3voor12 Leiden

De ironie voorbij

Morbid folk-artiest Danny Ramirez bezingt op EP de Highway of Tears

Danny Ramirez is ook zanger/gitarist in de stonerdoomband Toner Low. Ook individueel brengt hij al bijna vijfentwintig jaar eigen nummers uit en toerde hij in Frankrijk, Duitsland en Finland. Voor zijn nieuwe EP liet hij zich inspireren door de moorden en verdwijningen op een snelweg in Canada.

Danny Ramirez is de artiestennaam van Leidenaar Daan de Mooy. Deze ervaren muzikant speelde vroeger in bands als Eternal Nightmare en The Mad Löggers. Bij deze EP maakt hij voor het eerst zijn morbid folk écht morbide. Eerdere releases waren meestal ironisch. Ze gingen over fictieve moord en doodslag, soms met een vrolijk akkoordenschema, zoals in ‘Load your gun and have some fun!’. Zijn nieuwe online EP Highway Of Tears! is tekstueel en muzikaal een stuk serieuzer.

Dat is toepasselijk, want deze moorden en verdwijningen zijn helaas niet verzonnen. Sinds 1970 gaat er vrijwel geen jaar voorbij zonder verdwenen en vermoorde lifters. Vandaar de bijnaam voor Highway 16, zo’n vijfhonderd kilometer boven Vancouver aan de Canadese westkust. Door de armoede en de grote afstanden is liften er vaak de enige manier om ergens te komen; de slachtoffers zijn vaak inheemse vrouwen.

Inhoudelijk is de keuze voor één thema een sterke, zeker nu het zo goed aansluit bij de vorm. Danny bezingt als een moderne bard stemmig, bijna mompelend, de lotgevallen van verdwijnende lifters en de onzekerheid van de nabestaanden. Hij begeleidt zichzelf op gitaar, live ondersteund door handpercussie van Rudi Kovacs. Door de soberheid brengt hij een passende ode.

Voor wie dit live wil horen: op 2 december treden Rudi en Danny op in Rockcafé Lazaru's in Leiden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12