Surf Aid-Kit, de zomerse en tikkeltje psychedelische sixties surfband uit Amsterdam keert terug naar haar roots. Nadat de band samen met zangeres Valerie Lamers een tijd lang de jaren zestig naar menig podium in Noord-Holland heeft gebracht, gaat de band binnenkort verder als instrumentale groep. Op woensdag 15 augustus staat de band samen met PONCHO en Tom Catnip op het podium van Club 3voor12 Noord-Holland bij Woodstock in Bloemendaal. Wij spraken de band over haar favoriete platen en de keuze om terug te keren naar hun instrumentale roots.

In 2017 plaatsten wij een interview met de band over hun EP 'Matahari Kembali'. Ze waren er toen nog van overtuigd dat de toevoeging van een zangeres het plaatje compleet zou maken: "We hebben eerst een tijdje met bijna alleen instrumentale nummers opgetreden. Dat ging prima en het publiek reageerde er goed op. Toch is het voor de afwisseling leuker om ook een vocalist bij de groep te hebben."

Maar daar is de groep nu toch op terug gekomen. ,,Achteraf bleek dit toch niet helemaal de juiste keuze'', vertelt bassist Sem Egter van Wissekerke: ,,We hadden het gevoel dat we onze live sets teveel opdeelden door met een zangeres te spelen. Het was altijd voor de helft met een zangeres en voor de helft instrumentaal. Vaak kwamen mensen net een beetje in de instrumentale vibe en dan verstoorden we dat door weer een nummer met zang te spelen. We willen nu gewoon een duidelijke richting geven aan de band. Dus vandaar de keuze om weer volledig instrumentaal te gaan. We willen één pad bewandelen.” Valerie was er dan ook niet bij voor het interview, maar ze zal 15 augustus nog een laatste keer optreden met Surf Aid-Kit bij Club 3voor12 Noord-Holland. Tijd voor de favoriete platen van de band!

De keuzes van leadgitarist Rouzy Portier: Johnny Burnette and the Rock ’n Roll Trio

"Ik zat hiervoor in een rock’n roll bandje en dit is één van de gitartisten die mijn eigen gitaarspel het meest heeft beïnvloed. Ook in Surf Aid-Kit hoor je veel van Johnny Burnette terug in de gitaarriffjes. Rock’n roll en de surfmuziek kwamen een beetje tegelijkertijd op en op deze plaat hoor je duidelijk het verband tussen de twee. De klank op deze plaat is ook echt heerlijk en een van de belangrijkste onderdelen van de surfsound.”

Black Sabbath – Paranoid

“Het klinkt misschien een beetje cliché, maar mijn vader draaide deze band altijd,  dus dit was mijn muzikale opvoeding. Ik herinner me nog steeds de eerste keer dat ik Master of Reality hoorde. Ozzy Osbourne hoest in het begin en dat gaat dan over in echo en dan komt die dikke gitaar er bovenop. Dat is me altijd bijgebleven. Ik heb voor Paranoid gekozen in plaats van Master of Reality, omdat hier Planet Caravan op staat. De stem van Ozzy Osbourne door de Leslie-box is echt heel vet.”

The Ventures – Surfing

“Dit is een surfplaat die je niet kan missen. The Ventures was Amerikaans in tegenstelling tot bijvoorbeeld The Shadows. De band heeft echt die Californian surf sound. Door deze plaat ben ik echt van surfmuziek gaan houden. Het is ook geïnspireerd door indo-rockers, dus het zit erg dicht bij mijn eigen roots. Ik heb deze plaat van mijn opa gekregen samen met een heleboel andere platen, maar dit blijft toch echt mijn favoriet.”

De keuzes van Ritmegitarist Mika van Moorselaar: George Benson – Breezin’

“George Benson heeft echt een eigen geluid. Je weet gewoon direct dat het George Benson is als je iets van hem hoort. Alles klinkt heel makkelijk en soepel, maar dat is het vaak niet. De sfeer is ook heel lekker en hij weet echt een verhaal te vertellen door bepaalde melodieën steeds terug te laten komen. Ookal heeft George Benson vrij weinig met surfmuziek te maken, het verhalen vertellen met melodieën is ook heel belangrijk in surf.”

