Goed om te zien dat er nieuwe spannende, dynamische en goede rocksong-schrijvers op staan. Met zeven bands van alternatieve rock tot prog pop tot hardrock. De meeste bands worden aangemoedigd met luide oerkreten. Podium Baroeg toont zich van zijn gastvrije kant met hapjes op de bar en een gezellige sfeer. Hopelijk zijn fans en bands dichter bij elkaar gekomen zoals organisator graag zou zien.

The Hearted heeft moeten dealen met twee vertrekkende leden. De eerste stappen worden nu gezet om de kar door te trekken. Vandaag missen ze de overtuiging die ze anders wel lijken te hebben. Goede nummers hebben ze zeker. Luister bijvoorbeeld naar een 'Jack Knife'. Misschien heeft het vroege tijdstip ermee te maken. 

De spannendste act van de dag is Playgrounded. De Grieken zijn naar Rotterdam verhuisd en zijn nu bijna klaar voor hun nieuwe album. Duistere, progressieve rock met ambient soundscapes en een DJ voor bijpassende bliepjes. De band past perfect in de donkere setting van Baroeg. Playgrounded neemt je langzaam mee richting hun speelgrond. 

Golden Caves is de sterkste act van de avond. Sowieso speelt de band de meest dynamische songs van de avond. Van stevige rock naar breekbare pop in één nummer. Zangeres Romy neemt je mee op reis. De rest van de band mag nog iets meer bewegen en spelen met het publiek. Als ze dat doen en nog meer sterke songs schrijven, dan gaan we zeker nog meer van ze zien. De visuals die ze in de clips en bij de albumpresentatie gebruikten, hebben ze niet nodig om nu al te overtuigen. Na afloop zegt iemand die normaal geen fan is van vrouwelijke zang, dat hij dit goed trekt. Organisator Julien is vlak na het optreden nog steeds overdonderd van Golden Caves en onderschrijft dat met een welgemeende 'Wow!'. 

Life's Electric is lekker bezig. Vorig jaar zijn ze 3FM Talent geworden na een aftershow van Muse waar ze zijn beland via een show met een coverband van de zanger op een trouwerij en via een Dumpert hit. Ze touren nu door heel het land met de Popronde.

Je merkt dat de band er zin in heeft. De band maakt Amerikaanse rock die gepolijster is dan de meeste rockbands in Europa, maar Life's Electric heeft songs waarbij je je niet kan verzetten. Wat een songs zijn 'Caterpillar' en 'King of Second Chances'. Ook live knallen ze uit de speakers. Als ze nog drie van dit soort knallers van songs hebben kan echt niemand om ze heen. Zanger Ferry kondigt het nieuwe album vandaag al aan.

Na de etenspauze knalt Fruits Of The Original Sin er in. Het internationale gezelschap uit Nijmegen / Rome en Düsseldorf speelt alternatieve rock zoals we die kennen van de eerste EP van Kid Harlequin. Harde alternatieve rock met industrial invloeden. Op de een of andere manier blijven de nummers live je nog net wat minder bij. Toch tof dat Kid Harlequin oogt heeft voor soortgelijke bands en ze naar Rotterdam haalt. 

Als eennalaatste speelt organisator Kid Harlequin. Je merkt duidelijk dat heel de zaal naar hun show uitkijkt. De band knalt er gelijk in met 'Itch' en 'Waste of Skin'. Sterke songs die je zo mee wilt schreeuwen. Halverwege wordt een aantal nieuwe songs van de laatste plaat 'Itch' gespeeld. Die laten de band van een iets dynamischere kant zien. Kid Harlequin weet 40 minuten lang te boeien. De nieuwe leden geven de band een ander gezicht maar zorgen met de backing-vocals voor meer energie en een nog interessantere show.

In de zomer speelde Kid Harlequin bij de Rotown Summer Sessions voor Nine Inch Nails. Toen deed de zanger van Order of The Emperor mee met 'Wish'. Aangezien die band vanavond ook nog moet spelen, kunnen ze dat dunnetjes over. Het publiek komt met z'n allen naar voren. De Emperor zorgt voor nog meer energie op het podium door enthousiast te springen en direct het publiek in te zingen en schreeuwen op dit rockende nummer.

Aan Order Of The Emperor de eer om het spannende rockfestival in Baroeg af te sluiten. De band pakt de hardrock aan met een moderne twist en zonder opsmuk. De afsluiter bouwt de songs zorgvuldig op vol met goede riffs om ze te laten exploderen met de sterk zingende en schreeuwende Emperor. Het snelle 'Won't Catch Me' zorgt voor een welkome aanvulling. Het tempo wordt er flink mee opgevoerd en de moshpit komt zonder hulp van de band op gang. Even later staan mensen met de handen om elkaar en naast elkaar te rocken. Het publiek schreeuwt om meer en zo krijgen we nog een mooie afsluiting van het nieuwe festival.

Harlequin Fest zorgt voor spannende en toffe opkomende gitaarbands die hun eigen stijl pakken. Laten we hopen dat nog meer mensen inzien wat voor sterke bands er allemaal zijn. Zodat de bands met nog meer luide oerkreten kunnen worden toegejuicht. Benieuwd wat Harlequin Fest volgend jaar in petto heeft.