3voor12 Leiden

Voorronde 1 Leiden Jazz Award 2020

Over Spaanse muzikale paplepels en een Bulgaarse toverfluit

De Leidse Blues- en Jazzweek is nauwelijks uit ons systeem of de liefhebber kan al weer een nieuwe dosis jazz scoren, dit keer in de Stadsgehoorzaal. In de foyer vond gisteren de eerste voorronde van de Leiden Jazz Award plaats. De presentatie was in de kundige handen van Fons Delemarre. Drie solisten (de vierde had helaas last minute moeten afzeggen vanwege griep) streden, begeleid door hun bands, om een finaleplaats en uiteindelijk de felbegeerde bokaal, een geldprijs en een platendeal.

Met natuurlijke charme vertelt Martin Diaz over hoe hij op 4-jarige leeftijd, nu 20 jaar geleden, verliefd werd op de saxofoon en dat hij vanuit Spanje naar het conservatorium van Amsterdam kwam om te groeien in harmonie. Dat hij daarin goed geslaagd is horen we tijdens zijn drie nummers van eigen hand, waaronder het upbeat ‘Similar identities’ (“omdat het zo vervelend is dat alles wat ik maak me aan iets doet denken dat al eerder gemaakt is”) en het melancholische ‘Algo impossibile’.

Marti Mitjavila heeft de muziek met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader speelde met zijn broers in een band en thuis in Spanje was er altijd muziek. Na het horen van het warme geluid van de klarinet van zijn oom wist Marti dat hij dit instrument ook wilde spelen. Waarom jazz? “Ik hou van de vrijheid van jazz, en van het teamwork”. Marti en zijn band spelen zowel eigen werk (“Vorige maand werd ik wakker en had ik opeens een nummer in mijn hoofd”) als bestaand jazzmateriaal. De sfeervolle overgangen worden door het publiek met applaus beloond.

Hij was al 19 of 20 toen hij uit een klein Bulgaars dorp naar Sofia verhuisde en daar in aanraking kwam met de kaval, een blaasinstrument dat gebruikt wordt in de traditionele volksmuziek van de Balkan. Zhivko Vasilev weet de kaval op experimentele, maar treffende wijze als jazzinstrument te gebruiken met hese, zwoele klanken en soms percussie-achtige geluiden. Deze mengeling van traditionele klanken en moderne jazz leidt tot een indrukwekkend en uniek geluid. Dat Zhivko van meer markten thuis is, horen we wanneer hij de kaval afwisselt met de piano.

De jury, bestaande uit Reinier Dozy, Frank Schermer Voest, Debbie Helaha, Maripepa Contreras en Aron Raams en voorgezeten door Frans Bouwmeester, heeft moeite om de winnaars aan te wijzen. Dat begrijpen we. Uiteindelijk was de betoverende fluit van Zhivko Vasilev (het aantal verschillende geluiden dat uit dit instrument komt!) misschien net iets té out of the jazzbox. Martin Diaz (smaakvol, zeer goede interactie met zijn band en het publiek) en Marti Mitjavila (heel indrukwekkend!) mogen door naar de finale op zondag 22 maart om 14:00.

Voorronde 2 vindt plaats op donderdag 27 februari om 20:00.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12