The Treble Spankers - Araban

“Dit is  een surfplaat, maar dan van een Nederlandse surfband. Ze waren vooral actief in de jaren ’90 en hebben de surfmuziek hier groot gemaakt. De gitarist ‘Phantom’ Frank Gerritsen werkt als beveiliger bij de Pacific in Amsterdam. Onze bassist Sem kwam daar vaak en we kenden hem allemaal wel een beetje. We hadden hem op een gegeven moment uitgenodigd om ons wat tips te komen geven. Daarna hebben we nog het voorprogramma gedaan in de Pacific voor de Phantom Four, Phantom Franks nieuwe band. Dit is vooral voor ons als Nederlandse surfband een grote inspiratiebron. Het is daarnaast ook nog echt een hele dikke plaat. Ondanks de kleine surfscene hier in Nederland, laat deze plaat zien dat we zeker wat te bieden hebben.”

De keuzes van basgitarist Sem Egter van Wissekerke: Pulp Fiction Soundtrack

''Toen Pulp Fiction in 1994 uitkwam, zorgde dat ervoor dat surfmuziek weer even in de spotlight kwam te staan. Mensen gingen ook weer meer Instrumentale muziek waarderen. Er stonden voor het eerst weer instrumentale nummers in de Top 40. Misirlou is ook door deze film een gigantische hit geworden. De versie die je voor de film hoort, is een heropname. Het origineel is ook een stuk relaxter dan de film versie.”

Surfin’ Wild

“Dit is een verzamelalbum van een heleboel onbekende Amerikaanse surfbands. Er staan een paar flinke missers op, maar er zitten ook een paar pareltjes tussen, bijvoorbeeld Steel Pier van The Surf Teens. Ik heb het hele internet afgezocht naar sommige bands op deze plaat, maar meestal vind je niet meer dan een foto. Mede daardoor is dit een van mijn favoriete platen.”

Phantom Surfers en Dick Dale – Conquer Your World

“Ook een hele gave plaat vol met de klassieke Dick Dale sound zoals we hem kennen. Het is supergave surf, er zit veel energie in en Dick Dale is natuurlijk een van de grootheden binnen de surfscene. Mijn favoriete nummer van de plaat is The Lonely Matress, de laatste track van kant A. Één minuut en vijftig seconden aan hele energieke surf en Dick Dale op zijn allerbest.”

De keuzes van drummer Dirk Schonk: Billy Nicholls – Would You Believe

''Deze is in ’68 uitgekomen op Immediate Records. Dat label is opgezet door de manager van The Rolling Stones. Zij hebben Billy Nicholls ingehuurd om een Brits antwoord te geven op Pet Sounds. Vervolgens heeft Billy Nicholls deze plaat samen met leden van de Small Faces opgenomen. Het heeft een hele rauwe, maar typisch Britse sound. Als je naar dit album luistert, dan hoor je echt de straten van London.''

Antonio Carlos Jobim – Wave

"Dit is een hele goede bossa nova plaat. De eerste keer dat ik dit album hoorde, was ik gelijk verslaafd aan de hele zachte productie. Het klinkt ontzettend luchtig en is erg sfeervol. De plaat neemt me mee naar een Braziliaans strand ergens in de jaren ’60 als ik ernaar luister. Ik houd als drummer heel veel van bossa nova grooves en dit is mijn aboslute favoriet."

Air – Moon Safari

"Dit album heb ik in 2012 op mijn iPod gezet voor ik op vakantie ging. Ik heb het de hele reis lang op repeat gehad. Het heeft ook weer zo’n heel luchtig en sfeervolle vibe en is een prachtige mix tussen elektronica en akoestische intstrumenten. Het is ook een bijna instrumentale plaat. Air heeft mijn interessse in deze kant van de muziekwereld ook zeker gestimuleerd."

Surf Aid-Kit doet dit najaar mee aan Popronde, hét rondreizende muziekfestival van Nederland. Op 13 september is Surf Aid-Kit live te zien in de Opera in Nijmegen, en op 28 september in het Underdog Café in Eindhoven. Surf Aid-Kit nog één keer te zien samen met Valerie. Woensdag 15 augustus spelen ze nog een laatste keer samen met zangeres Valerie tijdens Club 3voor12 Noord-Holland bij Woodstock in Bloemendaal. Entree is gratis dus geen reden om niet te komen dachten wij zo. Klik voor meer informatie hier.