Het jaarlijkse festival Haltpop brengt altijd een kleurrijk, divers publiek op de been. Een festival met een programmering vol punkrock en metal zou op papier niet persé een plek voor kinderen moeten zijn. Toch liet het Zaanse festival ook afgelopen zondag weer zien dat rock'n roll geen leeftijd hoeft te kennen.

De hitte vraagt om bluesrock

Voor de bezoekers die 's middags al vroeg aanwezig zijn is het vechten om de beperkte schaduw op het sportterein in Koog aan de Zaan waar Haltpop plaatsvindt. Maar degenen die de felle middagzon wel hebben getrotseerd worden door The Damned & Dirty getrakteerd op een lekkere, relaxte mix tussen blues en southern rock. De presentator noemt nog even met trots dat het laatste album van de Zaanse band is geproduceerd door Triggerfinger drummer Mario Goossens. Het is niet muziek die gigantisch veel aandacht vereist, maar wel perfect voor de achtergrond op een zonnige zondagmiddag. Opvallend is het gebruik van scheurende hammond klanken en vlijmscherpe harmonicasolos. Een degelijke festivalband dus.

 

The Adolescents

Het concert van punklegende 'The Adolescents' was voor de kenner een beladen gebeurtenis. Onlangs liet bassist Steve Soto onverwachts het leven, maar de groep besloot desondanks door te gaan. Soto was volgens hen de hardstwerkende man in de punkrockwereld. De show is daardoor volgens hen het perfecte eerbetoon. Invaller Brad Logan heeft de partijen verrassend goed in de vingers voor iemand die exact 6 dagen de tijd gehad heeft om te repeteren. Achteraf komt ons nog via de Nederlandse boekingsagent van de groep ter ore dat Logan met exact dezelfde basgitaar op zijn rug verscheen als Soto in 1980 deed bij de allereerste repetitie van de groep. The Adolescents zijn op Haltpop nog altijd ijzersterk. Er wordt nog altijd flink afgegeven op de politieke en sociale staat van de wereld, alsof er in de afgelopen 40 jaar niks veranderd is.

Hoge Energie

Het grootste deel van de dag is de muzikale energie hoog en de meeste bands laten zich van hun beste kant zien. Opvallend daarbinnen zijn bijvoorbeeld Clowns, die vrolijk meedoen aan de moshpit voor hun eigen podium. Ook Ten Hut is flink in vorm, al vallen ze met hun beheerste en vernuftige feestmuziek doorspekt met ska, balkan en funk wel een beetje buiten de boot. Het is bewonderenswaardig dat festivals als Haltpop nog altijd kunnen plaatsvinden. De organisatie heeft een duidelijke muzikale en ideologische visie maar weet bovenal gewoon hoe je een gezellig feestje moet opzetten. En die combinatie is in het overvolle Nederlandse festivallandschap best een schouderklopje waard.