Rimboe Riddim, zo heet de allereerste EP van KD Soundsystem, die dit voorjaar is uitgekomen. Op de EP staan acht tracks met een sound van reggae, dancehall en afro beat.

Het soundsystem uit Haarlem bestaat uit MC Power, zangeres Zoë, danseres Samira en producers Ruben en Addik. Je zou het misschien niet verwachten, maar de muzieksmaak van de vijf loopt best wel uiteen: van Eminem tot Major Lazer. Ruben: “Als groep zijn we heel divers, we hebben verschillende smaken. Toch zien we veel overlap in de muziek die wij tof vinden: het moet een bepaalde warme en rauwe energie hebben.” Addik: “Onze EP vertelt een verhaal en het neemt je mee langs verschillende smaken en culturen. We hebben dan ook iets kunnen creëren dat onze verschillende muzieksmaken reflecteert.”

Eminem - The Slim Shady EP (1999

MC Power: “Toen ik 15 was, liep ik een krantenwijk. Ik had toen een discman waar ik dit album grijs op draaide. Met muziek doe ik alles, zelfs het meest vervelende klusje. Iedereen luisterde in die tijd naar dat album. Mijn favoriete plaat is 97 Bonnie and Clyde. De manier waarop hij een verhaal vertelt in dat nummer is geniaal. Hij zit namelijk met zijn dochter in de auto, achterin ligt het lijk van haar overleden moeder dat hij in het water gaat gooien. Hij geeft antwoord op de vragen die zijn dochter hem stelt. Hoe Eminem in dat nummer beschrijft hoe zijn dochter op de situatie reageert, is heel goed gedaan. Ik werk zelf ook met kinderen en dit nummer raakt me. Het is best wel een heftig nummer, maar hij brengt het heel speels. Eminem is één persoon maar hij weet de verhalen in zijn nummers zodanig te vertellen, dat het lijkt alsof er meerdere personen zijn. Het is haast een beetje cartoonachtig met al die stemmetjes. Dan moet je wel echt een master brein hebben.”

Shakira – Laundry service (2001)

Samira: “Omdat ik een dansopleiding heb gevolgd, heb ik altijd al geluisterd naar de meest uiteenlopende muziek. Van klassieke muziek tot Michael Jackson en UB40. Ik ben vooral door Shakira en Beyoncé gaan dansen zoals ik dat nu doe. Ik weet niet precies waarom, maar dit album van Shakira luister ik nu helemaal plat. Ze is gewoon geil. Ze is niet alleen een hele mooie vrouw, ze klinkt ook heel mooi. Ze klinkt dansbaar en sexy. De Spaanse taal vind ik sowieso geweldig, dat is op zich al dansbaar genoeg. De muziek van Shakira is de muziek die ik het meest voel en waar ik het liefst op dans. Ik dans zelfs onder de douche op de muziek van Shakira. Ondanks dat ik maar een heel klein douchehokje heb.”

"De diversiteit van The Black Eyed Peas heeft ons erg geïnspireerd."

Ruben

The Black Eyed Peas – Monkey Business (2005)

Zoë: “Dit album hebben we heel veel gedraaid tijdens onze reis in Zuid-Afrika. On the road hebben we het vaak over welke muziek we leuk vinden. The Black Eyed Peas vonden we allemaal vet vroeger. Ook zagen we veel overeenkomsten. Zij zijn namelijk heel divers, wij ook.” Ruben: “Het album luisterde ik vroeger al volop. De nummers die in elkaar overlopen, maken het album tot één geheel. Maar ook de rapteksten en de 'club'-liedjes, die hiphop de club in hebben gebracht, zijn geweldig. Vroeger was dit een hele vette groep. De tracks op het album zijn divers qua tempo en het soort beats. Dat was origineel, zeker voor de hiphop. Vanaf het moment dat ik het energieke nummer Pump It luisterde, wist ik wat samples waren. Ook wij samplen nog steeds veel. De diversiteit van The Black Eyed Peas heeft ons erg geïnspireerd. Ze kunnen dansen, rappen en zingen. Dat willen wij ook met KD Soundsystem.”

Fatboy Slim – You’ve come a long way baby why try harder (1998)

Ruben: “De muziek van Fatboy Slim is toegankelijk en origineel en heeft toch een bepaalde rauwheid over zich heen. De hiphop-, rock- en UK-achtige nummers op het album, zoals Rockafeller Skank, Praise You, Brimful of Asha, alles is echt dope!” Addik: “Het album is heel energiek en origineel. Fatboy Slim haalt veel uit de drum and bass en breakbeat-achtige scene. Het heeft veel raakvlakken met onze muziek.”

Major Lazor – Guns don’t kill people lazers do (2009)

Addik: “Ik heb een tijdje met Ruben samen in huis gewoond. We waren toen net begonnen met KD Soundsystem. We draaiden echt alles van A tot Z, omdat we nog heel erg zoekende waren naar de juiste sound. Op een gegeven moment kwam ik thuis met het allereerste album van Major Lazer. Ik gaf aan Ruben en zei dat hij het moest luisteren. Uiteindelijk hoorde ik hem beneden muziek maken en toen dacht ik: oh kijk, dit gaat echt de goede kant op. Het album is zo uniek en veelzijdig, maar het is toch ook weer zo herkenbaar. Het is echt mijn meest favoriete album ooit.” Ruben: “Major Lazer volgen we al vanaf dag één. Vanaf de eerste platen van Diplo waren we al fan. Deze held combineerde in het allereerste Major Lazer-album de elektronische sound met de 'ghetto' geluiden uit de reggae en dancehall. Dit album was heel erg vernieuwend en heeft ons echt geïnspireerd bij het maken van onze eigen muziek.”

Benieuwd naar de eerste EP van KD Soundsystem? Je kan het hier luisteren. Op korte termijn zullen er trouwens nog twee singles uitkomen. Tijdens het fotomoment voor dit artikel kon Ruben er niet bij zijn. Maar het Haarlemse soundsystem een keer compleet zien, kan uiteraard. Op 2 juni staat KD Soundsystem op het zomercarnaval in Berlijn. Check voor informatie over andere shows de facebookpagina.