Zaterdag 9 september mocht De Staat het nieuwe gebouw van Podium Victorie officieel openen. Voor de zomer hebben onder andere White Lies, Anthrax en Fischer-Z de nieuwe zaal uitvoerig mogen testen. Nu het nieuwe seizoen geopend is, staan alle puntjes op de i en is Victorie er helemaal klaar voor. Het openingsconcert was al een tijd lang uitverkocht en deze openingsavond stond de enthousiaste menigte al vroeg ter plekke om het mee te maken.

Bij aankomst is de naam in grote lichtgevende letters op het het dak van de nieuwe verrezen popzaal te zien. Een toepasselijke naam. Het verwijst niet zo zeer naar de overwinning op de Spanjaarden in de 80-jarige oorlog, maar slaat op een zegetocht voor popmuziek, kunst, cultuur en de verrijking van het leven. Dat is de rode draad in verhaal van Anjo van de Ven, wethouder Cultuur Alkmaar, die de avond opent.

'Vijf jaar geleden luidde de boodschap: er is geen nieuwbouw mogelijk voor Podium Victorie, dit is waar we het mee moeten doen.'

.

Met een brede glimlach neemt directeur Judith Warries daarna het woord. Ze vertelt over het oude gebouw, dat echt niet meer toe kon. Vijf jaar geleden luidde de boodschap: er is geen nieuwbouw mogelijk voor Podium Victorie, dit is waar we het mee moeten doen. Toch werden er stiekem plannen gesmeed en medestaanders gevonden. Door lang en hard te werken is het er toch van gekomen: Alkmaar heeft nu eindelijk die splinternieuwe poptempel waar al jaren van is gedroomd. Dat biedt mogelijkheden voor een grotere, rijkere programmering. De Dijk wilde bijvoorbeeld vroeger nooit komen naar Victorie, maar heeft nu volgende maand een uitverkochte show in de planning staan. Natuurlijk sluit Judith haar speech af met een groot dankwoord aan iedereen die heeft bijgedragen aan de realisatie van de nieuwe Victorie, vanuit de grond van haar hart.

Na de woorden is het tijd voor de show. In het publiek zijn De Staat-shirts te zien met de tekst ‘Witchdoctoooooor’ erop. Het moge duidelijk zijn dat dit een goede boeking is voor deze viering, want het publiek heeft er zin in. Het helpt ook dat vanavond bier en wijn gratis zijn. Daar wordt al flink gebruik van gemaakt. Na een countdown-animatie gaat het doek open en zien we Torre Florim en zijn kameraden staan, die gelijk met het eerste nummer starten.

De barricades worden weggehaald, zodat de muziekliefhebbers nog dichter bij het podium kunnen staan. Aan de show klopt zo’n beetje alles. Het geluid klinkt goed, de visuals zijn zoals ze moeten zijn en het is net alsof deze zaal al door een routine van jaren geperfectioneerd is. Het publiek moet nog wel even wennen; bij de entree van de grote zaal hangt een A4-tje om de bezoekers te waarschuwen over het afstapje.

De Staat staat in de karakteristieke opstelling op het podium. Drummer en lead gitarist naast elkaar op de achtergrond en toetsenist, bassist en frontman in lijn vooraan. Torre heeft een luchtige houding aangenomen. Na de gewichtige woorden is dat ook wel even lekker. Met veel plezier worden de nummers van de band gebracht. De zanger besteedt veel aandacht aan zijn publiek door oogcontact te zoeken in verschillende hoeken van de zaal, inclusief het balkon. Hij heeft zin om te dansen en roept op om daarin mee te gaan.

Gewapend met een videocamera, die de beelden live naar op het scherm achter de band uitzendt, gaat Torre Florim door het publiek heen. Ook de mic geeft hij af en toe uit handen om het effect compleet te maken. Uiteindelijk wordt de show afgesloten met het lied dat op de fanshirts te lezen is: Witchdoctor. Daar hoort een massieve cirkelpit bij en de goed beschonken menigte doet daar maar wat graag aan mee. Het gratis verkregen bier spat daarbij alle kanten uit. Een mooie doping voor deze mooie nieuwe zaal.

Na de show draait Menno de Meester platen in de grote zaal. Het publiek wijkt vooral uit naar de rest van het gebouw. In de kleine zaal is namelijk een aftershow van de excentrieke Fata Boom te vinden. Ook het dakterras is open. Achter de grote Victorie letters kan men kan men roken en even uitwaaien in de buitenlucht. Het dakterras is iets waarmee het podium zich onderscheidt van andere popzalen in Nederland. Hier kunnen namelijk, zoals in de zomer, ook feestjes gevierd worden.

In het welkomstwoord werd gezegd: “dit is nog maar het begin.” Een goed begin aan de feestvreugde van de artiesten en het publiek te zien. Er is een fantastische openingsavond neergezet, die staat als een huis. Als vanavond een voorbode is voor wat er in het verschiet ligt, dan gaat Victorie een glansrijke toekomst tegemoet.