Het aantal dames dat op de podia staat of achter de schermen werkt, is nog altijd vele malen kleiner dan het aantal heren. Maar rocken doen ze er zeker, die dames. En wat ons betreft mogen ze ook best wat meer in beeld. Daarom bieden we iedere maand een ander vrouw in de muziekindustrie een online podium. En laat ze zien wat haar zoal bezig houdt.

Jojanneke van der Veer

Naam: Jojanneke van der Veer

Werk: Alles wat ik leuk vind!

Werkt voor: mezelf als WANNABEASTAR en alles daar omheen m.b.t. muziek, productie en art direction. Daarnaast draai ik ook nog plaatjes onder DJ Wannabe A Star, Stella “Sudden-Death” Star en mijn nieuwe prettig gestoorde dj duo “The Shamelips” aka DJ Wannabe A Star & Santina Runaway.

Bezig met: WANNABEASTAR (live) en nieuwe uitbreidingen van de show, dj-en en dierenrechten.

 

En dan start je ineens een meidenband. Met een contract van Sony op zak ging ik aan de slag voor een coveralbum en een volledig nieuwe live show. Niet omdat ik jongens niet leuk vind, integendeel, maar juist om te laten zien dat vrouwen net zo cool en goed zijn. Ik hou wel van statements maken, stigma’s doorbreken, activistisch rebelleren en voor de rest ben ik eigenlijk doodnormaal.

Dit project moest ook meer omvatten dan alleen een pro-vrouwen statement. Ik ben dol op kunst en mode, dus het moet er ook tof uitzien. Ik ben zelf ontzettend fan van pop-art en daarom moest mijn nieuwe bandformatie ook in een lekker poppy jasje worden gestopt. Uiteraard werd Bas Kosters ingeschakeld, om te gekke stage-outfits te ontwerpen en ontfermde hij zich over de bandshirts, die binnen een paar shows waren uitverkocht. Met videokunstenaar Alex Kaseta bedacht ik poppy videoclips met de onderliggende gedachtes: het moet vet zijn, zonder dat je continu op allerlei misvattingen wordt gewezen.

Zoals voorbeeld de eerste video, die we lanceerden voor de singel 'Last Night A DJ Saved My Life'. Het originele disconummer toverde ik samen met Robin van Loenen om in een twee minuut durende punk beuker. De video werd een prikkelende naaktloop clip over de Amsterdamse wallen. Samen met mijn bassiste Dorien, knotsgekke performer Marjo, mijn bestie Monsieur Plastique en ikzelf liepen we naakt te joelen over straat. Dit als stil protest tegen de huidige vertrutting en preutsheid, die ik steeds meer zie opkomen om me heen.

Ondertussen zijn we een jaar en een heleboel shows verder. Ik kan je vertellen dat onze live shows bijzonder veel mannen aantrekken. Naast dat we met vier meiden een dikke coverset van bijna een uur spelen, worden we vaak vergezeld door twee danseressen, die een knap staaltje paaldansskills hebben. Niet alleen is het publiek verbaasd dat we ook echt goed kunnen spelen, tevens zijn ze verbaasd dat wij net zo hard mee feesten op het podium als zij in het publiek. Het is simpelweg een feestje! Ik mag dan ook van geluk spreken dat ik met al deze fantastische vrouwen keer op keer het podium mag delen. Want eerlijk is eerlijk, zonder al dat heerlijk dartelende vrouwelijke schoon om me heen, zou de WANNABEASTAR liveshow echt niet zo spannend zijn.