3voor12 Leiden

Vier films voor muziekminnaars

op het Leiden International Film Festival 2023

Hé, het Leiden International Film Festival op 3voor12 Leiden? Zijn we een website voor alle kunsten geworden? Nog niet. Er zijn echter op LIFF 2023 een aantal films die voor muziekliefhebbers interessant zijn waar we je over willen vertellen. Dit festival is dit jaar van 26 oktober tot en met 5 november. In die elf dagen kun je meer dan honderd films en meer dan driehonderd voorstellingen zien. We lichten er vier uit:

 

Gift: filmconcert met live-soundtrack door Eiko Ishibashi:
(zondag 29 oktober 14:45 in Trianon 1)

Een bijzondere première: Japanse componiste Eiko Ishibashi (van de Oscargenomineerde soundtrack van Drive My Car) komt naar LIFF om live haar score te spelen bij Gift, wat sowieso al een speciale film is als alternatieve cut van Hamaguchi's Evil Does Not Exist. De film gaat over een vader en dochter die in een klein dorpje in de wildernis rondom Tokyo wonen en die te maken krijgen met verstorende projectontwikkelaars. Je leest later bij ons een concertverslag.

 

Squaring the circle (the Hipgnosis story)
(zondag 29 oktober 16:30 @ Nobel)

Wat hebben Pink Floyd, Paul McCartney, Peter Gabriel en AC/DC met elkaar gemeen? Kunstenaarsduo Hipgnosis maakte in de jaren '60 voor allemaal legendarische album covers. In deze documentaire vertelt regisseur Anton Corbijn het verhaal van dit creatieve duo, aangevuld met anekdotes van de wereldsterren waarvoor ze covers ontwierpen. Plato Leiden geeft deze co-presentatie in de Nobel een extra dimensie en presenteert een stand met de iconische platen uit de documentaire.

 

City Girl: filmconcert met live-soundtrack door The James Whale Orchestra:
(zondag 29 oktober 19:30 in Trianon 1)

Na het geweldige, uitverkochte filmconcert bij Alfred Hitchcock’s Blackmail in 2022 komt The James Whale Orchestra dit jaar terug naar LIFF voor de première van hun gloednieuwe soundtrack voor de film City Girl (1930). In deze klassieker van F.W. Murnau (NosferatuSunrise) verruilt een stadsmeisje het roerige Chicago voor het platteland van Minnesota om met de liefde van haar leven te trouwen. Kan deze ‘city girl’ ook als ‘country girl’ haar draai vinden?

 

Dreamin' Wild
(woensdag 1 november 20:00 @ Nobel)

Wat gebeurt er als je jeugddroom plotseling uitkomt, maar dan dertig jaar later dan verwacht? Dit muziekdrama van regisseur Bill Pohlad (Into the Wild) volgt het waargebeurde verhaal van de broers Donnie en Joe Emerson die in hun tienerjaren een album, Dreamin’ Wild, opnemen. Tientallen jaren later ontdekt het grote publiek het album en krijgen niet alleen de broers maar hun hele gezin te maken met alles dat komt kijken bij deze plotselinge bekendheid. Peel Slowly and See opent de film in poppodium Nobel met een intro over vergeten en herontdekte singer-songwriters.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12