Eind maart maakte Edit bekend dat een nieuwe editie financieel niet haalbaar was. Veel Haarlemse festivalgangers zagen Edit Festival als een thuiswedstrijd, de teleurstelling was dan ook groot. Drie Haarlemse jongens uit de muziekwereld gingen niet bij de pakken neerzitten en bedachten een idee voor een nieuw festival. Twee maanden de tijd hadden ze, om een nieuw festival uit de grond te stampen. Een megaproject. 3voor12 Noord-Holland spreekt met een van de organisatoren, Mike Ravelli, over hoe ze het allemaal voor elkaar hebben gekregen.
Project Veerplas: een intiem, lokaal festival vol creativiteit, gekkigheid en gezelligheid. Dat is het plan van de organisatie achter het nieuwe Haarlemse dancefestival aan de Veerplas, dat op 10 juni Edit Festival zal vervangen.
Er zijn nog een kleine twee weken voor het festival begint. Hoe gaat het met de voorbereidingen?
“Vanaf het moment dat we besloten het festival te organiseren, hadden we nog maar twee maanden. We moesten toen eigenlijk alles nog opzetten. Die twee maanden zijn erg snel gegaan. Volgende week beginnen we al met de opbouw. Als ik het zo zeg, komt dat al wel heel erg dichtbij allemaal.”
Gaat alles op tijd af zijn?
“Ja natuurlijk. De productie staat in principe wel, nu is het gewoon zaak om de rest van de kaartjes te verkopen. We gaan heel goed moet ik zeggen. Op 12 april ging de kaartverkoop van start en waren er binnen één week al meer dan 1000 kaarten verkocht. We verwachten uiteindelijk zo’n 3000 kaarten te verkopen.”
Na 5 jaar is Edit Festival gestopt. Ze konden het financieel niet rondkrijgen. Kan je iets meer vertellen over waarom ze moesten stoppen?
“Wat ik erover weet is dat zij een heel duur festival hadden met een dure line-up en dure podia. Ze wilden echt een soort nationale speler zijn onder de festivals. Ik denk dat het daardoor uiteindelijk niet helemaal meer rondgebreid kon worden.”
Hoe kan het dat jullie het wel financieel rond kunnen krijgen?
“Wij hebben de intentie om het festival meer lokaal te houden. We hebben natuurlijk wel internationaal bekende artiesten zoals bijvoorbeeld Benny Rodrigues. Maar we wilden ook een groot deel van de line-up vullen met artiesten die uit Haarlem en omgeving komen. Eigenlijk vinden we dat we nog steeds te weinig talenten hier uit de omgeving een podium kunnen geven. We moesten een beetje een balans vinden tussen de jongens die echt nog moeten groeien en een Benny Rodrigues die al een naam heeft. We moeten uiteindelijk wel kaarten verkopen.”
Hoe is de verhouding van nationale en lokale artiesten?
“Het festival is een platform voor lokaal talent gecombineerd met (inter)nationale helden. We hebben vijf stages. Op al die stages is de programmering van lokale en nationale artiesten eigenlijk wel 50/50. De vijfde stage Funky vinyl & BORRLS hebben we op het laatste moment kunnen toevoegen, omdat het zo goed ging. Het muziekgenre van deze stage is indie disco en dus weer gericht op een aparte doelgroep. We vonden dat we de kans niet konden laten liggen om ook deze stage toe te voegen. Binnen het dancefestival willen we zo breed mogelijk programmeren. Er wordt ook met vinyl gedraaid op deze stage, waardoor je hele coole muziek krijgt en dat is toch wel echt weer heel anders dan bijvoorbeeld de Nineties- of Popcornstage.”
Hoe gaat het terrein er straks uitzien?
“We willen een veel intiemer festival zijn, dus minder groots en wijds opgezet. Het moet gezellig en knus zijn maar wel met kwaliteit, dus een goede productie. De opbouw van de stages bestaat uit een klavertje vier. Je komt binnen via de steel. Elk blaadje is een area. In het hart staat ook nog een kleine area, hier vind je ook de foodafdeling. De stages die gehost worden door Waus, Popcorn en Haerlemsch finest staan allemaal buiten en Stoepkrijt staat binnen. We hebben twee feestjes op het strand en twee op het gras.”
Wil je meer weten over Project Veerplas, de line-up en tickets? Check vooral even de site of facebookpagina.