3voor12 Leiden

Opnieuw verbonden: van bedroom producer naar echte artiest

‘Severed’ van Ratchet

Indie-artiest Ratchet is in het dagelijks leven de twintigjarige Karel Laureijs. Deze geboren Leidenaar schrijft en produceert pas drie jaar liedjes, maar heeft al veel uitgebracht: veertien hoogwaardige singles, een EP en in 2021 een album, ‘It Took My Life’. In de laatste dagen van 2022 lanceerde Ratchet ‘Severed’.

Dit album bevat nummers in veel verschillende genres: onder andere indie, alternative, grunge, post-punk, hiphop, cloudrap, spoken word en r&b. Ondanks die verschillende genres vormt het album duidelijk één geheel. Omdat elk nummer een dromerige, wat duistere sfeer uitstraalt, gaat het ene nummer naadloos in het volgende over, ondanks dat alle tracks anders klinken. Er worden heftige thema’s behandeld (drugsverslaving, depressie, eenzaamheid, zelfmoord) maar toch klinken veel nummers energiek of rustig in plaats van zwaarmoedig. Zoals hij zijn muziek omschrijft: “Mijn muziek kun je het beste omschrijven als een nachtelijke wandeling door een verlichte stad. Ik probeer mysterieus te zijn, maar wel zo duidelijk dat iedereen van mijn muziek kan genieten.”

Ratchets pad naar het artiestendom was grillig. Om (succesvol) indruk te maken op een meisje uit zijn klas koos Karel muziek als vak op school en leerde hij wat akkoorden op de gitaar. Hij ontdekte dat hij het veel leuker vond om zelf muziek te schrijven en ontdekte dat hij zo zijn emoties beter kon uiten. Hij was destijds eenzaam en wist muziek te gebruiken om contact te leggen en oude banden te verdiepen. Dat kun je allebei op ‘Severed’ horen - in zes van de vijftien nummers zijn namelijk vocals te horen van vrienden en familie, waaronder Karels zusje.

Ratchet is bezig een professionele muzikant te worden, momenteel studeert hij Muziek en Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij is duidelijk een enorm getalenteerde artiest die veel genres beheerst. We gaan nog veel van hem horen!

Hiernaast kun je, als je socials toestaat, fragmenten van 30 seconden per nummer beluisteren.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12