreden en bezweet nog een biertje doen. Met zo'n show mag je je terecht  één van de beste en grootste Nederlandse rockbands noemen.

Navarone

Navarone

Navarone

Special Steve's gitarist Satori

Ten Times A Million

Kid Harlequin's toetsenist David van Dorsten zorgt er voor dat de electronica live word gespeeld

Kid Harlequin's bassist Sander de Wit

Certain Animals

Black Mirrors publiek