Zoals elke zelf respecterende surfband heeft Surf Aid-Kit goed geluisterd naar Dick Dale, The Ventures en The Shadows. Wat de Amsterdamse band unieker maakt zijn de oosterse invloeden, meegenomen uit Indonesië door leadgitarist Rouzy Portier. Op 29 maart komt de eerste EP uit: 'Matahari Kembali', een plaat geweid aan de terugkerende zon.

De vier jongens ontmoeten elkaar op de artiestenopleiding van PACT Amsterdam. Al snel wordt er besloten om surfmuziek te gaan maken. Het repertoire vult zich in rap tempo met songs geinspireerd door Dick Dale's Miserlou en veel andere muziek uit Californië. Bij het schrijven van eigen nummers worden de invloeden van de leadgitarist omarmd. Toch mist er nog iets om het geheel écht eigen te maken: zangeres Valerie Lamers Bocaranda. 3voor12NH sprak haar en de andere bandleden: bassist Sem, gitarist Mika, drummer Dirk en gitarist Rouzy over het onstaan van de groep, de nieuwe samenwerking en de daaruit voortgekomen EP.

Rouzy, hoe komen jouw invloeden terug in Surf Aid-Kit? 
Rouzy: "Mijn ouders zijn van Java verhuist naar Nederland en hebben me opgevoed met veel oosterse muziek. Dat hoor je terug in mijn gitaarspel. Vooral de stemming en de toonladders komen uit Indonesië voort."

Kan de rest van de band zich daar makkelijk in vinden?
Mika: "Voor de meeste nummers legt Rouzy de basis. Het begint met de gitaarmelodie en dat werkt de band met hun eigen lijnen uit. Meestal gaat dat erg vlot."


Hoe is de nieuwe samenwerking tussen de band en de zangeres?
Valerie: "Ik deed voor het eerst met Surf Aid-Kit mee voor een nieuw schoolproject"
Sem: "Dit beviel zo goed dat ze is blijven steken."
Rouzy: "Toen Valerie erbij kwam werd de iets alternatievere surfbeat-sound geboren."

Kan je die sound uitleggen?
Valerie: "Het is een afwisseling tussen pure surf en lekkere afrobeat."

Was het altijd het uitgangspunt om het niet bij instrumentaal te laten?
Sem: "We hebben eerst een tijdje met bijna alleen instrumentale nummers opgetreden. Dat ging prima en het publiek reageerde er goed op. Toch is het voor de afwisseling leuker om ook een vocalist bij de groep te hebben. Het maakt het plaatje compleet."

En toen was de vervolgstap om muziek op te nemen. Wat willen jullie zeggen met 'Matahari Kembali'?
Dirk: "Ja! Natuurlijk wil je als band je muziek ook graag opnemen. We hebben vijf nummers op de EP gezet die ons in de breedte vertegenwoordigen. Er staat een rechttoe rechtaan uptempo Surfsong op maar ook een nummer met een dansbare afrogroove. Op 29 maart houden we een speciaal feestje in OT301 voor de release."
Rouzy: "De titel is Indonesisch voor 'terugkerende zon'. Met de EP kijken we uit naar de zomer."

Want in de zomer gaan jullie natuurlijk surfen?
Valerie: "We staan deze zomer in juli op het surf-skate-muziekfestival MadNes op Ameland en ook doen we eind juli een tour langs verschillende surfcamps in Zuid-Frankrijk maar eigenlijk kan geen van ons echt surfen... gek genoeg."

Maar toch past de surfcultuur goed bij jullie?
Dirk: "Eerst dacht ik dat het meer een muziekstijl was dan een sport. Ik denk dat Sem het wel een beetje kan."

Op 29 maart is de releaseparty van de eerste EP van Surf Aid-Kit, 'Matahari Kembali'. Het vindt plaats in het Amsterdamse podium OT301 met als supportact onder andere The Mauskovic Dance Band.

"Matahari Kembali is Indonesisch voor terugkerende zon. We kijken met de EP uit naar de zomer."