Kid Harlequin speelt op de tweede editie van Club 3voor12 Rotterdam. We spreken Julien Graute vlak na de tour in de UK. Over nieuwe bandleden en een bandlid dat de elektronische invloeden nu live speelt. Over de plannen voor de tweede editie van hun eigen festival; Harlequin Fest. Over plannen voor nieuwe tours en wat ze verder dit jaar nog allemaal willen doen.

Hoe was de UK-tour?
Julien: De UK tour was super vet. We hebben negen shows door heel Engeland gespeeld. Van Schotland tot Canterbury. De tour hebben we afgesloten in Londen, met aansluitend een rustdag in deze prachtige stad. Die rust was welkom, want de rest van de tour was het gewoon stevig doorrijden. Toen we de ferry verlieten, moesten we meteen rijden naar de eerste club in Evesham. Deze routine volgde we iedere dag. Uitladen, spelen, inpakken en weer door naar de volgende show. Na twee dagen zat het ritme er goed in en liep de Harlequin machine geolied en soepel.

Na het overlijden van Bidi van Dongelen doet Juliën het boeken zelf. Met hulp van John Ruijter (3rd Machine)

Spelen jullie nu niet meer met backingtracks?
Nee! Onze muziek is een combinatie van muziek en elektronica. In het
verleden gingen we voor de meest praktische oplossing, Door middel van een laptop. Nu hebben we een nieuwe aanwinst, David van Dorsten. Die doet alles live. Dat is echt cool. Met zijn timing en visie brengt hij de muziek tot leven. Dat is belangrijk voor onze muziek. Het is heel gaaf om te zien en te horen, hoe wij muzikaal anders reageren met de vernieuwde situatie. Dat gaan we zaterdag ook laten zien. Het nodigt ook uit om meer te experimenteren met onze sound en songpartijen.

Wat zijn de plannen voor jullie eigen festival, Harlequin Fest?
De eerste editie was heel cool. We waren verrast door de opkomst voor een eerste editie van het festival. Baroeg vond het ook tof. Daarom is er op
zaterdag 9 juni de tweede editie. Dit jaar hebben we gekozen voor een
grotere headliner en dat is Navarone. Zij gaan Harlequin Fest 2 afsluiten. Het is tof om een festival te organiseren wat breed is qua sound en daar past Navarone goed bij. Rosalie en ik zijn nu volop bezig met Harlequin Fest naast Kid Harlequin. M'n bordje is best vol dit jaar. De enige twee namen die al bekend zijn, zijn Navarone en Mandrake's Monster. Met leden uit Vandenberg's Moonkings. Het is een erg gave band.

Het doet mij denken aan Queens of the Stone Age, Them Crooked Vultures
en Foo Fighters. Er worden ook nog Rotterdamse bands toegevoegd aan de line-up, juist om de lokale scéne te ondersteunen. Maar dat is voor nu nog even een verrassing.

Plannen voor een nieuwe tour? 
Ja! We willen in oktober weer gaan touren in Engeland. We zijn bij zes shows
in het Verenigd Koninkrijk teruggevraagd om weer te spelen. De clubs en zaaltjes toonden zich super gastvrij en je kan zien dat het land een ware bandcultuur bezit. Muziek leeft hier ook 24/7, met overal podia en gelegenheden om te spelen. Ik vind het leuk om mij ook te focussen op andere landen. Je merkt dat je op een ander niveau begint. Maar dan is het ook weer leuk om de band naar een nieuw niveau te tillen qua shows. We zijn ook van plan om terug te keren naar Duitsland en dit land meer te verkennen. Daar zijn al een aantal shows voor geboekt.

De eerste keer is altijd lastig. Als je eenmaal contacten opbouwt en ze vinden je cool, dan word je teruggevraagd. We hebben nu een aantal bevriende bands in Engeland. Daar proberen we een uitwisseling mee te regelen. Ik probeer voor een buitenlandse tournee altijd bands te zoeken waar wij bij passen en qua carrière verder zijn dan Kid Harlequin.

Zijn er nog plannen om een album op te nemen?
Dit staat zeker op de planning. We zijn erg benieuwd wat het creatieve
proces gaat doen in deze nieuwe groep. Deze zomer gaan we ons even terug trekken en focussen op nieuw materiaal. Er zijn genoeg ideeën, dus dat gaan we uitwerken. Of het een ep of album wordt zijn we nog niet uit. Dit jaar is het dus een combinatie van veel spelen, schrijven en in het najaar iets uit brengen. Druk, maar leuk! Het belangrijkste is dat de focus nu ligt op muziek maken.

Lees verder op 3voor12 Rotterdam