Afgelopen zaterdag speelden de Haarlemse Rilan & The Bombardiers in het Patronaat. Deze avond zou in het teken staan van hun albumrelease, maar tijdens het concert bleek dat de band heeft besloten deze uit te stellen naar later dit jaar. Wél speelden ze al nieuw repertoire. Het voorprogramma van de avond werd verzorgd door de Amsterdamse rapper Jay-Way.

Jay-Way toont enorm doorzettingsvermogen

Jay-Way is nog een vrij nieuw gezicht binnen de Nederlandse hiphopscene. In oktober 2017 bracht hij zijn EP No Life No WiFi uit en was in diezelfde maand met band te zien en te horen bij 3voor12 Radio. Zijn lyrics zijn gevoelig en gaan niet over seks, drugs en rock ’n roll. ''The only kid in Amsterdam that never smoked a joint'', zo luidt een van zijn teksten dan ook.

Deze avond staat Jay niet met band maar met producer Fabrix in het Patronaat. Het is de eerste keer dat hij hier optreedt. Vol enthousiasme maakt hij zijn entree, maar het contact met het publiek verloopt moeizaam. ''Obviously, this is a whole new crowd to me'', concludeert hij zelf.

Met opzwepende lines probeert Jay de massa mee te laten joelen, maar hij gaat hierin niet heel tactisch te werk. De melodieën en ritmes die hij gebruikt zijn te lang en te moeilijk. Toch geeft hij niet op. Als hij halverwege de set nog steeds niet de respons krijgt die hij wil bereiken, onderbreekt hij heel even de show: ''I need your energy!'' Hij herhaalt een wat makkelijkere melodie totdat hij de mensen zo ver krijgt dat ze mee zingen en rapt er vervolgens overheen. Het lijkt langzamerhand te werken en als Fabrix beats inzet komt de zaal eindelijk op gang. Mensen beginnen te dansen en volgen zelfs zijn ophitsingen.

Aan het eind van de set klinkt er al een stuk enthousiaster applaus dan toen hij opkwam. Petje af voor Jay-Way; dankzij zijn eigen gedrevenheid en performance skills heeft hij binnen een half uur een propvolle zaal die onbekend met hem was toch enigszins weten op te warmen voor de hoofdact van de avond.

Rilan & The Bombardiers geven alles wat ze hebben

Rilan en zijn compagnanen komen direct bij het eerste nummer binnen met veel energie. Vanaf dat moment is de toon voor de rest van de avond gezet. Vol overgave en enthousiasme stort de band zich op de setlist, die grotendeels bestaat uit materiaal van het nieuwe album dat deze avond gereleased zou worden. Helaas meldt Rilan dat de officiële release is uitgesteld tot augustus/september, ''vanwege de tijd en liefde die we in het maken van dit album hebben gestoken''.

Het maakt de sfeer er niet minder om. Heel het publiek geniet op z’n gemak van de muziek; zowel jong als oud luistert aandachtig of danst de benen van het lijf. Vooral bij de onlangs uitgekomen single I Believe en het geliefde Supernatural wordt er uitbundig meegejoeld. De band is flink op dreef en speelt strak. De tonen van het ene nummer zijn nog niet uitgestorven en hoppakee, moeiteloos wordt het volgende nummer ingezet. Met het grootste gemak bereikt Rilan spatzuiver zijn hoge uithalen. Dat er goed op elkaar ingespeeld is, wordt nog eens extra benadrukt tijdens een glansrijk solomoment van gitaristen Tim en Azim. De hele set lang zit het energielevel op de volle honderd procent. Deze avond is sowieso al een mijlpaal voor de band. ''Dit is onze allereerste uitverkochte show!'' roept Rilan tussendoor dankbaar naar het publiek. Ons allereigen fotograaf Jaap Kroon komt dat dan ook mooi met zaal en al vastleggen.

Zal de band ook uitverkopen in Paradiso? Het zou in elk geval verdiend zijn, want één ding is zeker: niet vol bewondering toekijken en stilstaan bij Rilan & The Bombardiers is een grote uitdaging.

Meer concertrecensies lezen? Dat kan!