Phoam bestaat uit vijf muzikanten die hun leven helemaal inrichten rondom de band. Een jaar geleden sprak 3voor12 Noord-Holland met drummer Daniel Smienk over het ontstaan van de band en de toekomstplannen. Nu we de band weer spreken, lijken die plannen werkelijkheid te worden.

Sinds het vorige interview met 3voor12 Noord-Holland is er veel gebeurd. Festivals in Duitsland, de finale van de Amsterdamse Popprijs, de  release van de eerste track en jullie wonen en oefenen nu in een monumentaal pand... missen we nog iets?
Daniel: "Dat is eigenlijk wel ons jaar in de notendop!"

Wat vond je het bijzonderst?
Daniel: "Dat we heel veel leuke mensen hebben ontmoet waar we nu mee samenwerken en dat we een hechte familie zijn geworden."

Daar speelt het samenwonen natuurlijk een belangrijke rol in. Hoe rock 'n' roll is het leven bij jullie thuis?
Woody: "Op sommige avonden, vooral na gigs, kan het er behoorlijk hard aan toe gaan. Het is bizar vet om dit mee te mogen maken, echt een jongensdroom die uitkomt!"

Is dit wat de band nodig heeft?
Woody: "We hebben nu een plek om samen te leven en ons artistiek te uiten. Het is ver van de bewoonde wereld en de ideale plek om ons terug te trekken en te focussen op de band."

Gaat het daardoor harder met Phoam?
Daniel: "We kunnen veel meer tijd steken in de band door het huis. Doordat iedereen ernaast nog werkt of naar school gaat kunnen we er helaas nog niet écht fulltime mee bezig zijn, maar het levert zeker meer op dan toen we nog niet samenwoonden."

van links naar rechts: Woody, Stanley, Daniel, Roy en Denzel, tijdens de vorige trip naar Duitsland.

De toekomstvisie van drummer Daniel Smienk, een jaar geleden:
"We willen graag een groot publiek bereiken. Niet alleen binnen Nederland maar ook naar het buitenland. Veel spelen, veel schrijven en vooral blijven doen wat we leuk vinden: Met z'n allen muziek maken.

Het liefst ook in een eigen dikke studio zodat we altijd onze gang kunnen gaan wanneer we maar willen en alles direct kunnen opnemen. Waar we ook steeds meer van blijven leren. Dus voornamelijk onszelf blijven ontwikkelen en groeien."

Waar werken jullie het meest naartoe?
Daniel: "Momenteel werken we aan een dikkere live set en nieuw materiaal. Er komt weer een rij optredens aan waaronder Woodlands, Spelen voor de GRAP, Goodvibes Festival, Uit Je Bak Festival en een aantal shows in Duitsland.

Met als hoofddoel?
Daniel: "We willen natuurlijk richting de grotere podia en festivals."

Dat lijkt met de show van vanavond al goed te lukken! Spelen met White Lies in de nieuwe Victorie, hoe hebben jullie dat gefixt?
Daniel: "Ik werd gebeld door de programmeur van Victorie met de vraag of wij het tof zouden vinden, waarop ik meteen ja zei eigenlijk."

Redelijk soepel dus?
Daniel: "De programmeur heeft ons eerst voorgelegd bij het management van White Lies en zij wilden ons graag als supportact hebben."

Wat ging er door jullie heen?
Roy: "Ja, te gek natuurlijk! Super dat we voor hen mogen openen."

Doen jullie bij zo'n bijzondere show iets anders dan een regulier optreden?
Denzel: "We repeteren wat geconcentreerder vooraf, maar in essentie doen we altijd lekker ons ding."

Met welke artiesten zouden jullie nog meer graag het podium delen?Daniel: "Klangstof!"
Stanley: "Foals."
Woody: "Marco Borsato! Haha."
Roy: "Tame Impala."
Denzel en Roy in koor: "Soulwax!"

Waarom Soulwax?
Roy: "Vooral omdat we dan helemaal uit onze pan kunnen gaan op Soulwax, haha!"

Vanavond speelt Phoam als supportact bij de show van White Lies in Podium Victorie. De festivalshows en de Duitse tourdata vind je op de Facebook-pagina van de band.