Veel mensen hebben zich het de afgelopen jaren afgevraagd: Wat is er met het Haarlemse nachtleven gebeurd? Locaties met nachtprogrammering zijn verdwenen, de techno- en housescene is aanzienlijk kleiner geworden en ook Patronaat heeft het de afgelopen jaren lastig gehad met de nachten. Daarom is het Haarlemse poppodium met een kersvers nachtteam een nieuwe weg ingeslagen. Met een boost voor de rest van het Haarlemse nachtleven tot gevolg, zo hoopt dat team. Tijd om te verkennen wat er nou eigenlijk is gebeurd met het nachtleven in deze stad en hoe Patronaats nieuwe nachtteam het tij wil keren.

Er is een team van nachtprogrammeurs opgezet, er zijn nieuwe nachtconcepten bedacht en samen met een opgefriste promotiestrategie moet het nachtleven in Patronaat nieuw leven in worden geblazen. Maar wat is er gebeurd in de stad waardoor dit nodig is?

Club Stalker in Haarlem Centrum mag tegenwoordig geen lage tonen meer laten horen, omdat de achterbuurman anders niet kan slapen. De Storing met haar nachtelijke paradepaardjes is al ruim twee jaar weg. De Lichtfabriek organiseert nog sporadisch feesten. En ook van de illegale feesten in- en rondom Haarlem, die een aantal jaar geleden zorgden voor spanning en sensatie, is weinig overgebleven door de harde hand van de trias politica. Haarlem was ooit een bruisende stad in de nachtelijke uren en bracht daarmee ook een hele rits aan dj’s de wereld in. Die tijden zijn veranderd, zo heeft ook Adriaan zien gebeuren. Hij kwam in 2006 in Haarlem wonen en begon toen als programmeur bij Patronaat. “De stad was toen inderdaad veel bruisender. Naast dat er veel meer lokale initiatieven en locaties met een nachtprogrammering waren, had Haarlem ook meer platenwinkels die als epicentra werkten voor het nachtleven. Er waren meer clubs en grote en kleine organisaties die iets wilden in de stad. Kortom, het was op alle vlakken levendiger.”

Eind vorig decennium zag Adriaan de afbraak van het nachtleven in de stad beginnen, die door verschillende factoren in gang werd gezet. “De festivalisering in Nederland heeft er zeker voor gezorgd dat clubs het moeilijker kregen. Maar als je ook nog vergeet om te investeren in lokale scenes, gaat het achteruit. Patronaat heeft daar ook een fout gemaakt. In het verleden was er een groter team voor de nachtprogrammering, dat is er een tijd niet geweest. Om al die lijntjes met lokale initiatieven, organisaties en andere clubs te behouden, heb je meerdere mensen nodig. Daarom zijn we nu ook met z’n zessen.”

Even voorstellen:

Het nachtteam is nu vijf man en één vrouw sterk en bestaat uit Daniël Nagelkerke, Geert Vlieger, Liza van den Brink, Pelle Lopik, Tim van Aarst en Adriaan Muts, de aanvoerder van het team. Alle zes zijn ze werkzaam voor Patronaat, maar ook verbonden aan allerlei andere culturele- en muzikale projecten of bedrijven. Adriaan draait met ruim elf jaar ervaring het langste mee en is daarom degene die de kar trekt.

*Pelle en Tim waren niet bij het interview en staan daarom niet op de foto.

Van links naar rechts: Adriaan, Liza, Geert & Daniel

Vooruit

Maar het nieuwe nachtteam en haar netwerk alleen, zullen niet genoeg zijn om een dynamisch nachtleven terug te krijgen in Haarlem. Liza: “We hebben meer mensen nodig die de stad spannender willen maken. Daarom zijn we heel blij met initiatieven zoals Project Veerplas, Waus en Begane Grond. Ze maken de stad levendiger en zorgen ook voor contact met de doelgroep. We kunnen hier zeker meer van gebruiken.”

Meer initiatieven is één ingrediënt, de ruimte voor initiatieven is een tweede. En of dat er nou echt is in Haarlem op het moment? Volgens het nachtteam kan daar ook nog wel het een en ander aan worden verbeterd. Adriaan: “Veel pogingen tot nieuwe locaties en initiatieven zijn in de weg gezeten door vergunningen, moeilijke burgemeesters en boze buurmannen. En Haarlem heeft nog altijd geen goede nachtverbinding, want er is geen echte nachttrein. Dat is en blijft een struikelblok. Het zou ook iets positiefs kunnen zijn, door mensen binnen de stad te houden. Maar waar moeten mensen dan heen? Ook daar is een gat gevallen. De stad wordt de afgelopen jaren opgeruimd en afgestoft, maar een stad heeft rauwe randjes nodig om te kunnen leven.”

Je zou kunnen zeggen dat het wel prima is zo en met Amsterdam om de hoek onnodig om ook in Haarlem een dynamisch nachtleven te hebben. Maar volgens de zes nachtdieren van Patronaat is het nachtleven van groot belang voor de culturele scene en om jongeren in de stad te behouden.

Ondanks dat Haarlem nog niet helemaal meewerkt, gaat Patronaat toch voor meer leven in de brouwerij. Deze maand is het clubseizoen weer begonnen en lanceert het poppodium veel nieuwe concepten, waaronder CentR, AM:Klub en Het Reservaat. Met meer verschillende genres op het programma, moeten de zalen ’s nachts weer gaan leven als vanouds. Daniel: “De afgelopen jaren was de nachtprogrammering wat smaller geworden. We hebben veel geprobeerd, maar niet alles werkte. Nu hebben we een team dat kennis en connecties heeft met betrekking tot veel verschillende genres en gaan we naar een veel breder bereik.”

De zes hebben veel ambitie: er moet meer geïnvesteerd worden in lokale crews en initiatieven, er wordt meer samengewerkt met het personeel achter de bar, er zouden meer partners bij mogen, het huiskamer- clubgevoel moet terugkomen en de verschillende doelgroepen moeten worden bereikt. De nieuwe concepten krijgen dit seizoen om te landen. Aan het eind van het seizoen zal de balans worden opgemaakt.

Vind jouw avond uit

Van techno naar tropische vibes. Van vunzige hiphop tot een alternatieve sound. De nieuwe nachtprogrammering heeft het allemaal in zich. De concepten hebben hun eigen plekje in de maand, zodat ook jij weet wanneer je in welke zaal moet zijn. Klik voor een volledig overzicht van de komende feesten hier.

Heb je ideeën voor onderscheidende concepten? Maak je al een tijd muziek en is het tijd om dat te delen? Of ben jij de misschien een nieuwe partner voor een tof concept? Delen met het team is welkom!