Afgelopen vrijdag 26 januari was het dan eindelijk zover, hiphopband Traudes gaf zijn eerste EP ‘CRLS en GRLS’ (curls and girls) uit. Om dit te vieren speelden ze diezelfde dag een releaseshow in de bovenzaal van de Melkweg.

Voordat de Haarlemse/ Amsterdamse band iets over half negen het podium van de afgeladen zaal betreedt, klinkt er een stuk spoken word door de speakers waaruit blijkt dat de bandleden donkere periodes hebben gekend van drank, drugs en break-ups. Thema’s die de gedurende avond voortdurend terugkeren in de nummers, maar de muziek is verre van zwaarmoedig.

De sfeer zit erin

De sfeer zit er namelijk direct goed in wanneer ze openen met de single 'Back Down', die hun EP voorafging. De bandleden hebben er zichtbaar zin in en het publiek klapt gewillig mee. Al in het eerste nummer gooit gitarist Cis Kroezen er een scheurende solo uit en besluit frontman Benjamin Traudes zijn jasje toch maar uit de doen.

Tijdens het nummer ‘Pretty World’ speelt bassist Bas Veens heerlijke funky en groovy basslijnen en worden de heupen van de bezoekers steeds losser. De titeltrack van de EP is eveneens een voltreffer en de G-funk-achtige synths die Max Anglionin speelt doen vermoeden dat de band zich niet alleen laten inspireren door Eminem maar ook goed haar zijn mentor Dr. Dre hebben geluisterd.

Muzikale beheersing

Tijdens ‘I Don’t Love You’ krijgt back-up vocaliste Frederieke Kroone de ruimte om haar zangkwaliteiten te tonen terwijl frontman Benjamin zelf tussen het publiek springt om even mee te dansen. Om het geheel af te maken gooit drummer Elian van Buuren er nog een strakke drumsolo uit.

Traudes toont zich een échte band die goed op elkaar is ingespeeld waarbinnen ieder lid zijn of haar moment kan pakken, maar dit wel altijd in dienst van het grotere plaatje doet. Het maakt de door Loek van der Grinten geproduceerde nummers muzikaal gezien ontzettend rijk.

De grootste muzikale verassing moet dan nog komen, want tijdens ‘Amsterdam’ laat frontman Benjamin Traudes zien dat hij naast rappen ook vocaal veel in zijn mars heeft. Zijn zangstem is bijna opera-achtig en het is duidelijk dat hij de nodige ervaring heeft opgedaan op de zangopleiding van het Conservatorium.

Niet snel daarna verlaat de volledige band het podium en wordt er door de aanwezigen massaal ‘we want more’ gescandeerd. Al vlug keren de heren en dame weer terug en kondigen ze aan dat ze als verassing een cover van ‘Mercy’ van Duffy hebben ingestudeerd. Het is een vrije interpretatie te noemen. Het enige herkenningspunt zijn een paar zinnetjes uit het oorspronkelijke refrein. Traudes heeft het helemaal naar zijn eigen hand gezet en er een duet van gemaakt.

Om de avond af te sluiten knallen ze nog één keer hun doorbraak ‘Back Down’ er doorheen om vervolgens te worden beladen onder applaus, confetti en rozen. Eerder tijdens het concert gaf frontman Benjamin al aan dat hij het een eer vond om in een uitverkochte bovenzaal van de Melkweg te spelen en sprak hij de wens uit om volgend jaar in de grotere, Oude Zaal van de Melkweg op te treden. Het jaar is echter nog jong en als Traudes op deze toer doorgaat verwachten wij dat ze die wens dit jaar al in vervulling gaan brengen!