Uit Je Bak Festival is een kleinschalig festival, maar absoluut een van de pareltjes. Midden in het centrum van Castricum ligt het Willem de Rijkepark en vanaf een afstand is al te horen dat het tijd is voor Uit Je Bak. Ook voor de 12e editie hebben de vrijwilligers van dit zomer festival weer flink uitgepakt. Zo spelen EUT, Tape Toy en Knarsetand, maar er is ook aandacht voor kunst en cabaret.

Tape Toy staat er om bekend zalen op z'n kop te zetten. Geheel volgens traditie doen zij dit ook op het hoofdpodium, waarbij het zelfs zo is dat het regent voor én na hun optreden, maar niet tijdens. Vanuit het plezierige Tape Toy valt men ineens in Moves, een Nederlands-Spaanse band. Het is indrukwekkend, maar wat aan de zware kant. De donkere klanken worden vergezeld door de diepe, rauwe stem van frontvrouw Jacqueline Seligmann. Hier en daar valt een spetter, maar verder blifjt het droog. 

Met veel variatie in de programmeering, ontkomt het publiek er niet aan een beetje door de gehele muzikale wereld te worden getrokken. Na Moves bevindt men zich ineens bij Black Acid - alternatieve trap met punk in de mix, zoals de mannen het zelf omschrijven. Het optreden lijkt een gigantische misser. Vier jonge honden dwalen een beetje rond de vijfde man, verstopt achter zijn DJ-tafel. Er wordt het podium af en weer op gestapt. Ze ogen onzeker en verdwaalt, waardoor het in het begin nog onduidelijk is of dit de soundcheck is, of toch niet? Een deel van het publiek blijft hangen, maar de rest druipt ongeinteresseerd af. Na een minuut of 15 gaan de mannen echter toch nog los. 

Een echt feestje is er wel meteen bij Reino. De Haarlemse band brengt vanaf de eerste noot meteen weer leven in de brouwerij. Het echte hoogtepunt is waarschijnlijk EUT. De band weet iedereen om haar vinger te winden en van begin tot het eind is het publiek geboeid. EUT geeft dan ook alles en breekt bijna het poduim af. Aan de ene kant van de mensenmassa staat iemand te gebaren naar de andere kant van de massa: "Zijn goed hè?" lijkt gezegd te worden. 

De mannen van Starfish zijn oude bekenden. Tijdens een van de eerste edities van Uit Je Bak mochten zij openen op het Koffiehuispodium. Nu staan ze er dus als afsluiter. Voor het publiek zijn het ook geen vreemden; de band komt uit de regio en speelt veel en vaak in de omgeving. Men is in grote getalen op de funky reggae sounds afgekomen en frontman Mats Admiraal hoeft maar een keer te vragen of het publiek dichtbij wilt komen. Dansend neemt men afscheid van het kleine podium. 

Knarsetand - welke we helaas hebben moeten missen - zet het feestje voort en met een klapper wordt Uit Je Bak afgesloten. Voor als je het gemist hebt, of nog even terug wilt kijken, check hier ons uitgebreide fotoverslag.