Waus wil dancescene Haarlem impuls geven

“Jaren geleden was Haarlem nog een stad waar veel dj’s vandaan kwamen.”

Nadieh Bindels ,

Feesten en culturele evenementen organiseren buiten de gevestigde plekken om. Dat hoeft niet illegaal. Er is een feestelijke ontwikkeling gaande in de hoofdstad van Noord-Holland: verschillende organisaties timmeren hard aan de weg om Haarlem spannender te maken.

Met een vergunning op zak toverde Begane Grond eind november een leegstand pand in Schalkwijk om tot een culturele- en uitgaanslocatie. Op 1 januari liet Miniroom zien hoe je van de oude V&D in Haarlem Centrum een feestlocatie kan maken. En nu is het de buurt aan Waus, dat een pand omtovert tot locatie waar je tot in de vroege uurtjes los kan gaan. Waus organiseert op zaterdag 4 februari een dancefeest in een pand in de Waarderpolder. 3voor12 Noord-Holland sprak met de organisatoren van Waus over hoe ze het voor elkaar krijgen en waarom ze dit in Haarlem willen doen. 

Waus is al een aantal jaar een bekende organisatie onder dansend Haarlem. De organisatie heeft in de afgelopen jaren meerdere housefeesten neergezet buiten de gevestigde feestlocaties. De ene keer ging dit beter dan de andere, een aantal zijn er afgelast. De boosdoener? Vergunningen. “Ja, we hebben het een keer zonder vergunning gedaan en toen werd de boel afgeblazen”, vertelt Mike Ravelli. Hij is één van de organisatoren van Waus en draait al zo’n vijftien jaar mee in de dancescene.

“We kregen een dwangsom en toen besloten we het anders te doen. De keren daarop hadden we wel een vergunning en alles geregeld volgens de veiligheidseisen. Bij de laatste editie kwam het hoofd van de afdeling veiligheid en vergunningen langs. Toen waren er een paar probleempjes met de aanwezige vergunningen, maar alles was veilig genoeg om door te kunnen. We hebben ook een paar edities gehad die vlekkeloos verliepen. Voor de komende editie was het alleen niet zo makkelijk om vergunningen te regelen.” 

De organisatie van Waus moet dus veel moeite doen om de dancefeesten neer te kunnen zetten. Toch blijven ze het proberen. “We zijn er al maanden over in gesprek met verschillende partijen, waaronder de gemeente”, vertelt Maarten Boonstra van Waus. “We leveren tekeningen in met vluchtroutes en voor andere veiligheidszaken. We doen het echt volledig. Toch vindt de gemeente het lastig om er vergunningen voor te geven. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat ze bij de gemeente niet zo bekend zijn met het genre en de feesten.”

Toevoeging voor de stad

Toch is het de organisatie nu gelukt om voor 4 februari de juiste vergunningen te krijgen. Waus heeft de gemeente kunnen overtuigen van de veiligheid en het feit dat het een toevoeging is voor de cultuur in de stad. “Het is ook echt een toevoeging voor de stad”, stelt Mike. “Jaren geleden was Haarlem nog een stad waar veel dj’s vandaan kwamen. Vroeger werd de nieuwe garde dj’s opgeleid in Club Stalker. Nu niet meer, de boel is de afgelopen jaren echt ingekakt. Wij willen ook die nieuwe generatie dj’s een plek geven.”

De dancescene in Haarlem lijkt in de afgelopen jaren inderdaad achteruit te zijn gegaan. Zo is horecagelegenheid Storing, met iedere zaterdag techno en house, uit de stad verdwenen. Programmeert Club Stalker bijna geen house en techno meer en ook de dance feesten van bijvoorbeeld Onderstroom worden niet meer georganiseerd.

Maar volgens de organisatoren van Waus is er nog genoeg animo. Mike: “Er zijn echt nog veel mensen die naar dit soort feesten willen. Als de stad meer gaat leven, komt er ook meer animo voor dance van binnen en buiten de stad. Daarbij kunnen de feesten een impuls zijn voor andere plekken, zoals Patronaat.” “Wij organiseren onze feesten wel bewust buiten de al bestaande locaties”, vult Maarten aan. “Mensen vinden dat spannend. Het is een hele beleving en daar werken we ook aan. We zijn vaak weken van te voren bezig met het concept uitwerken en decor timmeren. Het kost dan wel allemaal heel veel moeite, maar wij vinden het leuk om te doen en het publiek vindt het tof om te komen feesten. Dat motiveert ons als Haarlemmers om hier mee door te gaan.”

De eerstvolgende editie van Waus is dus op zaterdag 4 februari. Tickets vind je hier.